Reklama

Zero Tolerance - hartowanie do d...?

Zaczęty przez spidster135, 26-04-2018, 18:48:17

spidster135

Cześć,
nie znalazłem podobnego wątku, a lupka nic nie pokazuje, więc zakładam własny.
Zakochałem się w ZT 0450CF i już planowałem z nią przyszłość, wyobrażałem sobie jak biegniemy przez polankę w blasku słońca, z tęczą w tle i śpiewającymi ptaszkami, aż nagle trafiłem na ten filmik ->

https://www.youtube.com/watch?v=yDxSG6xbl7M (jak ktoś nie rozumie to wystarczy przewinąć do samej końcówki, tam są porównania).
Później przejrzałem kolejne filmiki z tych testów stali s35vn (Sebenzy, Kizera, innej ZT) i z ciekawości wklepałem w internety. Tutaj na forum nic nie znalazłem, ale na bladeforums czy edcforums były o tym rozmowy i opinie są różne, ale jest trochę narzekań na hartowanie ZT, podobno nie we wszystkich nożach ale jednak...
Przyznam, że trochę mi to zrujnowało marzenia, co o tym sądzicie?
Pozdro ;)
Zdobycie kobiety jest jak smarowanie bułki masłem, można użyć karty kredytowej, ale znacznie prościej jest nożem.

SOJER

Też to widziałem już jakiś czas temu i trochę się zdziwiłem. Ale patrząc na to, że trafiały się już ZT/Kershaw z wykrzywionymi głowniami lewo/prawo to chyba jeszcze nie do końca potrafią hartować. Chociaż nie wiem nie znam się na hartowaniu :)

Widocznie Amerykanom wystarczy na nożu napis Made In USA :)

rybak

Mojej 450ki jeszcze nie ostrzylem.

Ale nie kroilem nic, tylko lezy i na niego patrze, albo zdjecia robie, nie...? ;)

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

spidster135

To dobrze @rybak ale myślę że to nie każdy egzemplarz. Może wypowie się jeszcze więcej ludzi bo jestem ciekaw, ale i tak obawy mam niestety...

Zdobycie kobiety jest jak smarowanie bułki masłem, można użyć karty kredytowej, ale znacznie prościej jest nożem.

Testral

Moja 0770 z S35VN jest świetnie zahartowana. Tzn. nic nią nie ciąłem, ani, Boże uchowaj, nie ostrzyłem, ale wygląda świetnie! Drugi rok i nadal fabryczna ostrość!

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

mamcar

Moja 0055 leży na półce ew służy do zdjęć. Wygląda na ostrą, bo nie sprawdzałem.

Mikko

Widzisz spidster, masz złe podejście, tych noży się nie używa, tylko klika i ogląda, ewentualnie nimi chwali, że było Cię stać na zakup. Tamten facet z filmiku ma za dużo wolnego czasu i do tego marnuje dobre liny, które mogłyby sobie gdzieś leżeć nieużywane "na wszelki wypadek" albo robić jako tło do noży ZT.

spidster135

Cytat: Mikko w 26-04-2018, 21:31:40

Widzisz spidster, masz złe podejście, tych noży się nie używa, tylko klika i ogląda, ewentualnie nimi chwali, że było Cię stać na zakup. Tamten facet z filmiku ma za dużo wolnego czasu i do tego marnuje dobre liny, które mogłyby sobie gdzieś leżeć nieużywane "na wszelki wypadek" albo robić jako tło do noży ZT.

Muszę się jeszcze dużo nauczyć :/

rybak

Cytat: Mikko w 26-04-2018, 21:31:40

To niewykluczone.

A tak serio, to z S35VN od ZT mam 0095 i 450CF.

450ki serio nie ostrzylem dotad, przeciagnalem po skorze ze dwa razy, a pokroilem to i owo ;)

Pomidorki i rzodkiewki do sniadania w pracy przez jakis czas... ;) a do tego troche pudel do kosza na papier - zalando, otto, amazon... nie wydaje mi sie do d...

95ka juz widziala diamenty, sluzba podobna, tylko z rok, albo jeszcze troche dluzej... tez nie mam wrazenia, zeby byla do d...

W necie masz kupe ludzi, ktorzy maja silna potrzebe, zeby sie podzielic swoimi mniej lub bardziej mniemanymi doswiadczeniami... czy maja pojecie, doswiadczenie, czy umieja ostrzyc, ciezko wyczuc.

Nie zbierzesz wlasnych doswiadczen... nie bedziesz mial... ;)

warhead

Używam mojej 566. Coś za szybko ostrość golenia traci. Myślałem, że mam podrobke. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

----------------------
KFF - \"Knives For Fun\"
KSS - Knife Shadow System

spidster135

@rybak wiem właśnie że w internecie każdy może pisać i wcale nie musi się znać, dlatego też postanowiłem zapytać tutaj czy ktoś ma/miał podobny problem z ZT mając doświadczenie i porównanie. Niby racja, że bez własnych doświadczeń się nie dowiem tyle ile bym chciał, ale skoro mają to być doświadczenia za 700zł, to stwierdziłem że zapytam tych co już wydali i podoświadczali :D Szczególnie że ja do porównania i tak mam jedynie 154CM.

Dzięki za opinię, mniej więcej o takie odpowiedzi jak Twoja mi chodziło, chociaż z tych pozostałych też coś tam idzie wyczytać między wierszami :D No chyba że ktoś nie zauważył że tylko pytam i się uraził, że mu zetunię obrażajo :D
Trochę w sumie już spokojniej na to patrzę, ale przyznam że i tak ten filmik, komentarze pod nim i to co poczytałem mnie trochę martwi, bo to zawsze jakaś niepotrzebna niepewność i później ewentualne zastanawianie czy na pewno z tym nożem wszystko w porządku... :P

Fred

Kup sobie starą 0200, albo jakiegoś Cold Steela.
Bo te obecne zetki to instagramowe pedalstwo  ;P

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

rybak

Cytat: Fred w 26-04-2018, 22:02:22

Kup sobie starą 0200, albo jakiegoś Cold Steela.
Bo te obecne zetki to instagramowe pedalstwo  ;P

Fred,

jacys spece od genderu i tolerancji by Ci tu pewnie wyjasnili, ba, nawet dajac cytaty z odpowiedniej literatury (ekhm...) naukowej  ( :shy: ), ze jestes ciemnogrod, masz rozne uprzedzenia i ocierasz sie o mowe nienawisci, a takze obrazasz i wyrazasz sie z pogarda o innych ten... orientacjach... a moze w ogole sam chcialbys o Twojej tozsamosci porozmawiac przy okazji...? :shy:

...ale ze ja prosty chlopak jestem, to Ci napisze tylko, ze ch... sie znasz...

Hinderery to instagramowe pedalstwo...? (ja tylko cytuje, tak na wszelki wypadek :) )

Nie sadze (OK, ja mam 20CV, nie S35VN ;) )

0095 tez jest calkiem OK nozyk.

Stal - no tu mozna dyskutowac, a ze swojego doswiadczenia wiem, ze mi sie pare razy zdarzylo tak, ze musialem najpierw porzadnie wyprowadzic krawedz, a potem sie okazalo, ze stal nie jest najgorsza.

Ale tak calkiem juz powaznie, i raczej do @spidster135 - patrz wyzej, jak nie zbierzesz wlasnych doswiadczen, to nie bedziesz wiedzial.

Jesli masz tyle luznego kieszonkowego, zeby sobie jakas ZeTke sprawic bez zastanawiania sie nad przezyciem nastepnego miesiaca, czy pol roku, to sobie spraw.

Jesli nie, za to sobie obiecujesz nie wiadomo co, i oczekujesz jakichs cudow po nozu z super stali (a przynajmniej producent pisze, ze to super stal...), muszac sie zastanawiac, jakie rachunki mozesz zaplacic pozniej i liczyc kalorie, czy Cie suchy chleb dla konia i serek topiony z przeceny utrzyma przy zyciu do czasu, kiedy bedziesz wiedzial, czy ta stal to jest ten wyjebolit, ktorego cale zycie szukales...

...to se kup Cold Steela.

To tylko noze. Szczescia nie daja.

Ja tez nie jestem grupa docelowa dla wielu producentow i nie mam z tym problemow :)

mamcar

Cytat: rybak w 27-04-2018, 16:31:39

:dead: Chyba muszę iść do psychologa.

spidster135

No trochę czasu już sobie na nóż odkładam i jakoś mnie ta zeta kusi. Nie chodzi o to co ja sobie obiecuję o nożu, bo nie ważne ile by kosztowała to jednak chciałbym płacić za to co jest deklarowane (mamy XXI wiek :P). Myślę że nawet gdybym miał 5x więcej pieniędzy, to nadal chciałbym mieć pewność co do rzeczy jaką kupuję i wydaje mi się to normalne, bo nie ma nic gorszego, jak coś kupić i później się dowiedzieć że można było wydać te pieniadze lepiej i mieć jakiś niedosyt i niezadowolenie ;)

Wątek nie powstał żeby się dowiedzieć czy to magiczna stal, ani po to żeby hejtować ZT, tylko byłem ciekaw czy ktoś ma problemy z s35vn od ZT, których mieć nie powinien. Tyle w sumie :D nie ma tu co szukać drugiego dna, chciałem jedynie wiedzieć czy ktoś podziela ten problem z filmu.

Cytat: rybak w 27-04-2018, 16:31:39

Ja tez nie jestem grupa docelowa dla wielu producentow i nie mam z tym problemow :)

Nie mam wielu noży, ale lubię się bawić tymi co mam i daje mi to szczęście :D Nie szukam w nich taktyczności, super praktyczności, czy super historii (chociaż to by było fajne), tylko mają mi się  przede wszyskim podobać i spełniać podstawy edc do jakich się je używa ;p

rybak

Cytat: mamcar w 27-04-2018, 19:20:53

:dead: Chyba muszę iść do psychologa.

Jesli sie z tym stwierdzeniem nie zgadzasz, to musisz... bez dwoch zdan...

Jakby mi nie bylo przykro... :(

SMF spam blocked by CleanTalk