Reklama

1000 zł i co dalej

Zaczęty przez bokor, 30-03-2018, 21:11:49

bokor

Mam na wydanie 1000 zł na nóż 20-24 cm. dla żony :-). Na szybko znalazłem MCUSTA ZANMAI GYUTO 240MM VG10 (jakiś filmik na yotube widziałem). Jako  laik (w przeciwieństwie do mojej kochanej żony) proszę o polecenie dobrego noża w tych pieniądzach. Pozdrawiam

grzess

gribol

To może napisz coś więcej, czego oczekujesz? Czy ma być Gyuto czy inny rodzaj, ze stali rdzewnej/nierdzewnej, europejski/azjatycki, czy ma być kupiony w Polsce, czy chcesz ściągnąć z zza granicy? Czy w zasadzie nie wiesz i masz się zmieścić w 1000 zł a żona ma być zadowolona?
P. S. @grzess, miej litość i nie polecajmy komuś do czytania zdezaktualizowanych tekstów sprzed 8 lat ... trochę się zmieniło od tamtego czasu, a że nikomu na forum nie chce się na bieżąco pracować i modernizować tych rzeczy, to już zupełnie inna historia ...

grzess

Cytat: gribol w 31-03-2018, 07:37:43

P. S. @grzess trochę się zmieniło od tamtego czasu

Dokładnie trochę się zmieniło, ale nadal jakieś przydatne informację można tam znaleźć. A im więcej się wie o nożach tym lepiej i wtedy pytanie można lepiej sprecyzować.
Cytat: gribol w 31-03-2018, 07:37:43

nikomu na forum nie chce się na bieżąco pracować i modernizować tych rzeczy, to już zupełnie inna historia ...

A niektórym nie chce się nic czytać na forum, pomimo iż wiele ciekawych informacji jest zawartych.

bokor

Obecnie żona posiada 2 noże Wüsthof ale mniejsze i jest zadowolona ale zawsze marzyła o nożu japońskim kutym, bo ponoć są najostrzejsze i nie trzeba ich tak często ostrzyć(ciężko jej się mnie doprosić o ostrzenie:-P) Chciałbym spełnić choć w jakimś stopniu to marzenie. Nie wiem jak jest z zamówieniami zza granicy bo nigdy nie zamawiałem ,nie mam karty kredytowej wiec pewnie jestem skazany na zakup w Polsce... proszę o podpowiedz

gribol

Cytat: bokor w 31-03-2018, 20:34:33

Obecnie żona posiada 2 noże Wüsthof ale mniejsze i jest zadowolona ale zawsze marzyła o nożu japońskim kutym, bo ponoć są najostrzejsze i nie trzeba ich tak często ostrzyć(ciężko jej się mnie doprosić o ostrzenie:-P) Chciałbym spełnić choć w jakimś stopniu to marzenie. Nie wiem jak jest z zamówieniami zza granicy bo nigdy nie zamawiałem ,nie mam karty kredytowej wiec pewnie jestem skazany na zakup w Polsce... proszę o podpowiedz

No widzisz, i w tej wiadomości jest właśnie tych kilka ważnych informacji, które znacząco rozjaśniają sprawę.
1. Jeżeli chodzi o ostrzenie Wusthofów, to kup sobie ostrzałkę kółkową - wtedy 2 przeciągnięcia, 15 sekund pracy i noże są naostrzone. Jak by co zapraszam do kontaktu na maila.
2. Zakup noża - jest kilka rzeczy, z których musisz sobie zdawać sprawę przed zakupem, żeby potem nie żałować:
a) każdy nóż trzeba ostrzyć, także japoński, a tak naprawdę to ostrzenie noża japońskiego jest trudniejsze niż Wusthofa i musisz kupić kamienie/diamenty i dodatkowo nauczyć się ostrzyć. One nie są nieśmiertelne. Pamiętaj o tym. Ewentualnie możesz o to kogoś poprosić.
b) nóż który wybrałeś - Mcusta Zanmai - raczej był niepolecany na tym forum. Jest po prostu za drogi w stosunku do tego, co prezentuje, "more show, than go".
c) zasadniczo na forum polecany jest nóż z następującej serii: http://www.hamono.pl/pl/takahisa-damascus-octagon-gekko/165-takahisa-damascus-octagon-wa-gyuto-210mm.html,natomiast jest on z stali VG-10, za którą osobiście ja nie przepadam. Ale w swojej kategorii ponoć najkorzystniej wypada tu stosunek jakość/cena, może na początek wystarczy?
d) jeżeli ten nóz nie musiałby mieć 20cm  a zadowalał by Cię jakiś inny rozmiar, może się zastanowić nad takim nabytkiem: https://www.zwilling-messer.de/MIYABI-Chutoh-5000-MCD-160-mm, używam osobiście, bardzo poręczny i uniwersalny nożyk w cenie - jak się postarasz - do ok. 1000 zł.

Na razie chyba tyle przychodzi mi do głowy, czy coś pomogłem?

PiotrB.

Cytat: gribol w 01-04-2018, 07:03:29

d) jeżeli ten nóz nie musiałby mieć 20cm  a zadowalał by Cię jakiś inny rozmiar, może się zastanowić nad takim nabytkiem: https://www.zwilling-messer.de/MIYABI-Chutoh-5000-MCD-160-mm, używam osobiście, bardzo poręczny i uniwersalny nożyk w cenie - jak się postarasz - do ok. 1000 zł.

Na razie chyba tyle przychodzi mi do głowy, czy cos pomogłem?

Trzeba naprawde, ale to naprawde trzeba spasc z baaardzo wysokich schodow, zeby kupowac nozyk petty 160mm za prawie 1000zl.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

gribol

Cytat: PiotrB. w 01-04-2018, 07:49:39

Trzeba naprawde, ale to naprawde trzeba spasc z baaardzo wysokich schodow, zeby kupowac nozyk petty 160mm za prawie 1000zl.

Bardzo konstruktywna pomoc. To ile kosztuje standardowy petty ze stali R-2? Nawet na JCK 200-300$ + ewentualny podatek, czyli 700-1400 zł.
Wiem, że jesteś modem z bardzo dużym doświadczeniem, doceniam to, ale przed obrażaniem innych to może zastanów się najpierw nad tym, co piszesz, szczególnie, że też nie jestem dzieckiem.

PiotrB.

Nie, ja nie obrazam nikogo, to Ty obrazasz swoim postami.
Gosciu wyraznie napisal, jak wol, chce noza 20-24cm, a nie, 16-20cm.
To raz, dwa, placic za petty 160mm prawie 1000zl, to trzeba naprawde, jak wyzej napisalem.
Trzy, mnie nie interesuje ile kosztuje na JCK, my jestesmy w Polsce.
Cztery, ludzie nie sraja pieniedzmi, jesli jestes bogaty i stac Ciebie na to, to nie mierz wlasnej miary na innych...
Ja zarabiam dosc pieniedzy i pracuje zawodowo, nigdy bym nie dal tyle pieniedzy za petty!!!!!!
No, chyba ze jest to naprawde wyjebolit, ktory np. potrafi utrzymac ostrosc przez pol roku, to moze bym kupil. Ale watpie zeby tak dlugo trzymal ostrosc.
To Ty na przyszlosc zastanow sie, co piszesz, bo juz pare osob zwrocilo Ci uwage, ze piszesz fantazje.....
No i dla Ciebie, standartowe petty, musi byc ze stali R2 i koniecznie za 200-300$? Nie skomentuje tego, bo mi sie flaki przewracaja na druga strone....

gribol

Ja wiem, że w Polsce to wszyscy są mocni w gębie, a w szczególności w pluciu zza klawiatury.
Użytkownik poprosił o poradę w wyborze noża, który powinien być: japoński, 20-24 cm, na prezent dla żony, w cenie do 1000 zł, podejrzewam, że byłoby dobrze, gdyby był nierdzewny (kuchnia amatorska) i długo trzymał ostrość (chyba nie bardzo lubi ostrzyć) i można go kupić w Polsce. Pomijając Gekko, który zaproponowałem i jest zrobiony z archaicznego VG-10, alternatyw zbyt wielu tu nie ma.
Ale pewnie jestem w błędzie, o czym tak malowniczo napisałeś w poprzednim poście, więc z pewnością dasz teraz radę wrzucić ze 2-3 godne uwagi propozycje, na które warto zwrócić uwagę, jak przystało na poważnego człowieka i moda.

EDIT: Co do samego noża, który zaproponowałem, to jest ze stali SG2/R2 czyli tzw. wyjebolit. używam go od ok. sierpnia bez ostrzenia, więc długo trzyma ostrość i nadal jest ostry. Jest bardzo przyjemny w użyciu i nie jest to opinia tylko moja, bo poprosiłem również inne osoby, aby go poużywały i opisały swoje wrażenia. Wprawdzie ma tylko 16 cm, ale bardzo dobrze się spisuje jako codzienny nóż uniwersalny, jeżeli tylko nie kroimy mięsa na rolady lub czegoś podobnego. Jest to takie pomniejszone santoku. Do kuchni amatorskiej i codziennego zastosowania jest naprawdę niezły, o czym mogę napisać po tym półrocznym użytkowaniu. Moja propozycja jest chyba dość przemyślana i nie uważam, żeby był tu jakimś fantastą, była też dostosowana do potrzeb @bokor, pomijając oczywiście długość.

KarKar

Tak sobie mysle, ze polecanie ostrzałki kolkowej na specjalistycznym forum jest dosc dziwne, no chyba ze to tylko do wustohow...to jeden **  :rotfl:

A do autora: w sprawie ostrzenia gdybys chcial poczytac to na forum jest miliaed poradnikow wiec latwo cos znajdziesz dla siebie, ale nie idz w kierunku ostrzalki kolkowej ;)

PiotrB.

Nie wiem, do czego i do kogo pijesz, o pluciu zza klawiatury.
Jak widac, po Twoich postach, "dorwales" sie  do drogich nozy, poprobowales i postanowiles zostac "ekspertem". No brawoo!!! Gratulacje!!!!
Jak sam napisales... "Moja propozycja jest chyba dość przemyślana i nie uważam, żeby był tu jakimś fantastą, była też dostosowana do potrzeb @bokor, pomijając oczywiście długość."
No tak, pomijajac dlugosc noza, propozycja jest rzeczywiscie "dostosowana" do potrzeb autora watku. A szczegolnie ze najwazniejsze potrzeby autora watku sa spelnione w kwestii cenowej, ale co tam, dlugosc, drugorzedna sprawa.......
Nastepnie.... "Pomijając Gekko, który zaproponowałem i jest zrobiony z archaicznego VG-10, alternatyw zbyt wielu tu nie ma"
Powiedz to setkom, knifemakerom, ktorzy robia noze nadal z tej stali. ze ta stal jest archaiczna....to jest wlasnie dobra stal dla amatorow, jak rowniez dla poczatkujacych kucharzy, ktorzy zaczynaja przygode z lepszymi nozami, od tych, jakimi pracowali na poczatku swoich karier zawodowych. Tym bardziej, ze nie od razu trzeba wskakiwac, na noze z wysokiej polki...

To, ze napisal  o wydaniu 1000zl na noz, nie oznacza, ze ma tyle wydac. Przynajmniej ma facet swiadomosc, ze dobry noz, moze tyle kosztowac.
Sa noze ktore beda oscylowaly w tej cenie, z dobrej stali, nawet z Twojej ulubionej stali R2.. np.
https://cuttingedgeknives.co.uk/brands/kotetsu/iron-clad/gyuto-210mm wychodzi prawie 1090zl z dostawa..
nastepny.. https://cuttingedgeknives.co.uk/brands/yu-kurosaki/shizuku/gyuto-210mm troche tanszy, bo 970 zl...

Poszukiwanie dalszych modeli, w tej chwili nie mam czasu, jesli nie bedzie sie spieszyl, to poszukam wiecej......
To, ze uzywales sobie ten ( petty 5000MCD) nozyk, prze pol roku i nie jest tepy... hmm, nie bede wnikal ile i co pokroiles.... bo na upartego moze byc ostry nawet rok i dluzej...
Jak rowniez to, jak kolega wyzej napisal, polecanie ostrzalki kolkowej.......brak mi slow......

gribol

Cytat: PiotrB. w 01-04-2018, 16:52:37

Sa noze ktore beda oscylowaly w tej cenie, z dobrej stali, nawet z Twojej ulubionej stali R2.. np.
https://cuttingedgeknives.co.uk/brands/kotetsu/iron-clad/gyuto-210mm wychodzi prawie 1090zl z dostawa..
nastepny.. https://cuttingedgeknives.co.uk/brands/yu-kurosaki/shizuku/gyuto-210mm troche tanszy, bo 970 zl...

No i widzisz, i to jest fajna konkretna propozycja.

Cytat

Nie wiem jak jest z zamówieniami zza granicy bo nigdy nie zamawiałem ,nie mam karty kredytowej wiec pewnie jestem skazany na zakup w Polsce

- a to jest jej jedyny mankament i dlatego napisałem, że w Polsce zbyt wielu alternatyw nie ma, ale myślę, że jest to do przeskoczenia.

Cytat

Tak sobie mysle, ze polecanie ostrzałki kolkowej na specjalistycznym forum jest dosc dziwne, no chyba ze to tylko do wustohow...to jeden **  :rotfl:

- jak coś jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. Do Wusthofów wystarcza.

lukasylukasz

Cytat: bokor w 30-03-2018, 21:11:49

Mam na wydanie 1000 zł na nóż 20-24 cm. dla żony :-). Na szybko znalazłem MCUSTA ZANMAI GYUTO 240MM VG10 (jakiś filmik na yotube widziałem). Jako  laik (w przeciwieństwie do mojej kochanej żony) proszę o polecenie dobrego noża w tych pieniądzach. Pozdrawiam

Cześć!
A może taki nóż. Z racji ,że jestem laikiem posłużę się linkiem do recenzji osoby która laikiem nie jest.
No i kryterium cenowe spełnia.
Link do noża:
https://www.chefknivestogo.com/makogy24.html
A tu recenzja:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,159333.0.html

KarKar

Zdaje sie, ze to jeden z najlepiej ocenianych nozy na forum :)

lukasylukasz

Cytat: KarKar w 01-04-2018, 19:21:21

Zdaje sie, ze to jeden z najlepiej ocenianych nozy na forum :)

A Wy tu o jakiś Gekko, MCUSTA i innych damastach  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Oczywiście wspomnę jeszcze o tym ,że z Masakage ktoś(niestety nie pamiętam ani nicku ani wątku :frown:) miał problem ,a mianowicie parę baboli. Trzeba chwile poszukać na Ostrej Kuchni.

daracel

Po zakupie (https://www.chefknivestogo.com/makogy21.html) najpierw myślałem, że to taki kaprys i mnie porypało tyle kasy za nóż dawać. Po ~2 miesiącach używania uznałem, że dałbym i więcej... do tego fajny nóż dla kobiety (obecnie, bogatszy o doświadczenie, dla siebie kupiłbym nieco większy).
Mnie sprawia wiele radości używanie takiego noża. Nie jestem ekspertem, więc moja opinia jest mocno subiektywna z punktu widzenia prostego użytkownika narzędzia.

Gregor1000

Witam.
Jestem nowy na forum.
Pozwalam sobie podłączyć się do wątku.
Mam podobny problem co wybrać?
Na początku myślałem o nożu szefa Kuchni Mcusta Zanmai 21 cm . Nawet go oglądałem .
Pomyślałem że jeszcze poszukam. Może coś ze stali R2.
Znalazłem dwie ciekawe propozycje:
https://japanesechefsknife.com/products/jck-original-kagayaki-r-2-damascus-series-kgrp-3-gyuto210mm-8-2inch?variant=29198251971
https://www.ebay.pl/itm/HONMAMON-Damascus-Gyuto-Chefs-Knife-210mm-Powdery-Heiss-R2-HSS-Japan/262822180941?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
Może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów się z nimi spotkał.
Może jakaś podpowiedź. Będę wdzięczny.

Cheeba

Napisales ze Twoja zona nie jest laikiem, tzn ze bedzie pracowac nim zawodowo, czy raczej glownie w domu?

Gregor1000

Cytat: Cheeba w 30-01-2019, 18:45:43

Napisales ze Twoja zona nie jest laikiem, tzn ze bedzie pracowac nim zawodowo, czy raczej glownie w domu?

Nóz do domowej kuchni.

SMF spam blocked by CleanTalk