Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Filmik o wyborze noza do lasu.

Zaczęty przez BigMonster, 01-04-2018, 14:38:11

BigMonster

Witam.
Popelnilem maly filmik o wyborze i uzywaniu noza do lasu/buszkraftu/survivalu. Nie jest to nic ambitnego bo chodzilo mi o takie podstawowe podstawy, ale moze sie komus przyda i moze bedzie mozna do tego odeslac wszystkich pytajacych ktorzy sami jeszcze nie wiedza czego potrzebuja.

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6SNtK_z0Q

Na pewno sa jakies bledy nazewnictwa i przejezyczenia ale jak mowilem, chodzilo mi to zeby byla jakas lepsza odpowiedz dla nowicjuszy niz tylko "bierz more".

If There Is Any Doubt, Then There Is No Doubt.

ramor7

Oglądnąłem pobieżnie z racji braku czasu. Jest jednak na tyle zachęcający, że obejrzę cały. ;)

Moje EDC : CRKT Avant, Leatherman Wave/ do tego zestaw bitów z przedłużką i kluczem fajkowym Vicka, latarka 5.11 EDC 1AAA,?  Lumintop EDC 18, plecak 5.11 AMP 24 plus apteczki.... i cała masa rzeczy, które mogą się kiedyś przydać.

Maniak

Bardzo fajny, mądry film, fakt że długi ale pozycja obowiązkowa dla każdego laika, a i dla zaawansowanych będzie dobrym przypomnieniem.
Podpisuję się w 100% pod wszystkim co zostało powiedziane. Można linkować wszystkim którzy chcą zacząć świadomą przygodę z nożem.

hendaye

jedna godzina i osiem minut??? za dużo o godzinę i pięć minut. chyba, że reszta jest o kapeluszach. może jakby wyciąć wszystke "yyyy", to skróciłoby się o kwadrans.
ps.
odpowiedź "bierz morę" to nie jest złośliwość czy zlewanie nowicjuszy. może najwyżej złośliwość wobec vickomanów, które też wystarczą.

BigMonster

Wiem ze mozna to bylo bardziej skondensowac ale tylko na pare podejsc starczylo czasu. Dodalem w opisie znaczniki czasowe zeby bylo latwiej skakac po watkach. Dzieki za mile slowo.

lili99

To takie narzędzie że się  wszędzie przyda.

astiolek

Ja tam nie narzekam ciekawy to można oglądać ;)

Tyler Durden

Miałem "Rambo" ze schowkiem w rękojeści ,o dziwo fixed , z jednego kawałka stali ;) Crk Mountaineer się wabił:)

BigMonster

Tak samo jak noze Chrisa Reeve odlane z jedengo kawalka a teraz Schrade po wykupieniu licencji. No i jest kilka ambitniejszych konstrukcji gdzie to laczenie jest konkretnie zrobione. Ale filmik dla laikow.

Tyler Durden

Schrade wykupiło licencję? Skąd masz tą informację?Podeślij jakiegoś linka.

hendaye

...i przy okazji link, że CRK odlewało swoje monolity, poproszę

BigMonster

Cytat: Tyler Durden w 03-04-2018, 18:51:34

Schrade wykupiło licencję? Skąd masz tą informację?Podeślij jakiegoś linka.

Na ktoryms angielskim forum (chyba buszkraftuk) luedzie pisali ze ten projekt z odlana rekojescia jest Chrisa Reeva i ze w reszcie jest budzetowa wersja Shrade bo Chris udostepnil patent. Szczegolow nie znam ale mialo by to sens bo Schrade teraz jako jedyny robi cala serie tych z pusta rekojescia. Na pewno sie jakos dogadali. Swoja droga mialem i srednio to dziala...

Tyler Durden

Co średnio działa ? Rękojeść raczej frezowana/nawiercana. Odlać to się można do pojemniczka w rękojeści ;)

BigMonster

Cytat: Tyler Durden w 03-04-2018, 19:07:22

Co średnio działa ? Rękojeść raczej frezowana/nawiercana. Odlać to się można do pojemniczka w rękojeści ;)

Zasmiecam sobie watek ale trudno :)
Schrade SCHF2SM Extreme Survival
Pojemnosc na 5 zapalek z draska, ciezkie to jak siekiera, grubosc i szlif taki ze sie to nadawalo tylko jako klin do rozlupywania drewna, rekojesc ma fakture pilnika do drewna i zdejmuje skore po 10u minutach. Tragedia w uzywaniu...

Tyler Durden

CRK  mountaineer całkiem dobrze tnie, chyba szlif ma wyższy niż ten Schrade,faktura rękojeści nie zdziera skóry :) Ma kapitalną pochewkę,nie taki kapeć jak Schrade.
Niestety inspiracje (czyt .podjeby ) nie zawsze są wykonane tak dobrze jak oryginały :) Ten temat z licencją od CRK dla Schrade to Ci ktoś chyba prima aprilis zrobił ;)

BigMonster

Mozliwe. Dobra, niech jakis admin posprzata watek w wolnej chwili.

brandi.lubowitz

Bardzo przydatny poradnik, wielkie dzięki. Pozdrawiam

rbb

Ja polecę ten link:

https://bushcraftsurvivalaustralia.com.au/choosing-a-knife-for-use-in-the-outdoors/

miłośnicy morek będą pewnie zachwyceni.

Zwrócę jednak uwagę iż autor zaznacza, iż najprawdopodobniej optymalny nóż to full tang belt knife 5-5,5 cala czyli 12,7-14 cm.

Od siebie dodam, iż wśród wielu moich noży 14 cm przekraczają tylko 2. Większość ma 3,75-5 cali, najwięcej jest 5 calowych bo ten rozmiar preferuję.
Z tych większych jeden ma 15 cm (Humdinger - Ken Onion, prod CRKT).
Choć to typowy wół roboczy, ze stali sprężynowej, nisko hartowany (plastelinka prawie - na KT 53HRC, reszta 50HRC), bardzo poręczny to nigdy go nie zabrałem jeszcze w teren. Zawsze wydawał mi się troszkę za duży.
Drugi to Glock 81 (16,5 cm) z bardzo podobnej stali, ciut wyżej hartowany ale nadal nisko (55HRC). Ten w teren zabierany jest nawet często. Pewnie dlatego, że mało miejsca zajmuje.
IMHO bardzo niedoceniany nożyk. Coś jak powiększona (przedłużona, pogrubiona) Mora, jak ona śmiesznie tania (130-150 zł) i prosta konstrukcja. Nóż którego nie szkoda zniszczyć, zgubić, zaskakująco wytrzymały.
Jeśli chodzi o dolną granicę to moim zdaniem ok. 3,5 cala (89 mm) to minimalna wielkość poniżej której się nie powinno schodzić.
Przy takim rozmiarze można już wykonywać bardzo precyzyjne prace nożem, a jest jeszcze na tyle duży, iż sprawdza się jako EDC.
Noszę zawsze jakiś mniejszy noż (np. neck 50 mm, mały fix 68mm, folder 75 mm, opinel no.7) są one jednak za małe do poważniejszych prac.

No i pewnie najważniejsze z całego tekstu:
An important reminder
Traditional hunter/gatherers around the world still use knives for their daily living that modern bushcrafters and outdoor enthusiasts would consider inferior, yet they are able to survive and even thrive out in the wilderness.
Remember – it doesn't matter what knife you own, it's the knowledge of "how" to use it that is more important!

junasz

- Jaki nóż jest najlepszy do tego czy owego?
- Ten, który akurat masz przy sobie.
:shades:

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!