Reklama

Bieszczadzkie spotkanie...czyli Żubry stoją przy drodze

Zaczęty przez partizan, 24-07-2018, 09:05:00

partizan

W sumie z kategorii i travel i adventure, bo przeżyliśmy nieprawdopodobne spotkanie z wolnożyjącymi żubrami, jakie chodzą sobie po Bieszczadach. Kilka dni wcześniej mieliśmy okazję odwiedzić Pokazową Zagrodę w Mucznym, gdzie aktualnie przebywa kilkanaście osobników w celach doświadczalnych i hodowlanych, ale spotkanie tych zwierząt na wolności i w takiej bliskości było naprawdę niezwykłym przeżyciem, tym bardziej, że w stadzie było małe cielę.

Zdjęcia oczywiście dla bezpieczeństwa wykonywane z bezpiecznej odległości i z samochodu, chociaż zwierzęta w ogóle nie były zainteresowane naszą obecnością, spokojnie kontemplując soczystość traw...

ramor7

Moje EDC : CRKT Avant, Leatherman Wave/ do tego zestaw bitów z przedłużką i kluczem fajkowym Vicka, latarka 5.11 EDC 1AAA,?  Lumintop EDC 18, plecak 5.11 AMP 24 plus apteczki.... i cała masa rzeczy, które mogą się kiedyś przydać.

buczus1991

Spoko :) gdzie i kiedy dokładnie to było? Byłem w Bieszczadach na weekendzie ale nie natrafiłem na taki widok :( szkoda bo to nie codzienna sytuacja :)

"Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters..."

partizan

Ostatnia sobota :D droga do Mucznego. Jakiś kilometr przed pokazową zagrodą.  Kilka dni wcześniej zwiedzaliśmy właśnie zagrodę i w trakcie prelekcji pracownika dowiedzieliśmy się, że w Bieszczadach na wolności jest około 500 żubrów. Cześć po polskiej, część po ukraińskiej stronie. Są monitorowane poprzez obroże, ale część z nich urodzonych na wolności już ich nie posiada. Nie spodziewaliśmy się zupełnie takiej niespodzianki. Jeżdżąc po drogach Bieszczady spotykaliśmy pełno znaków informujących szczególnie o rysiach i po cichu liczyłem, że właśnie jego zobaczę. Tymczasem na wolności udało się spotkać takie stadko i to na dodatku z takim oseskiem.

[email protected]

Nie zdarzyło mi się na żywo,choć widok podobno coraz częstszy w okolicach Mucznego. Polecam kanał  Mariusza Nędzyńskiego z tamtych okolic.

Lisek777

@partizan - byłem wczoraj dokładnie w tym miejscu. Jedyne co mi się udało spotkać poza żubrami w rezerwacie to ...jaszczurka na kamieniu.

Bardzo fajny widok, gratulacje.

SMF spam blocked by CleanTalk