Reklama

[Szukam]Folder pełny płaski szlif do 100g wagi do 150zł bez kołka

Zaczęty przez Vognar, 05-12-2017, 12:34:56

Vognar

Hej,

Szukam foldera jak w temacie, lista wymagan:
-max 100g
-pełny płaski szlif
-otwieranie nie na kołek (najlepiej coś jak flip, tak żeby tenże flip robił za "gardę" po otwarciu)
-do 150zł

Wcześniej miałem Kershaw Volt II (brakowało mi w nim płaskiego szlifu) obecnie mam Ontario Rat II (tu mi nie pasuje otwieranie kołkiem). Stal nie ma większego znaczenia, poziom przyzwoitości to dla mnie już 8cr13mov i AUS8.

Pillnitz

Bądźmy szczerzy - z maksymalnym budżetem, który jest jednocześnie minimalnym rozsądnym pułapem
nie możesz sobie zbytnio mieć wymagań :).

Przejrzyj Kershaw Amplitude (szlif niepełny, ale wysoki) oraz Kesrshaw Rove (szlif już całkiem nie pasuje, ale sam nóż jest mniej brzydki).
Oba z 8Cr13mov, ale w tej cenie nie poszalejesz... To jest suma za dobry scyzoryk :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Vognar

Dlaczego nie mogę mieć wymagań - czy płaski szlif jest rozwiązaniem które kosztuje? Albo flip? Czy też niska waga? Stale które wymieniłem spokojnie się mieszczą przecież w tym przedziale cenowym...
edit: dzięki za 2 propozycje ale szlif musi być pełny płaski

balberith

Chińska pojebka Zięby chyba mieści się w 100g

U nas na bazarku były

mamcar

Pillnitz

Cytat: Vognar w 05-12-2017, 13:48:31

Dlaczego nie mogę mieć wymagań - czy płaski szlif jest rozwiązaniem które kosztuje? Albo flip? Czy też niska waga? Stale które wymieniłem spokojnie się mieszczą przecież w tym przedziale cenowym...

Możesz mieć wymagania, tylko bądź świadomy tego, że masz bardzo małe pole manewru,
bo jesteś mocno ograniczony ceną i najprawdopodobniej jeśli już znajdziesz coś, co będzie
spełniało wszystkie zachcianki, to okaże się to za drogie, a w tych tańszych sobie nie powybierasz :).
Sam szlif - może nie, ale flipper czy masa - oczywiście, że to w jakimś stopniu generuje koszty.
edzia: literówka
* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

kapfryd

Musi być flipper? Bo jak nie to obczaj sobie coś od Spyderco z serii Byrd - one oferują FFG w takiej cenie. Z flipperami w tym zakresie cenowym będzie ciężko.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Kozak

Cytat: balberith w 05-12-2017, 14:00:22

Chińska pojebka Zięby chyba mieści się w 100g

U nas na bazarku były

Front flipper bardzo niewygodnie się używa - i w oryginale i w podjebce.
Ładnie zaprojektowane, jak przystało na Ostapa, ale dla mnie mało funkcjonalne.

mamcar

Niewygodnie się używa (Tobie). Wg mnie jest świetny.

Kershaw Chill ma wklęsły?

balberith

@Kozak każdemu według potrzeb ;) Miałem okazję tylko podróbkę oglądać/klikać i dla mnie FF to tu bardzo dobre rozwiązanie.

Kozak

@balberith
Miałem w łapkach chyba jeden z pierwszych oryginałów jakie pojawiły się w Polsce, mam też podjebkę. Jak słusznie zauważył  :-* @mamcar dla mnie sposób otwierania jest mało ergonomiczny. Sama linia noża bardzo mi sie podoba 8D

@Vognar - jak jesteś zainteresowany to mogę wysłać Tobie podjebkę do zabawy i przekonania się czy Ci pasuje.

miguel

Harnds Talisman - AUS8, szlif plaski, fliper,deep carry,  ladny, niezajebany projekt. W cenie się mieści. Tylko waga trochę wyższa.

https://zeroair.wordpress.com/2017/04/16/zeroair-reviews-harnds-talisman-ck9168/

Można też zapolować np na Manly Peak z drugiej ręki (albo zwiększyć budżet, 200 za nówkę). Stal fajna, waga trochę przekroczona (115 g), ale stosunek tejże do wielkości świetny.

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

Fred

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

ClipointLover

Hubix7

ClipointLover

Kershaw Grinder jeszcze ale stal ,,poniżej przyzwoitości''

spidster135

Pierwsze co mi (totalnemu amatorowi) przyszło na myśl to Ruike p801 i widzę że ktoś też już wspomniał o tym nożu. Sam planuję sobie go kupić na święta. 120g, pełny płaski, flipper i stal (Sandvick 14C28N) jak na tą cenę chyba przyzwoita. Od jakiegoś czasu już mnie ten nóż interesuje i opinie w internetach ma dobre z tego co widziałem.

Zdobycie kobiety jest jak smarowanie bułki masłem, można użyć karty kredytowej, ale znacznie prościej jest nożem.

Daniel040893

Esee Zancudo, tylko trzeba by było z 50 zł dołożyć

TDK

porcelanowy

Powitoł

Cytat: Vognar w 05-12-2017, 13:48:31

Możesz mieć wymagania.
Możesz NIE mieć wyboru ;>

Ostatnio takiego wyhaczyłem na aliexpress:

https://www.aliexpress.com/item/multifunctional-tool-sharpener-tactical-knife-stonewash-survival-hunting-titanium-folding-blade-pocket-D2-steel-knife-cutting/32843128698.html

Miałem pobawić się trochę bear claw sigma, którą kupiłem niedawno dla szwagra na prezent, ale nóż spodobał mi się za bardzo :)
Teraz zastanawiam się, czy kupić drugą sigmę czy nie wziąć tego powyższego, bo lżejszy i cieńszy. Niestety nie tak ładny ;)

SMF spam blocked by CleanTalk