Reklama

Nóż do filetowania ryb

Zaczęty przez Dawid231, 24-05-2018, 20:20:14

Dawid231

Witam wszystkich!
Szukam dobrego noża do filetowania.
Posiadam nóż Hella i Mora i jestem średnio z nich zadowolony.Szybko straciły swoją ostrość.Zastanawiam się nad ostrzałką,jaką wybrać?
Jaki polecicie nóż z wyższej półki?
Dodam,że mieszkam w Norwegii i fajnie byłoby mieć coś fajnego i niezastąpionego do rybek.

Masmudi

Ostrzałka najlepiej diamentowa płytka: wszystko naostrzysz: fielciaka, scyzoryk , siekierę, oprócz recurvy. O noże z wyższej półki zapytaj w dziale ostra kuchnia. :)

I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!

gladki

Cześć - ja dobrego fileciaka znalazłem właśnie podczas moich wypadów na dorsza na Lofoty. Od 8-u lat używam Rapali z gumowa rękojeścią (srebrne ostrze) o dł 18cm i ona sprawdza się najlepiej. Oryginalnie noże dla Rapali produkowała fińska firma Martini a chodź obecne egzemplarze sygnowane są napisem Made in China to nic im nie brakuje. Znam noże o których piszesz a ponadto Frosta ale Rapala bije je wszystkie na głowę. Oczywiście ważna kwestia to podostrzyc nóż po lub nawet w trakcie pracy - nawet kilka pociągnięć na ostrzale typu V załatwia temat. Nóż łatwy w utrzymaniu i niedrogi - polecam. Używam go nie tylko nad wodą ale nawet po powrocie z wypraw w kuchni.

Rób rzeczy tak prosto jak tylko się da.... byle nie prościej...

Adze205

Witam,
Proponuję Roselli R757 UHC Fillet Knife albo R255 UHC Bigfish Fillet Knife.
Adam

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

Khaniszcze

A moze oryginalnie? Ladne, finskie cacko Paaso 016 Luupaa filetti

Do dostania tutaj:
https://www.filofiel.com/tiendaonline/paaso-016-luupaa-filetti-p-6765.html?zenid=ltddf6epng3n3bskuu1g1nmud7

edyta: litrowka

Dexameth

Temat rzeka.Jak duże ryby łowisz?

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Dawid231

Witam!
Ryby różne.
Do 10kg maks.

kAs-09

Ja mam nóż do filetowania firmy Fiskars z Rema1000  i jestem zadowolony :) choć przyznam, że chyba  trochę za sztywny jest.

SMF spam blocked by CleanTalk