Reklama

Kompletujemy niskobudżetowy zestaw nożowego SPA ;)

Zaczęty przez Vifur, 17-12-2017, 00:54:57

Vifur

Witajcie,

Dziś coś szczególnego, mianowicie chciałem prosić o pomoc w skompletowaniu elementów domowego SPA nożowego w wersji EKO, czyli jak najtaniej, oczywiście z zachowaniem rozsądku.
Chciałbym prosić, żebyście w podpowiedziach odnosili się do konkretnych elementów poprzez numer z listy, mogą to być zarówno same nazwy produktów, ale mile widziane są również linki do alledrogo czy sklepów jak również do forumowego bazarku. Oczywiście niezwykle cenne będą również komentarze i dyskusja na temat poszczególnych wyborów.

1. System ostrzący z wymuszonym kątem - tu myślałem o tzw. apexoidach, czyli np Chinapex z tym, że chciałbym raczej korzystać z diamentów. Jaki możecie polecić sprzęt najbardziej opłacalny? Będzie mi służył do użytku domowego oraz czasami noże od znajomych, a więc nie będzie na siebie zarabiał. Dopuszczam opcję używanego systemu plus diamenty dokupione osobno na przykład.
2. Smarowanie do folderów - tu zdecydowałem się na Nano-oil 10, ale na przyszłość mogę potrzebować zamiennika, więc podrzućcie śmiało jakieś propozycje.
3. Loctite do pivota - myślę o niebieskim .243, sprawdza się u was?
4. Lutownica precyzyjna do rozgrzewania Loctite i tylko do tego celu - do innych spraw mam lutownicę po Świętej Pamięci Dziadku, ale ona ma za szeroki grot. Czy taka będzie wystarczająca? klik Czy może taka? klik2
5. Środek do czyszczenia pivota po Loctite i wnętrza noża - czy wystarczy acetonowy zmywacz do paznokci? Niektórzy korzystają z jakichś środków do czyszczenia broni palnej...
6. Wkrętak - mam T8 i T10 no-name, z którymi nie miałem jak dotąd problemów oraz kupiłem T6 Wiha, ponieważ wszystkie dotychczasowe niszczyły siebie i łepki śróbek. Ale na przyszłość, czy tego typu aukcje to autentyk czy jakieś chińczyki? klik3
7. Kawałek skóry i pasta do polerowania podkładek - tu za radą @junasz kupuję pastę zaworową.
*. Potrzebuję też szczypiec Segera aby odkręcić cholerny pivot w Enlanie EL-04, ale to po znajomych poszukam :P

Z góry dzięki za wartościowe podpowiedzi.
Może komuś temat przyda się na przyszłość ;)

mamcar

Wkrętaków mało.
Brałbym po dwa bo czasem trzeba przytrzymać drugą stronę. Bity mogą być ,Wera chyba są jeszcze tańsze.

1. na bazarku jest używany Kazak z diamentami.

czy3

xiaomi wydało fajny zestaw bitów, xiaomi wiha za ok ~80pln.

Mówią: politycy to najgorsze gówno w mieście, jakby ich pozabijać to się może zmieni wreszcie
Ale ja mam wątpliwości, lecz jedynie co do metod
Lepsze gazy trujące od noży, pistoletów.

Vifur

Dzięki za podpowiedzi, czekam na więcej ;) szczególnie przydałaby się opinia o tych lutowniczych.

marcin90-70

1. Kazak junior od ZZM, na bazarku jeden chyba jest nawet.
2. Olejek jojoba. Ja w Tesco kupuje. Czysty, bez dodatków.
3. Loctite bedzie ok z tym numerem.
4. Weź taką zebys mial regulacje temperatury;-) ta za 20 juz to ma. Śrubki mozesz też we wrzątku podgrzewać. Nóż do kubka i zalewasz:-)
5. Ja czyszcze acetonowym, i działa.
6. Kup z aukcji, po 2 sztuki,.od t5 do t10. Polecam.
7. @junasz dobrze prawi.

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

GRZEGORZ1

Kup patyczki higieniczne w drogerii za ok 3 zł idealnie sprawdzają się przy czyszczenia folderów na szybko bez rozkręcania

Vifur

@Grzegorz,
Tak, patent z patyczkami jest mi znany i stosowany, tylko dotychczas w tanich nożach nasączałem je po prostu spirytusem salicylowym :alien:

Taką 940 bałbym się w kubeczek z wrzątkiem wrzucić, jeszcze by pordzewiała i mogiła.
Dzięki za obszerną i pomocną odpowiedź @Marcin.

marcin90-70

@Vifur nic jej sie nie stanie;-) nie trzeba kisic jej w wodzie tydzień, kilka minut i po sprawie;-)

Sprzedam:

Mój FB

KnifeHospital-moje prace

Vifur

Niestety, przegapiłem Kazaka. Miałem dziś po robocie PW pisać, a tu już sprzedany. Ech, opieszałość. A system Ganzo coś wart?

fenei

Cytat: Vifur w 18-12-2017, 14:05:58

Niestety, przegapiłem Kazaka. Miałem dziś po robocie PW pisać, a tu już sprzedany. Ech, opieszałość. A system Ganzo coś wart?

Jest. Ale i tak potem kupisz Kazaka.

Ajron

Cytat: Vifur w 17-12-2017, 22:20:45

Tak, patent z patyczkami jest mi znany i stosowany, tylko dotychczas w tanich nożach nasączałem je po prostu spirytusem salicylowym :alien:

Salicylowy jest pełen salicylanów, denaturat lub izopropylowy. Polecma ten drugi bo mniej śmierdzi.

sadyslaw

Izopropanol to na przykład cleaner do odtłuszczania lakierów hybrydowych do paznokci. Jak żona/dziewczyna maluje to jest za darmo :) ja tak robię :)

Ajron

Albo do kupienia w każdym sklepie elektronicznym za kilkanaście zł litr. Litr starcza na bardzo długo.

fenei

Cytat: Ajron w 18-12-2017, 20:07:14

Albo do kupienia w każdym sklepie elektronicznym za kilkanaście zł litr. Litr starcza na bardzo długo.

Czyli ile? Dwa wieczory?

Ajron

Cytat: fenei w 18-12-2017, 21:33:09

Czyli ile? Dwa wieczory?

To się wącha a nie pije  :shades:. Ja od 2 lat nie mogę zużyć litrowej butelki, czasem używam do czyszczenia folderków częściej elektroniki, rąk lub kleju z etykiet.

Krasny

Tak podpowiem w temacie denaturatu. Dajcie sobie spokój.
Zawartość etanolu z etykiety to pobożne życzenia.
Albo izopropanol albo pewny spirytus skażony.

Znowu w internecie noże oglądasz!
Rozbierz się to może wyłączę kompa ;P

Codziennie na nowo uświadamiam sobie że jestem nożoholikiem i dobrze mi z tym!!!

Vifur

Cytat: marcin90-70 w 17-12-2017, 13:23:01

1. Kazak junior od ZZM, na bazarku jeden chyba jest nawet.
2. Olejek jojoba. Ja w Tesco kupuje. Czysty, bez dodatków.
3. Loctite bedzie ok z tym numerem.
4. Weź taką zebys mial regulacje temperatury;-) ta za 20 juz to ma. Śrubki mozesz też we wrzątku podgrzewać. Nóż do kubka i zalewasz:-)
5. Ja czyszcze acetonowym, i działa.
6. Kup z aukcji, po 2 sztuki,.od t5 do t10. Polecam.
7. @junasz dobrze prawi.

@marcin90-70, a ta lutownica będzie odpowiednia? Jak wypada w stosunku do tych z alledrogo? klik

marcin90-70

Sprzedam:

Mój FB

KnifeHospital-moje prace

stream

Izopropanol do czyszczenia (uwaga rozpuszcza okładki Vicków z celidoru) i olej mineralny "parafina" z apteki do smarowania - non toxic i smaruje super.

junasz

Dodać:
1. małe imadełko (modelarskie lub coś podobnego),
2. papier ścierny w arkuszach (różne gradacje),
3. komplet iglaków diamentowych,
4. pilniki do metalu wedle potrzeby,
Pozostałe braki wyjdą "w praniu".  ;-)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

SMF spam blocked by CleanTalk