Reklama

Ciupaga - potrzebne wskazówki ad identyfikacji

Zaczęty przez smutna_niespodzianka, 20-01-2018, 22:26:45

smutna_niespodzianka

Witajcie,

działając impulsywnie, zaraz po lekturze wątku o ciupagach nabyłem drogą walecznej licytacji na znanym serwisie aukcyjnym ten o to egzemplarz.

Co wiem: głowica raczej nie hartowana ( @mnicha oglądał ), śruba mocująca "czepek" ochronny głowicy wg kolegi @simon  (typ/uzwojenie) starodawna.
Jedyne jakiekolwiek bicie to ten mały znaczek na owym kapturku.

Szukam wskazówek pozwalających określić choćby w przybliżeniu: pochodzenie, czas i lokalizację produkcji, przeznaczenie itp. lub też kierunku gdzie mam szukać informacji.
dzięki za wszelaki odzew.

głowica

osłona

i po jej zdjęciu

bicie

rękojeść

rękojeść cd

zakończenie

klin

Vigo

Fajna rzecz, wygląda klimatycznie i oryginalnie. Tu by się musiał jakiś stary baca wypowiedzieć. ;)

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

Ajron

@Orcanus , włoajo ;).

Piękna rzecz, ale ten klin w 8 to zupełnie smaczek.

Dżem

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

FORESTER1973

Osadzenie głowicy mistrzowskie a "esy"- "S" to jedne z lepszych metod klinowania.

D J G-D

Cytat: smutna_niespodzianka w 20-01-2018, 22:26:45

(...)
Jedyne jakiekolwiek bicie to ten mały znaczek na owym kapturku.

Szukam wskazówek pozwalających określić choćby w przybliżeniu: pochodzenie, czas i lokalizację produkcji, przeznaczenie itp. lub też kierunku gdzie mam szukać informacji.
(...)

Hej!
Gratuluję pięknego egzemplarza ciupagi!
Ta nie nadawała się do tańca zbójnickiego - bo ma okuty grzbiet trzonka blachą z kółeczkami a i inne jego ozdoby tylko poharatały by ręce. Jest to ciupaga ozdobna, czyli taka laska do powieszenia na ścianie.
Na pewno też jest to ciupaga do podpierania się, jako laseczka dla kogoś "znacnego" - ma okuty spód trzonka podobnie jak czekany górskie.
Ciupaga ta raczej nie była dla turystów, bo ten egzemplarz jest wykonany z dużą starannością i nakład czasu jaki był konieczny do wykonania zdobień w żeleźcu, czy wszystkich zdobieniach mosiężnych windował mocno cenę. Ewentualnie mogła by być podarowana jako dosyć drogi prezent jakiemuś "ceprowi".

Nie widzę zbyt dokładnie tej puncy na okuciu żeleźca, czy jest może ona w formie orzełka? Albo jakby koników morskich?
Bo wtedy oznaczało by Władysława Gąsienicę-Makowskiego z Zakopanego (Sobczakówki)

smutna_niespodzianka

Zerknę przy najbliższej wyprawie do piwnicy na te okucie i dam info

Blunio

Typowa pamiatka z pobytu nad Polskim Morzem.  :idea:
Tutaj mamy do czynienia z wyrobem de Luxe.  :dodge:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

muunek

Cytat: Blunio w 16-12-2023, 16:31:27

Typowa pamiatka z pobytu nad Polskim Morzem.  :idea:
Tutaj mamy do czynienia z wyrobem de Luxe.  :dodge:

Mało typowa, bo posiada wyraźne znamiona ręcznej roboty przy zdobieniach. Nie tylko sama glowica, ale też wykonanie okuć sprawia wrażenie, że podchodzono do roboty bez sprzętu elektrycznego przyspieszającego pracę i wszystko wykonano ręcznie dostępnymi ręcznymi narzędziami.
To nie "typowa cepelia", choć nie wykluczam, że pochylał się nad nią jakiś rodzimy wykonawca celem późniejszego spieniężenia, który miał troszkę więcej czasu od zabieganego cepra...

D J G-D

Cytat: smutna_niespodzianka w 20-01-2018, 22:26:45

(...)

(...)

W celu dalszych poszukiwań proszę udaj się do Muzeum Tatrzańskiego ul. Krupówki 10, 34-500 Zakopane

albo napisz do Nich zapytanie
https://muzeumtatrzanskie.pl/kontakt/

w kwietniu 2023 byłem tam w odwiedzinach i mają taki oto eksponat muzealny:

:dodge:
Pisałeś coś o piwnicy? A może chcesz się pozbyć tej "typowej pamiątki"?
:rotfl:

smutna_niespodzianka

Pisałem do muzeum ale mnie zlali, co do piwnicy to stoi tam ona w takiej tubie. Mam deski sosnowe z rozbiórki ponad stuletniej stodoły, która stawiał mój pradziad i planowałem zrobić sobie takiej ,,boazerii" na ścianę i powiesić tam niektóre wynalazki, w tym tę ciupagę. Ale to na razie plany.

A ten eksponat z muzeum jakby jakiś strasznie podobny  :kopara:

D J G-D

Cytat: smutna_niespodzianka w 18-12-2023, 15:54:57

Pisałem do muzeum ale mnie zlali (...)

A ten eksponat z muzeum jakby jakiś strasznie podobny  :kopara:

Spróbuj pisać tam, gdzie Ci podesłałem na priv'a.
Jeśli nie będzie odpowiedzi, to może po Sylwestrze uda mi się "dopchać" do Zakopanego..... ewentualnie w późniejszym terminie bo zimą jest ciężko.
Ale będę mieć na uwadze Twoją ciupaske  ;)

Bo rzeczywiście jakieś podobieństwo też dostrzegam, chociaż Twoja jest ładniejsza!!!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

smutna_niespodzianka

D J G-D

Witam!
W miniony weekend odwiedziłem Muzeum Tatrzańskie przy Krupówkach i metryka wygląda tak: