Reklama

mała tania siekierka

Zaczęty przez parampampam, 19-10-2017, 17:35:55

bambusfly

No dokładnie o noszenie się rozchodzi. Po 30 km po lesie 600-tka wraz z innym szpejem zaczyna swoje ważyć. Stąd pomysł na zakup 400-tki. Chyba zakupie i przetestuję, jeśli będzie lipa, to pozostanie robić lepsze mutuły na nogach hehe

Mad Boar

Aż specjalnie zważyłem teraz obie siekierki
400g z trzonkiem waży 550g
600g z trzonkiem waży 780g

Różnica ~230g  to mniej więcej waga toola.

Pracować wolę 600, nosić - 400 :)
I tak jak napisali poprzednicy - mniejsza siekiera w zupełności wystarczy, podobnie jak piła z Lidla, albo sam nóż ( plus ręce, nogi i co najważniejsze - głowa) :)

WojtekimbieR

Juco 400 wymaga przeprofilowania fabrycznego ostrza, jednak po tym zabiegu jest bardzo dobrze. Nie czuć braku mocy w użytkowaniu biwakowym, wręcz przeciwnie-potrafi zaskoczyć zdolnościami jak na tak małą wagę.

Mad Boar

Cytat: WojtekimbieR w 23-10-2017, 23:20:12

Juco 400 wymaga przeprofilowania fabrycznego ostrza, jednak po tym zabiegu jest bardzo dobrze. Nie czuć braku mocy w użytkowaniu biwakowym, wręcz przeciwnie-potrafi zaskoczyć zdolnościami jak na tak małą wagę.

Większość tanich siekier wymaga przeprofilowania klina ostrza, no i przede wszystkim - dobrego naostrzenia.

bambusfly

Zamowilem 400tke, ostrzenie i profilowanie to standard. Fabrycznie jest po prostu slabo.

Mad Boar

Jam Lasica

Stchórzyłem i zamówiłem juco 600g :D nie będę ryzykować z tymi z obi :D

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

bambusfly

Ja właśnie dopieszczam 400g Juco. Zdarcie lakieru, szlifowanie, olejowanie oraz standardowo szlify do poprawy. Już mi się podoba :P. Obawiam się 600-tka pójdzie do bagażnika samochodu, a na włóczęgi po lesie będzie 400-tka. Mocy jej nie zabraknie jak na moje potrzeby.

ps. Ten plastikowy klin wygląda jak z dupy :rzyga:. Jak się trafi trzonek z jesionu lub hikory, to bukowy trzonek pójdzie z dymem chyba że wcześniej sam się wykończy ;)

Mad Boar

Bo siekierki Juco generalnie całkiem fajne są, zwłaszcza jeśli chodzi o stosunek jakość - cena :)

Plastikowy klin to rzeczywiście lipa, dlatego w kilka chwil zrobiłem metalowy i wbiłem go dodatkowo.
Co do trzonka z jesionu lub hikory.. mnie by było szkoda kasy żeby za lepszy trzonek zapłacić podobnie lub więcej niż za siekierkę, ale co komu pasuje ;)

P.S Zaraz idę "w teren" i zastanawiam się czy brać 600g czy 400g toporek :)

gdi

Albo juco są chujowe, albo ja mam pecha - na trzy kupione, wszystkim spadała głownia z trzonka (chujowego, lakierowanego bodajże bucyna), trza było poprawiać, a najlepiej wystrugać/kupić nowy trzonek i samemu osadzić.
Poza tym są niemiłosiernie grube, do łupania/rąbania i owszem, ale do zastrugania byle kija to płacz i łzy, mordęga i piekielne płomienie, musisz mieć nóż z samą juco w lesie jest chujowo.
Natomiast Hultafors (którego preferuję) nie wymaga żadnych poprawek, zdejmujesz z półki i napierdalasz, jak trzeba to i patyk zastrugasz i pomidora pokroisz..

Mad Boar

Mam 1 szt Juco na własność, z kilkoma innymi miałem styczność.
W żadnej siekierce głownia nie spadała, w jednej trzonek pękł ( od rzucania).
Czy są grube - trochę tak, ale  jak sam napisałeś  "do łupania i rąbania - owszem " :). A do strugania jest nóż :shades:
Hultafors - no cóż fajny to on jest ( nie posiadam), ale biorąc pod uwagę jego cenę - nie ma co porównywać go z Juco.
Ja też wolę siekiery o cieńszym profilu głowni :)

Nie twierdzę, że Juco to ósmy cud świata, jest mnóstwo lepszych jakościowo i użytkowo siekier(Gransfors Bruks, Hultafors, Krumpholz itp).
Żadna z nich nie przebije jednak Juco pod względem stosunku jakości do ceny, a że trzeba nad nią trochę popracować zanim się zacznie używać- za te pieniądze jestem gotów to zaakceptować.

Jak ktoś chce fajne i niedrogie siekierki - po raz kolejny polecam odwiedzić najbliższą giełdę staroci /targowisko :)

Mattia

Witam,
też mam małą siekierkę Juco - na razie mnie nie zawiodła. Nie jest może ideałem ale jest tania i daje się nią rąbać. Jest moim zdaniem znacznie lepsza od chińszczyzny.
Do strugania mam nóż.
Pozdrawiam

Pan

Jakiś czas temu na jejbaju były toporki od Husqvarny - z przesyłką wchodziło około 80zł. Jest rewelacyjny, wyleczył mnie z targania ze sobą wielkich noży.

Cytat: marcin90-70 w 19-07-2017, 06:46:17
co robisz? Żyjesz, a nie poerdolisz sie w tańcu;)

unsu

Cytat: Pan w 31-10-2017, 21:20:18

Jakiś czas temu na jejbaju były toporki od Husqvarny - z przesyłką wchodziło około 80zł. Jest rewelacyjny, wyleczył mnie z targania ze sobą wielkich noży.

masz może linka bo nie mogę znaleźć - nie ogarniam jebaja - szuka czego chce i jak chce ...

Pan

Przepraszam, to amazon był, zamieszałem się. Oto ona: https://www.amazon.com/gp/product/B004VLKLJE/

Z wysyłką wyszło mi 23 dolary.

Cytat: marcin90-70 w 19-07-2017, 06:46:17
co robisz? Żyjesz, a nie poerdolisz sie w tańcu;)

unsu

Cytat: Pan w 01-11-2017, 16:10:02

Przepraszam, to amazon był, zamieszałem się. Oto ona: https://www.amazon.com/gp/product/B004VLKLJE/

Z wysyłką wyszło mi 23 dolary.

Faktycznie dobra oferta - dzięki za cynk.

parampampam

jak ta husqvarna jest ze statkiem za 30 czyli 112 liczac po 3,75 a u nas 139 z gw itd wiec żaden biznes jak dla mnie

Mesje

Cytat: parampampam w 02-11-2017, 17:05:05

jak ta husqvarna jest ze statkiem za 30 czyli 112 liczac po 3,75 a u nas 139 z gw itd wiec żaden biznes jak dla mnie

.wiadomo że co rynek to i inna jakość produktów więc może jednak się opłaca ze względu na lepszą jakość??

bambusfly

Zobaczą że wysyłka do Polski i wsadzą produkt odpowiedni na naszą część jełropy. Gwarancja że otrzymasz pełnowartościowy produkt jest żadna.

unsu

Fakt że oni podrobią wszystko i nie można się spodziewać z chin idealnej jakości - a gwarancja to gwarancja. Czasem chyba warto dopłacić jeśli różnica jest mała więc sklepy przejrzę.