Reklama

Folder EDC w okolicach 500 pln (nowy)

Zaczęty przez torgarn, 08-02-2019, 20:41:14

torgarn

Witam,
chciałbym nabyć EDC w okolicach 500 pln, nie jest to żelazna granica, ale jako iż ma być to mój pierwszy porządny kawałek żelastwa, nie chciałbym jakoś znacząco odbiec od limitu.
Zaznaczam, zależy mi również aby sprzęt był nowy - więc bazarek odpada ;)

Przejrzałem forum, konkurencyjnego reddita, pociągnąłem delikatnie theorycraft z yt i wchodzi na to:

- długość całkowita - najlepiej w okolicach 200 mm, nie więcej,
- głownia - 80-90 mm,
- stal S30V (ew 35) lub CTS XHP (blaaach, sobie wybrałem przy jakby nie patrzeć dosyć niskim progu budżetowym),
- kolor, okładzina i cała reszta nie ma większego znaczenia, ,
- najlepiej compression/frame lock - bo nie bardzo wiem jak się sprawdza axis,

Wybrałem kilka spośród modeli ale każdy mnie czymś odrzuca:
- Lowest price - czyli Kershaw Knockout - zasadniczo mega podoba mi się profil ostrza, ten support otwierania, lock wystarcza do moich zastosować w zupełności, ale sandvik przy wyżej wymienionych chyba go wyklucza,
- Cold Steel Code 4 Spear Point w XHP (clipa nigdzie nie ma) - perfecto, ale ciut za duży,
- Benchmade Bugout - dla mnie w przedziale 500 pln wygląda po prostu szałowo (zwalcie na wypaczony gust, brak doświadczenia). Ale wydaje się torszkę kruchy, ta elastyczna rękojeść przy wypuszczonym ostrzu trochę mnie martwi, a chciałbym żeby czuć było coś solidnego materiałowo w łapsku,
- Myślałem nad kilkoma Spyderco, ale budżetowo przekraczają ustaloną granicę ;)

Liczę na pomoc w wyborze, niekoniecznie pośród moich "typów". Do tej pory posiadałem Sanrenmu 710 i CRKT Crawforda :D więc przesiadka na cokolwiek w takim przedziale cenowym będzie komfortowa :)

Pozdrawiam i przepraszam jeżeli wybrałem nieodpowiednie subforum :)

PS. Zaznaczam iż do wczoraj praktycznie nie miałem pojęcia o technicznych parametrach ciachaków, tak więc wszelkie niedociągnięcia - mam nadzieję - zostaną mi wybaczone XD

Trak

Witaj. Regulamin bazarku zezwala na wystawianie tam nowych noży.

Hajer

Kolega @Essefer  uzywa BM Bogout i o ile dobrze pamiętam jest zadowolony. A przy codziennosci jego noży twoje EDC będzie jak spa ;-)
Tutaj pare stron wczesniej znajdziesz zdjęcia i opinie kolegi.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,192081.560.html

Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

Essefer

Jeśli chodzi o Benchmade i jego Bogouta to przechodzi rekomendacje Kata :). Myślę że nie zdołasz go uszkodzić. Mój przeszedł piekło. Jego wadą jest tytanowy kołek który mi się wytarł, ale jestem bodajże jedyną osobą na forum która potrafiła tego dokonać. Rzeczywiście jego wadga powoduje delikatne obawy. Nie czujesz tej solidności, no ale w Zetce czułem solidność, a klękła po tygodniu. Duży fun z klikania, bardzo dobry serwis. Stal jak stal na 100% oczekujesz czegoś więcej niż dostaniesz:) .

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Mikko

Ewentualnie BM 575 jak wyłapiesz za tyle ile założyłeś, na bazarku/w promocji na Kolbie. Koledze wyżej nie udało się go popsuć.

Essefer

575 to już jest totalnie nie do zajechania. Nie skończyłem jeszcze testów do końca ale z samej budowy i doświadczenia z obcowaniem z ostrymi narzędziami-polecam. To już prawdziwa pancerna Bestia! Jak wyrwiesz za 500 z delikatnym hakiem to bierz!!!

Hajer

Więc jeśli chodzi o wytrzymałość to wiesz już kogo pytać czy posiadał dany nożyk.
Tak pozatym to Benchmade podobno pozwalniał testerów bo dowiedział się że u nas jest Essefer. I sam wszystko sprawdza ;-)

Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

depravedsouls

Kershaw link s35vn lub m390 ci ludzie ogarną w tej cenie, Buck marksman s35vn na Ebay lub vantage s30v z bugot tylko po przymiarce mi nie pasuje, spyderco daj se spokój chyba że delica z zdp189, Chińczykom nie ufam , popatrz na nowy bm presidio, na bazarku jest divident z m390 i tego bym bral

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Essefer

Link jest piękny. Liner lock szybko łapie luzy, sprężyna od wspomagania lubi strzelić, te aluminium na rękojeści dla mnie jak mydelniczka. Serwis Kai wyśle Ci sprężynę, luz naprawią w stanach niestety trochę poczekasz. Miałem M390. Jak miałbym kupować to wybrałbym tego w okładkach z tworzywa.

torgarn

Co powiecie z kolei o ZT Hinderer 0566?

Militarka ma go w promocji obecnie ;)

tomi2000

Chyba droższy niż 500, ciężki jak na swój rozmiar i Speed safe, którego ja nie lubię. To oczywiście tylko moje zdanie

Edit: nie doczytałem o promocji. W tej cenie to nawet nawet

Essefer

Cytat: torgarn w 08-02-2019, 23:45:57

Co powiecie z kolei o ZT Hinderer 0566?

Militarka ma go w promocji obecnie ;)

Poczytaj moją historię z Zero Tolerance i modelem 0566. Porażka na całej lini. Przemarketingowany nóż. Oczywiście ja używam noży... dosyć nietypowo jak na standardy.
Nie polecam!

torgarn

Więc odpuszczam tą ZTke żeby nie wdawać się w zbędną dyskusję.

Mam jeszcze jedną opcję: Nóż Spyderco Manix 2 na s30-stce z ball bearingiem :) za jakies 530 można dorwać.

Mikko

Bierz pod uwagę, że serwis Spyderco jest taki sobie, patrz też na to. Kupując nóż za 5 stówek osobiście oczekuję, że firma w razie czego podeśle zapasową sprężynkę albo śrubki. Najlepszy serwis ma Benchmade i Kershaw/ZT. W przypadku pająków musisz im wysłać nóż, kiedyś było inaczej, ale pozmieniała im się polityka.

depravedsouls

A może jakiś Viper czy lion steel ? Taki italo z m390 masz na Ebay za +/- 6 stówek

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

marcin90-70

Cytat: Mikko w 09-02-2019, 00:35:01

Bierz pod uwagę, że serwis Spyderco jest taki sobie, patrz też na to. Kupując nóż za 5 stówek osobiście oczekuję, że firma w razie czego podeśle zapasową sprężynkę albo śrubki. Najlepszy serwis ma Benchmade i Kershaw/ZT. W przypadku pająków musisz im wysłać nóż, kiedyś było inaczej, ale pozmieniała im się polityka.

Śrubki spyderco wysyła.

@Essefer Twoje używanie noży nie jest miarodajne... Linka zabiles klikaniem akurat:) tak jak kołek w bugoucie...

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

domingez

Szkoda ze bazarek odpada, bo mozna trafic kozackie okazje. Pozostaje bugout i griltilian. Axis to super blokada, trzeba tylko chwile sie nia pobawic i mysle ze bedzie trudno wrocic do frejma.

Na te dwa noze powyzej mialbys -10% na kolbie. Gdybys wyrwal takiego gripa w 20cv ( na bazarku za jakies 550-600zl ) i zakladajc ze umiesz w miare taki noz naostrzyc, to mozesz sie z tego forum wylogowac i wrocic tu za 10lat.

Ze spyderco jest pm2 ale nie do kupienia nowy w tej kasie.

Zt i cold steele sobie odpusc.

Bugouta w sumie widzialem na zywo, troche taki zabawkowy.. raczej do light edc.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Sami się rodzimy, sami umieramy.

kgrzesiek

A ja ostatnio sprzedawałem na forum absolutną nówkę pudelkową PM2 za 500 z szipem i nie było chętnych więc można  :D

domingez

Bo na ogorki, pomidory i paramilitarki sa sezony :-P

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Sami się rodzimy, sami umieramy.

torgarn

Wracając jeszcze do Spyderco, znalazłem aukcję Pink ParaMilitary 2 na allegro (nie wiem czy mogę linkować, ew. łatwo można znaleźć).

Cena powalająca. 540 za nówkę sztukę. Ale czy nie jest to jakiś chiński klon? Znacie chłopa? Oglądam teraz video Les Gartena na YT i wprawdzie sfazowanie przy locku na fotce wygląda jak oryginał, ale z tej perspektywy tuleja na paracord (nie wiem jaka ma to fachową nazwę) wydaje się być wypukła lekko - wystająca ponad g10 - co jest niby cechą fejków, z profilu klips również nie wygląda jak wypolerowany na 'lustro' - co również cechuje klony.

Z pozycji i wielkości fotek oczywiście niczego wyciągać nie można ;) Ale zainteresowała mnie cena i stan - nowy ;) Noże te były sprzedawane również w tamtym roku z użyciem tych samych fotek. Być może ktoś dorwał średniopopytowe pinki na jakieś promce w US?

SMF spam blocked by CleanTalk