Reklama

710 M390 Knifeworks Exclusive - czym naostrzyć pytanie nowicjusza

Zaczęty przez Oli, 25-10-2017, 23:49:03

Oli

Cześć wszystkim

Zawsze chciałem mieć fajny nóż ale jak to w życiu bywa chce się dużo a dukatów mało.

Najpierw miał być BM Barrage 580 - oglądałem, oglądałem i się napalałem. W międzyczasie pokazała się BM Barrage 580-2 i znowu to samo oglądam, czytam i odkładam na potem bo kasiorki szkoda. Uważam, że trzeba spełniać swoje  marzenia więc uderzyłem z grubej rury i od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem BM 710 M390  Knifeworks Exclusive. Wszystko fajnie tylko czym to teraz naostrzę?. W domu mam chinaapex i kuchenniaki niskich lotów ale golą. Z tego co wyczytałem polecacie ostrzałki
Spyderco TriAngle
Landsky Turn Box

co będzie najlepsze do 710?

Za ewentualne odpowiedzi dziękuję

Menti

Jak szerokie masz kamienie w tym ChinApexie?
Swoje 710 profilowałem systemem imadełkowym Lansky - idzie bez problemu.

sebex22

Też mam 710 M390 ;) Smyram po białych prętach trzykątka, a co któryś raz delikatnie po ichnich diamentach (po ostrych brzegach). Przymierzałem ten nożyk do imadełkowego Gatco Diamond, jadąc po KT brzegiem kamienia i też jest O.K. z ta recurvą.

Niech stal będzie z Wami...

Oli

marcin90-70

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

supraz

Cytat: Oli w 25-10-2017, 23:49:03

W domu mam chinaapex i kuchenniaki niskich lotów ale golą. Z tego co wyczytałem polecacie ostrzałki
Spyderco TriAngle
Landsky Turn Box

co będzie najlepsze do 710?

Za ewentualne odpowiedzi dziękuję

Tak jak mówi Marcin najtaniej będzie kupić diamenty do chinapexa. A jak koniecznie chcesz pręty to kup Lansky TurnBox z diamentami. Aktualna cena spyderco triangle (330+250 prety diamentowe) jest całkowicie nieadekwatna do możliwości. Pięć razy tańszy turnbox sprawdzi się dokładnie tak samo w ostrzeniu m390.

puchbeary

Wczoraj na alle poszedł za 350 zestaw triangla z dodatkowymi diamentami - czasem  zdarzają się okazje. Poza tym przez długi czas ostrzyłem na systemie apexoidalnym wszystko co miałem w domu i szło jak złoto. Do kuchennych noży płytki do Wodza albo jakieś szersze diamentowe a do mniejszych diamenty do chinapexa od @fenei  albo innych kolegów z bazarku.  Ekstremalnie przy pomocy diamentów od Biedrony z allegro (zużyte pręty do honowania cylindrów) ostrzyłem na apexoidzie sierpak ogrodowy i też ładna krawędź wyszła :D .

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

Oli

Menti

Turn Box jest słaby. Krótkie pręty, mała ilość dostępnych gradacji...

supraz

Cytat: Menti w 26-10-2017, 11:23:37

Turn Box jest słaby. Krótkie pręty, mała ilość dostępnych gradacji...

Których gradacji Ci brakuje? Po diamentach płynie przez kartki, po ceramice goli włosy. W każdej stali którą mam.

Menti

Ultra fine by się przydał ;)
Raczej do zabawy, bo użytkowo to nie jest mus...
Poza tym - długość prętów..

marcin90-70

Cytat: Menti w 26-10-2017, 14:14:01

Ultra fine by się przydał ;)
Raczej do zabawy, bo użytkowo to nie jest mus...
Poza tym - długość prętów..

delta raidera na tym naostrzylem ;)
Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Menti

Da się, ale na trianglu jest moim zdaniem o wiele wygodniej.
A mam zarówno triangla jak i Turnboxa. Po zakupie trangla ten drugi poszedł w odstawkę.

supraz

Cytat: Menti w 26-10-2017, 14:59:05

A mam zarówno triangla jak i Turnboxa. Po zakupie trangla ten drugi poszedł w odstawkę.

I nic dziwnego, bo TriAngle jest zdecydowanie lepszym sprzętem. Gdy go chwilę poużywałem zacząłem polować na jakąś okazję. Niestety dla większości osób (w tej grupie jestem również ja), które chciałyby go kupić od ręki wszystkie swoje zalety traci przy cenie 350zł za podstawkę i 299zł za diamenty. A Lansky z diamentami to wydatek poniżej 100zł.

Menti

Cytat: supraz w 26-10-2017, 15:25:56

Niestety dla większości osób (w tej grupie jestem również ja), które chciałyby go kupić od ręki wszystkie swoje zalety traci przy cenie 350zł za podstawkę i 299zł za diamenty.

No i to jest niestety prawda. Sam bym nie wyrzucił jednorazowo od ręki tyle stówek za taki zestaw. Podstawkę kupiłem sobie oddzielnie, a na diamenty polowałem później, lecz finalnie wyszło tak, że dostałem je na urodziny :)

Za 650 zł to można już polować na jakiegoś kazaka z diamentami na ten przykład...

SMF spam blocked by CleanTalk