Reklama

Templatka noża DEBA 8 cali (21cm/210mm). Ktoś się podzieli?

Zaczęty przez seeb, 07-09-2018, 13:29:28

seeb

Czy ktoś posiada templatę noża Deba jak w temacie o ostrzu 210mm i byłby skłonny się nią podzielić? Jako, że jestem człowiekiem oszczędnym i szkoda mi kasy na kupno noża, który mi się wydaje przydatny i praktyczny a praktyka może się nieco różnić od rzeczywistości postanowiłem zrobić sobie go z nierdzewki 6mm. Nie chcę przesadzić z praktycznością i zrobić coś co mnie zniechęci do noża przez nieudolne dobranie profilu ostrza poszukuję templatki.
Z góry dzięki.

killrathi

Fred

Cytat: seeb w 07-09-2018, 13:29:28

Czy ktoś posiada templatę noża Deba jak w temacie o ostrzu 210mm i byłby skłonny się nią podzielić? Jako, że jestem człowiekiem oszczędnym i szkoda mi kasy na kupno noża, który mi się wydaje przydatny i praktyczny a praktyka może się nieco różnić od rzeczywistości postanowiłem zrobić sobie go z nierdzewki 6mm. Nie chcę przesadzić z praktycznością i zrobić coś co mnie zniechęci do noża przez nieudolne dobranie profilu ostrza poszukuję templatki.
Z góry dzięki.

Zrobiłeś kiedyś jakikolwiek nóż, że o kuchenniaku w stylu japońskim nie wspomnę?
Deba to akurat jeden z trudniejszych typów noża do wykonania.
Masz możiiwość i umiejętności by wykonanać urasuki?
Poza tym 6 mm na debę to mało.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Krug

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

seeb

Cytat: Krug w 07-09-2018, 13:49:00

To o szablon chodzi?

Tak! Nie chcę się rozwodzić na inne tematy poruszone powyżej bo już czytając nabrałem pewnego doświadczenia jak się rozwijają takie wątki.

Fred Jestem przekonany, że każdy nóż jaki zrobiłeś od razu był doskonały. Ja chce sprawdzić czy mi operacyjnie będzie taki jak się spodziewam a finalny nóż to sobie zamówię.
Zaznaczę, że umiem posługiwać się większością narzędzi używanych na tym forum, od pilnika zaczynając na taśmówce kończąc :) Doświadczenia z nożami mam tyle co używam sprawnie w kuchni :) I pech chciał akurat pierwszy raz od 15 lat byłem nieostrożny i skaleczyłem się w palec sprawdzając ostrość. Z dobrych wiadomości już palec nadaje się do działania.

killrathi z allegro np coś z tego https://allegro.pl/kategoria/przemysl-metalowy-i-hutnictwo-surowce-121514?string=P%C5%82askownik%20nierdzewny%20%206%20mm%2050cm&order=m&bmatch=baseline-com-1-5-0725

Hajer

Więc stal już odpada :rotfl: lepiej już kupić zwykłą ncv1 i będzie z tego coś po hartowaniu. A jeśli bedziesz dbał to ruda sie nie zjawi.

Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

Fred

Cytat: seeb w 07-09-2018, 15:05:01

Tak! Nie chcę się rozwodzić na inne tematy poruszone powyżej bo już czytając nabrałem pewnego doświadczenia jak się rozwijają takie wątki.

Fred Jestem przekonany, że każdy nóż jaki zrobiłeś od razu był doskonały. Ja chce sprawdzić czy mi operacyjnie będzie taki jak się spodziewam a finalny nóż to sobie zamówię.
Zaznaczę, że umiem posługiwać się większością narzędzi używanych na tym forum, od pilnika zaczynając na taśmówce kończąc :) Doświadczenia z nożami mam tyle co używam sprawnie w kuchni :) I pech chciał akurat pierwszy raz od 15 lat byłem nieostrożny i skaleczyłem się w palec sprawdzając ostrość. Z dobrych wiadomości już palec nadaje się do działania.

killrathi z allegro np coś z tego https://allegro.pl/kategoria/przemysl-metalowy-i-hutnictwo-surowce-121514?string=P%C5%82askownik%20nierdzewny%20%206%20mm%2050cm&order=m&bmatch=baseline-com-1-5-0725

Jeśli chcesz zaczynać od niehartowalnej kwasowki to gratuluję ;)

Nie, pierwszy nóż jaki zrobilem (i kilkanaście kolejnych) było bardzo niedoskonale. Ale zaczynalem od niedużych noży z pelnym płaskim szlifem.
To trochę tak, jakbyś swoje doświadczenia w budowaniu samochodów chciał zaczynać od bolidu F1. Bez żadnej wiedzy i doświadczenia porażka gwarantowana.
Ale co ja tam wiem, mnie się nie musisz słuchać, poczekaj na opinie innych kolegów mających pojęcie o japończykach ;)

seeb

A chciałem tylko szablon!
Miałem zamiar zrobić zwykły prosty szlif na klindze i zobaczyć czy mi odpowiada praca takim nożem. Nie miałem zamiaru filetować tym 200kg tuny ani nawet łososia (do tego drugiego używam sashimi). Nie miałem zamiaru na nim nic szczególnego szlifować. Ew zobaczyć kwestię wyważenia (dlatego potrzebny tez szablon żeby nie przeginać z ilością stali), profil tnący np w zamian za santoku. Takie podstawy zanim wydam 1000 czy 4000 zł na nóż.

seeb

Cytat: Hajer w 07-09-2018, 15:15:55

Więc stal już odpada :rotfl: lepiej już kupić zwykłą ncv1 i będzie z tego coś po hartowaniu. A jeśli bedziesz dbał to ruda sie nie zjawi.

Tylko z tym hartowaniem będzie lipa. Po pierwszej reakcji na forum widzę, że zamiast pomocy czy usługi otrzymam litanię jak to źle przygotowałem materiał i szlif nie jest taki jak powinien.  A ja zwyczajnie chciałem zrobić sobie kawałek ostrza o kształcie Deby i zobaczyć jak się tym pracuje.
O hartowaniu, odpuszczaniu i reszcie OC wiem tylko teoretycznie i tylko parę podstawowych rzeczy.

Fred

Ale istotą deby nie jest "zwykły prosty szlif". Z lewej jest to wklęsłe urasuki, z prawej niski, specyficznie wypukły szlif (hamaguriba), jeszcze w dodatku ze zmieniającą się wysokością wraz z taperem klingi. Jeśli to wsyztsko pominiesz to nie będzie deba tylko noż jedynie na pierwszy rzut oka wyglądający jak deba.
Ja żeby nauczyć się w ogole posługiwać nożem ze szlifem asymetrycznym (w tym wyapdku debą), kupiłem sobie lata temu tanią KAI Wasabi.
Jest mocno niedoskonała i musialem ją przeprofilować, ale jakoś można poznać specyfikę tego rodzaju noża.
Nie jest to zdecydowanie uniwersalny nóż, jak gyuto czy santoku.

seeb

Fred przepraszam ty znowu nie na temat. Przeczytaj proszę ze zrozumieniem co napisałem. Chce wiedzieć coś innego niż piszesz i próbujesz mnie przekonać, że masz rację. Chcę noża wyglądającego jak DEBA. Prościej się nie da. Czy już jest dość jasne? Chciałem szablon a nie wykład o szlifach. Chce zobaczyć w związku z jego kształtem ostrza nie nie szlifem czy mi pasi taki nóż. Czy przy jego proporcjach będzie mi poręczny. Myśle, że japończycy dobrze sobie radzą z kuciem noży Deba. Jeśli tak to pewnie dadzą sobie też radę ze szlifami. Jeśli nie zamówię Debę u Sadko. Niemniej wierzę, że japońce dają radę z podstawami tworzenia ich noży. Mam na oku świetne ostrze (moim zdaniem) za nieco ponad 103 000 yenów. Oczywiście może nie potrafi koleś robić noży w końcu ma dopiero 89 lat. A cena 100K yenów to przesada. Może.

Masz szablon Deby o ostrzu 21 cm?

PS Zirytowałeś mnie do bólu.

octobear

No to przecież byle rysunek deby z netu, wydrukowany i naklejony na cokolwiek powinien wystarczyć, żeby "zrobić sobie kawałek ostrza o kształcie Deby i zobaczyć jak się tym pracuje", w czym problem?

Ciskasz się nie wiadomo o co, a ludzie Ci doradzają dobrze - z takim szablonem zobaczysz, czy pasuje Ci krzywizna i kształt ostrza, ale kupiona deba będzie miała zupełnie inny profil, rozumiesz? To tak, jakbyś przejechał się rowerem kolarzówką, a potem kupił jakieś MTB i się dziwił, że się inaczej jedzie. A przecież z nazwy i to, i to rower.

Ewentualnie: udaj się do działu ostra kuchnia i zapytaj, czy ktoś w twojej okolicy nie ma takiego i nie zechciałby udostępnić do sprawdzenia. Nie prościej tak?

seeb

Cytat: octobear w 07-09-2018, 16:36:22

No to przecież byle rysunek deby z netu, wydrukowany i naklejony na cokolwiek powinien wystarczyć,

Gdybym znalazł wiarygodny rysunek to bym zrobił jak napisałeś. Natomiast rysunki Deby, które znalazłem po wycięciu nijak nie przypominają Deby, bardziej nóż szefa kuchni z niemieckiej fabryki. Dlatego szukam w wiarygodnych miejscach. Źle trafiłem?
Zapytałem tylko czy ktoś by się zechciał podzielić jeśli posiada szablon. W odpowiedzi dostałem wykład o szlifach jakich nie zrobię choć na początku określiłem chyba dość jasno o co mi chodzi. Niestety istota problemu/pytania nadal nierozwiązana i jakby przeszła bokiem odpowiadającym. Szanuję to, że ktoś chciałby mnie przestrzec przed tym czy tamtym błędem ale wszedłem na ten dział, bo spodziewałem się, że tu będą osoby mające taki szablon. Znacznie łatwiej przesłać szablon niż zawracać komuś ... kilka razy ... oczywiście nie mogę sobie odrysować noża w sklepie ale za to mogę sobie przymierzyć czy zgadza się szablon i wiele razy już byłem ... a pani w sklepie już przez szybę się uśmiecha jak mnie widzi. Chwilami czuję się jak intruz. Pani otwiera te gablotę i pyta czy to już ten wzór!

Wątek zaczyna przypominać śmietnik, a rzecz o którą pytałem/prosiłem jakby zapadła się pod ziemię.

Od wielu lat buduję replikę kokpitu pewnego samolotu, do którego plany są trudno dostępne. Przez pierwsze trzy lata dostawałem odpowiedz typu weź rysunek i zanieś do ... i zrób. Kiedy wpadły mi już częściowe plany w ręce postanowiłem nie wspierać polskich budowniczych symulatorów i zacząłem im odpowiadać dokładnie tak samo jak oni mi odpowiadali. Bo kiedy okazało się, że mam wymiary, kąty nachylenia przyrządów zleciały się te same sępy, dla których to było takie proste.

PS jeśli temat ma zmierzać w tę stronę proszę go zamknąć. Pójdę szukać w innych miejscach.

pawelmomo

jetron

Nie, kolega prosi o arbuza , a wiedzący dają mu wykład o hodowli storczyków.

Bury

.a CHUJ, juz nic

Cytat: Krug w 24-03-2018, 12:21:04
Brzydkie to są murzynki. Noże mają być użytkowe.
NIE ROBIĘ NOŻY NA ZAMÓWIENIE !

KarKar

A mnie ciekawi co mozna przetestowac uzywajac "noza" z kwasowki niezahartowanej o ksztalcie/obrysie deby bez jej kluczowego elementu jakim sa szlify? Innymi slowy co smak takiego "arbuza" moze cos powiedziec o smaku arbuza?

Puma

Proszę bardzo, wydrukuj w odpowiedniej skali i wytnij sobie z nierdzewki:

seeb

Puma bardzo dziękuję jesteś najbliższy tego o co prosiłem. Jednak poszukuję ostrza 21 cm. Właśnie chodzi o to, że tam są inne proporcje i zwyczajnie rozciągnięte nie powielają wzorca. Niemniej jednak jeszcze raz dziękuję.

seeb

Cytat: jetron w 07-09-2018, 18:58:06

Nie, kolega prosi o arbuza , a wiedzący dają mu wykład o hodowli storczyków.

W sedna środek!

SMF spam blocked by CleanTalk