Reklama

Blokada Manix 2.

Zaczęty przez kgrzesiek, 26-01-2019, 18:16:51

kgrzesiek

Pytanie do dłużej mających i używających Manixa 2, Manixa XL.
Popsuła się Komuś blokada? Pękł plastik na suwaczku? Zardzewiała sprężynka? Coś się rozklekotało? Odsyłał Ktoś z tego powodu do serwisu? Może sam dokonał naprawy!
Proszę nie pisać, że się wydaje na podstawie zdjęć itp. Tylko konkrety proszę  ;-)

kali

W moim LW nic się nie stało. Ale ja raczej dbam o noże.
Stare klatki trzymające kulkę z przezroczystego plastiku pękają, nowym z czarnego się nie zdarza.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

oswald

Manix 2 LW lata u mnie już 1.5 roku jak ta lala jako edc i nie wygląda na to żeby miało się coś dziać :)

fugaz

Grześku, pogadaj z @tap , on mial uszkodzoną klatkę

https://forum.knives.pl/index.php/topic,151611.60.html
U mnie odpukać wszystko działa jak należy.

Buduje pazerny kapitalizm

kgrzesiek

Dzięki. Przypomniało mi się, że to widziałem :-) Czyli przezroczyste bardziej awaryjne, a serwis ma nas gdzieś jeśli chodzi o wysyłkę każdej pierdoły.
Jeszcze Ktoś używa ?

tomi2000

A co @kgrzesiek, przymierzasz się? Za mną ostatnio chodzi klasyczny Maniek, czarny z satyną

kgrzesiek

Przede wszystkim chodziło mi o jakość wykonania tej blokady. Dlatego pytanie.
O axisie, FL, LL wiadomo wiele, a o BBL nic nie słychać (wyjątek przypadek tap), a przecież ludzie kupują te noże. Czy to znaczy, że jest mało awaryjna?

Manix podoba mi się rozłożony. Zamknięty robi się szeroki i to mi trochę nie pasuje.
Mimo to podobają mi się kolorystycznie wersje z maxametu i cruwear. Nie wiem, może :-) Ale na spokojnie.

tomi2000

Też się na razie bronię  :)

kali

Cytat: kgrzesiek w 26-01-2019, 19:46:12

Przede wszystkim chodziło mi o jakość wykonania tej blokady. Dlatego pytanie.
O axisie, FL, LL wiadomo wiele, a o BBL nic nie słychać (wyjątek przypadek tap), a przecież ludzie kupują te noże. Czy to znaczy, że jest mało awaryjna?

Dobra blokada, mało awaryjna. Nie tak wygodna jak axis, poza tym dodaje do szerokości noża, ale solidna. Bardzo ją lubię, mam dwa Manixy, LW i G10 S110V.

FP

kgrzesiek

LW z przezroczystym plastikiem? W s110v jest już czarny suwak.

kostek.ok

Kiedyś Diabełek popsuł Manixa XL jak batonował , chyba dziury się w ostrzu porobiły od kulki ?

kali

Cytat: kgrzesiek w 26-01-2019, 20:04:05

LW z przezroczystym plastikiem? W s110v jest już czarny suwak.

Oba z czarnym, LW z nowszej serii.

FP

lobuz1

Fajne są te Mańki- polubiłem :).

donGÓRALesko

Ja używam Mańka XL od ponad 2 lat jako EDC i wszystko działa jak należy nawet po upadku z wysokości 1,5m
chociaż ja początku ostrze przestało płynnie opadać pod własnym ciężarem ale po paru dniach wróciło do normy
Z mojej strony mogę tylko polecić :D Powłoka DLC też świetnie się trzyma jednak w SOGu bardziej mi się podobała

Typ temperamentu: gniewny
Osobowość: paranoiczna
Czynności ekspresyjne: obronne
Funkcjonowanie interpersonalne: prowokacyjne
Styl poznawczy: podejrzliwy
Obraz ja: nienaruszalny

tap

Wywołany do tablicy muszę tylko dodać, że moja transparentna blokada pękła ewidentnie z mojej winy podczas składania noża po czyszczeniu.
taka sama w Manixie2 LW (błękitny) zanitowanym działała beż jakichkolwiek problemów...

kgrzesiek

Czyli ta transparentna jest za twarda.
Działając przód-tył żyje, a przy jakimś bocznym naprężeniu np. przy wkładaniu kulki może pęknąć.
Czarne są chyba bardziej ,,plastyczne" i znoszą więcej.
No ale jak piszecie blokada jest pewna.
Tyle, że producent za pierwszym razem dobrał nie odpowiednie materiały :-)

@tap, a z tą rozsypaną robiłeś coś? Jakoś zaradziłeś? Słałeś do serwisu?

tap

@kgrzesiek , u mnie pekł cienki bolec ktory służy za prowadnicę sprężynki blokady, w odpowiedzi #3 masz link do opisu co pękło i jak zaradziłem, blokada do dziś działa idealnie.

kgrzesiek

Acha, czyli ten drucik :-)
Myślałem, że jeszcze po tym się rozleciało ;-)

tap

Co ty, działa do dzisiaj i myślę, że jest solidniejsza niż oryginał :D

Adam89

Moj Maniek juz ponad 3 lata, codziennie w kieszeni, blokada działa bez zarzutu, plynnie chodzi, zero BP, moge smialo polecic, jesli ktos się zastanawia.

SMF spam blocked by CleanTalk