Reklama

Tenacious czy Voyager Large Clip Point?

Zaczęty przez tjdreamer, 23-10-2017, 19:12:28

tjdreamer

Poproszę o radę w sprawie wyboru noża do EDC.

Po odwiedzinach w militaria.pl i rozmowie ze sprzedawcą zostały na placu boju Spyderco Tenacious i Cold Steel Voyager Large Clip Point.
Spyderco ma klingę ze stali 8Cr13MoV (podobno odpowiednik Aus8), konkurent z bliżej mi nie znanej Carpenter CTS BD1 Alloy. Blokady odpowiednio liner lock vs. podobno najpewniejsza na rynku Tri-Ad Lock (widziałem imponujące testy blokady na filmie). Głownia bardziej mi odpowiada w Cold Steel, jakoś tak polubiłem clip point z opadającym w stronę sztychu grzbietem. Nie przekonałem się też do słynnych otworów w "garbatym" Spyderco ale z drugiej strony rękojeść Tenka wydaje się porządniej wykonana i wygodniejsza. No i jestem w kropce, bo obydwa kosztują ok. 300 zł i obydwa są fajne. Który wybrać ze wzgędu na funkcjonalność, wytrzymałość, obsługę? A może któryś z nich ma jakąś znaczącą zaletę?
Poradźcie coś proszę.

Tadeusz

tomi2000

Jak miałeś okazję zmacać, obydwa Ci się podobają, ale Tenek mniej, to w sumie sam sobie odpowiedziałeś. I tak pobędziesz na forum, to będziesz miał oba i jeszcze parę ;)

maba

3 stówki z Tenka, ja pierdole..
Kto jeszcze pamięta jak w roku premiery (2008) kosztował 130zł i to z kurierem? :D

ordo

Cytat: tjdreamer w 23-10-2017, 19:12:28

rękojeść Tenka wydaje się porządniej wykonana i wygodniejsza

Bój się boga!

300 zł

Po dwakroć!

Poradźcie coś proszę.

Kup Doziera. Albo Voyagera XL.
Reality has a well known liberal bias

tjdreamer

Cytat: ordo w 23-10-2017, 19:22:43

Po dwakroć!

eee tam :) W militariach za tenka stoi jak wół 299
Tadeusz

InQuizitor

ordo

kali

Cytat: maba w 23-10-2017, 19:22:06

Kto jeszcze pamięta jak w roku premiery (2008) kosztował 130zł i to z kurierem? :D

Co ciekawe ówczesny plastikowy Voyager wtedy kosztował chyba >300 zł, ale był produkowany w Japonii.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

maciej76

Z całym szacunkiem ale 300 za tenka bym nie dał. Za gripa już tak. Delice vg10 w tych pieniądzach polecam. Do kanapek wystarczy. :)

Może na bazarku jakąś używke poszukaj?

MMJ

Voyager to bardzo udany projekt ale na edc dla mnie trochę za duży (choć bardzo wygodny). Tenek ma fajne proporcje kt do rękojeści. Na bazarku bywa 160-180 PLN.

krzem

To skromny człowiek, z byle gównem nie wyskoczy.

tjdreamer

A co to za stal Carpenter CTS BD1 Alloy w Cold Steel'u?

Tadeusz

supraz

Cytat: maba w 23-10-2017, 19:22:06

2008 to rok historycznie taniego dolara, po dwa polskie złote  ;P

Co nie zmienia faktu, że to była odpowiednia cena za ten nóż. Dwa lata temu kupiłem Tenka używanego za 150 a i tak uważałem, że przepłaciłem. 300 złotych za chińczyka z 8cr13mov to mocna przesada.

tjdreamer

Cytat: supraz w 23-10-2017, 19:58:05

Dwa lata temu kupiłem Tenka używanego za 150 a i tak uważałem, że przepłaciłem. 300 złotych za chińczyka z 8cr13mov to mocna przesada.

Coraz bardziej się przekonuję do CS, bo jeśli wierzyć opiniom to CTS BD1 plasuje się wyżej od Aus8 a niżej od VG10 a więc klinga w tym tenku chyba przegrywa.

Tadeusz

supraz

Cytat: tjdreamer w 23-10-2017, 20:03:38

Coraz bardziej się przekonuję do CS, bo jeśli wierzyć opiniom to CTS BD1 plasuje się wyżej od Aus8 a niżej od VG10 a więc klinga w tym tenku chyba przegrywa.

Pewnie podpadnę ze względu na hejt na chińskie marki, ale jak masz zamiar brać Tenka za 300zł to lepiej kup sobie Ganzo z dziurką za 100. Stal i okładziny są identyczne. Wykonanie porównywalne, a feeling w łapie w sumie taki sam.

Ewentualnie teraz na bazarku podskoczyła taka sztuka: https://forum.knives.pl/index.php/topic,189554.0/topicseen.html - całkiem dobra oferta, tylko zobacz czy pasują Ci wymiary tego noża.

ordo

Wróżę z tabelek, że lepsza od AUS-8, ale i tak wolałbym dobrą 440c, to nie są różnice robiące różnicę.

Noszenie. Ergonomia. Geometria. Stal. W tej kolejności. IMO, oczywiście.

Cytat: supraz w 23-10-2017, 20:05:47

Jak chiński, to od Chińczyka - słuszna koncepcja.

tjdreamer

Cytat: supraz w 23-10-2017, 20:05:47

Ewentualnie teraz na bazarku podskoczyła taka sztuka: https://forum.knives.pl/index.php/topic,189554.0/topicseen.html - całkiem dobra oferta, tylko zobacz czy pasują Ci wymiary tego noża.

Nie za bardzo, wolę dłuższe klingi, 76 mm to za mało ale dziękuję

Tadeusz

pawel08

Jak Ci się nie śpieszy to w znanym i lubianym sklepie outfittercountry na ebay tenek stoi 45$. Trzeba tylko tak ze trzy tygodnie na przesyłkę poczekać.

waldekBB

Tadek

osobiście macam na codzień dwie różne pozycje z cs - recon xl i voyager xl i musze przyznać ze rekojeść z g10 w reconie jest jakaś fajniejsza niż ta w voyagerze
miałem wczesniej voyagera large i zmieniałem na recona large własnie z powodu rękojeści :)

customy rulez :)
Kosiarz, Siper, Jamall, Aleks, Killrathi i trochę ja ;)

SMF spam blocked by CleanTalk