Reklama

Pierwszy w życiu nozyk

Zaczęty przez wojtek_d91, 12-01-2019, 22:09:42

wojtek_d91

Na samym wstępie chciałbym przywitać wszystkich goraco☺
Chciałbym zrobić swój pierwszy w życiu nóż. Wycialem już wstępny kształt tylko nie wiem czy będzie on coś wart☺
Może niewiele jeszcze widać ale chciałbym żebyście ocenili chociaż czy proporcje dobre i robić coś dalej czy jednak dac sobie z nim spokój i zaczynać od Nowa.
stal z noża od kosy saplinowej grubość 3mm

Piotr Bialy

Jeśli blank ma fajny kształt, to już piećdziesiąt procent sukcesu. Nie wiem co uda się Tobie wyciągnać z tego blanka, ale jedno jest pewne , popracuj z dupką, jakoś ja rozrysuj by pasowała do całosci. Bo jakoś ten wystający zadzior  na dole dupki nie będzie dobrze wygladal...Trzeba to jakoś zmienic, ale tak by nie wyszło gorzej , tylko lepiej. Trzeba usiąść , odrysowac blanka , pozmieniac, dorysować też kształt okładek i wtedy ruszyc z końcowym wycinaniem.

kos

Cześć,  aby robota nie poszła na marne,  gdyby pierwsza próba się jednak powiodła zrezygnowałbym z tej stali, której być może nie da się utwardzić w trakcie obróbki cieplnej - kup chociaż 50 HS/50HF i będziesz miał pewność,  że da się zahartować.

Pozdrawiam Krzysiek

wojtek_d91

Poprawiłem pierwszy post z tą dupka bo faktycznie była lipa :)
Kawałek tej stali próbowałem zahartowac i dało efekt.

kos

Zmniejsz ciut brzuszek rękojeści  i zwiększ podcięcie pod palec od strony klingi.

Pozdrawiam Krzysiek

wojtek_d91

kos

Miałem na myśli podcięcie rękojeści od strony klingi.... za szybko działasz . Ale tragedii nie ma

Pozdrawiam Krzysiek

wojtek_d91

Ok mój błąd. Poprawie sie

wojtek_d91

Ok mój błąd. Poprawie sie

kos

W sumie nic złego nie zrobiłeś  - i tak jest wskazane w tym  miejscu podcięcie ułatwiające wprowadzenie krawędzi tnącej / ostrzenie.
Rękojeścią będziesz zajmował się później. Teraz skup się na klindze- mniej więcej w połowie tego zagłębienia przed jelcemem- tą "wypustką" wyznacz początek szlifu i zaznacz jak wysoki ma być szlif tzn czy np do połowy wysokości klingi czy wyższy/niższy.

Pozdrawiam Krzysiek

wojtek_d91

Po szlifowaniu jednej strony wyszło tak