Reklama

Sierpak do prac na działce i nie tylko...

Zaczęty przez Ryszard Alderski, 16-02-2019, 23:36:47

Ryszard Alderski

Jestem nowym użytkownikiem na forum Knives, a więc proszę o nieco wyrozumiałości z Waszej strony... ;)
Mam nadzieję, że nie dubluję tematu, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że zapewne wcześniej był poruszany... :rolleyes:
Przedstawiając się wspomniałem o tym, że interesuję się m.in. przyrodą, zarówno teoretycznie, jak i praktycznie... :)
Przygotowując się do przedwiosennych prac na działce poszukuję odpowiednich narzędzi, a do takich należy sierpak... :shades:
W związku z powyższym pozwolę sobie zwrócić się z prośbą o udzielenie mnie pomocy przy wyborze takowego nożyka... :?

Z góry bardzo dziękuję - Ryszard  :D

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Ryszard Alderski

Dziękuję bardzo za wręcz błyskawiczną wypowiedź w założonym przeze mnie temacie... :)
Onegdaj posiadałem sierpaka Gerlach, ale zaginął w bliżej nieokreślonych okolicznościach... ;)
Oczywiście chętnie uzupełnię swoją skromną kolekcję ogrodniczych narzędzi o takowy nożyk... :shades:
Jednak myślę również o czymś nowocześniejszym w formie i być może bardziej funkcjonalnym ... :rolleyes:
Przeglądając ofertę sklepów i platform internetowych natrafiłem na wiele interesujących sierpaków...  ;>

https://allegro.pl/oferta/fiskars-noz-sierpak-125880-k62-1001623-6075702108
https://allegro.pl/oferta/noz-ogrodniczy-sierpak-6826557623
https://allegro.pl/oferta/opt-noz-monterski-typu-sierpak-z-uchwytem-kn20c-6579808004

mercano

Jeśli miałbym wskazać coś szczególnie wartego uwagi, to byłby to ten nóż z dawnego NRD:
https://allegro.pl/oferta/noz-sierpak-dresden-dgn-3-e-11-nowy-unikat-7802461985
Jakość, z tego co mi wiadomo, jeszcze przedwojenna. :kosunia:

witeg

Z podlinkowanych - sierpak Fiskarsa jeśli robota bardziej precyzyjna, jeśli potrzebny "zapas mocy" to te NRD-owskie, albo raczej po prostu Gerpol lub Oskard czyli dawne Gerlachy.
Natomiast jeśli ma być to nieco wyższa półka sierpaki Opinela i Victorinoxa.

Ryszard Alderski

Ponownie bardzo dziękuję za pomoc w wyborze sierpaka... :)

Nie wykluczam zakupu więcej niż jednego egzemplarza tego typu nożyków:
Jeden z nich mógłby być nowoczesny pod względem formy i materiału, natomiast drugi tradycyjny, a nawet nieco starodawny... ;)

Zastanawiam się ponadto na ile kształt sierpaka związany jest faktycznie z ergonomią, gdyż występują trzy ich rodzaje:

Jestem bardzo ciekawy, jakie są Wasze doświadczenia w przedmiotowej kwestii...  :question:

krzem

To skromny człowiek, z byle gównem nie wyskoczy.

Grossus

Mam sierpaka marki Oskard. Robią scyzoryki na tych samych maszynach co Gerlach. Świetny nożyk ze względu na dobrej jakości ostrze i mocną sprężynę. Stal to chyba jakaś węglówka może nawet ta sama co w monterskich. Jedynie co to rękojeść przychodzi w stanie surowym. Warto ją przeszlifować papierem ściernym i czymś potraktować np. olejem, lakierem czy farbą. Stosunkowo duży więc wygodnie leży w dłoni. Z innymi nie miałem styczności więc się nie będę wypowiadał.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Ryszard Alderski

Jakość wyrobów znamienitej szwajcarskiej firmy Victorinox jest wręcz legendarna, jednak do tej pory nie kojarzyłem jej z działalnością ogrodniczą... :)

Oczywiście rozważę nabycie nożyka z Kraju Helwetów, ale na początek potrzebuję czegoś bardziej prozaicznego do pracy, a nie do podziwiania... ;)

Zastanawiam się, czy podobne funkcje, co sierpaki ogrodnicze, to spełniają również nożyki monterskie i rzemieślnicze...  :question:

Jeśli chodzi o wyrób marki Oskard, to nie jestem przekonany do tego rodzaju rękojeści, która jest dla mnie trochę zbyt staromodna... ;)

Natomiast w ogóle nie znam noży Hawk Bill, a więc muszę się najpierw dowiedzieć cokolwiek na ich temat... :)

witeg

Im bardziej sierpowate ostrze tym lepiej tnie patyki np. na zrazy jednym cięciem do szczepienia przez zwykłe stosowanie, ostrza mniej wygięte jak ten pierwszy z obrazka są bardziej uniwersalne łatwiej robić nimi bardziej wymyślne rzeczy jak szczepienie przez stosowanie z nacięciem, w klin, czy okulizację, choć do tego ostatniego to jednak lepiej używać okulizaka.
Victorinoxy nie są do podziwiania, są zdecydowanie do pracy.
Jeśli chcesz po taniości - to kup zestaw Oskardów N394, N 397 (lub N 398 funkcjonalnie będą podobne) i N 332 (lub N 506, N508). Będziesz miał funkcjonalny zestaw noży do prac ogrodniczych, za cenę jednego wynalazku.
Chcesz coś lepszego kup Victorinoxy.

krzem

szykuje się kolejny wątek do habilitacji   :D

proponuję pod rozwagę legendarne ogrodnicze narzędzia z Dalekiego Wchodu

https://www.militaria.pl/master_cutlery/noz_master_cutlery_m-tech_karambit_camo_cord_mt-670_p48863.xml

FORESTER1973

W zamyśle sierpaka ten karambit jest dyskwalifikowany poprzez szlif.
Cięcie ma być gladkie i bez piętki więc częściowy ,wklęsły szlif nie nadaje się do zastosowań zgodnych ze sztuką sierpaka.
Bywają na all.. sierpaki wojskowe Dresden bijące na głowę obezne produkcje gerlachopodobne.
Kilku chłopakom pomogłem wydać pieniądze i chyba są zadowoleni ;P

No właśnie te polecane wyżej.
Te z "bananowymi "rękojeściami służą do cięcia do siebie w odwrotnym chwycie.Można normalnie ale ergonomia wtedy nie taka.
Proste rękojeści dają bardziej uniwersalny chwyt/od i do siebie/.
Najbardziej przydatne przy tworzeniu zrazów do szczepienia.

Ryszard Alderski

Przed dokonaniem konkretnego zakupu, czy to będzie telefon, zegarek, czy też narzędzie ogrodnicze, zawsze zastanawiam się dość długo... ;)
Albowiem lubię jak najwięcej wiedzieć o tym, co kupuję, a równocześnie nie bardzo lubię niepotrzebnie przepłacać... :)
Jeżeli chodzi o różnego rodzaju sprzęt, to marka nie ma dla mnie decydującego znaczenia, coś mnie się spodoba, albo też nie... ;)
Najtańsze rzeczy są z reguły słabej jakości i kiepsko wyglądają, ale oczywiście są pozytywne odstępstwa, które potrafią zaskoczyć... :)
Wracając do sierpaków, to wybrałbym raczej coś z środkowej półki i tak jak wspominałem, więcej niż jeden egzemplarz... ;)

Jeżeli chodzi o legendarne kerambity, to na chwilę obecną kojarzą się mnie z jednym z odcinków "Wykute w ogniu"... :)

Natomiast jeszcze nie spotkałem się z wyrobami marki Dresden i chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ich temat... ;)

Nie posiadam praktycznie żadnej wiedzy o szlifach ostrzy, a więc tym bardziej jestem tym wszystkim zainteresowany... :)

krzem

Cytat: FORESTER1973 w 17-02-2019, 11:35:52

W zamyśle sierpaka ten karambit jest dyskwalifikowany poprzez szlif.

faktycznie, masz rację!
ten się tylko do cięcia ścięgien i mięśni nadaje ... względnie nadaje się ...do niczego :)

FORESTER1973

Cytat: Ryszard Alderski w 17-02-2019, 11:43:31

Przed dokonaniem konkretnego zakupu, czy to będzie telefon, zegarek, czy też narzędzie ogrodnicze, zawsze zastanawiam się dość długo... ;)
Albowiem lubię jak najwięcej wiedzieć o tym, co kupuję, a równocześnie nie bardzo lubię niepotrzebnie przepłacać... :)
Jeżeli chodzi o różnego rodzaju sprzęt, to marka nie ma dla mnie decydującego znaczenia, coś mnie się spodoba, albo też nie... ;)
Najtańsze rzeczy są z reguły słabej jakości i kiepsko wyglądają, ale oczywiście są pozytywne odstępstwa, które potrafią zaskoczyć... :)
Wracając do sierpaków, to wybrałbym raczej coś z środkowej półki i tak jak wspominałem, więcej niż jeden egzemplarz... ;)

Jeżeli chodzi o legendarne kerambity, to na chwilę obecną kojarzą się mnie z jednym z odcinków "Wykute w ogniu"... :)

Natomiast jeszcze nie spotkałem się z wyrobami marki Dresden i chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ich temat... ;)

Nie posiadam praktycznie żadnej wiedzy o szlifach ostrzy, a więc tym bardziej jestem tym wszystkim zainteresowany... :)

Firma o przedwojennych korzeniach.Jak to powiadają są dobre,bardzo dobre i niemieckie produkty :)

https://www.messerforum.net/showthread.php?74632-Messerhersteller-aus-Dresden

Ajron

Małych ostrzy od Fiskarsa raczej nie polecam, są dość średnie.

Oskarda ktoś na forum testował i jeśli chodzi o jakość cenę to bardzo fajnie wychodziło. Ze wskazaniem na cenę.

Opinel miał chyba fajnego sierpaka.

Stary Gerlach zawsze fajny.

Stalco raczej kiepsko.

EDIT:

Nie jest to nóż stricte ogrodniczy ale może się też nieźle sprawdzić:
https://allegro.pl/oferta/bahco-2446-lino-noz-do-linoleum-7801925929

Ryszard Alderski

Mam pewnego rodzaju skojarzenie, co do niemieckiej firmy o "przedwojennych korzeniach", a więc raczej - nie... :x

Natomiast produkty firmy Opinel kojarzą się mnie z tzw. kozikami, których design zdecydowanie mnie nie odpowiada... :/
Ponadto zupełnie nie przekonuje mnie blokada ostrza typu virobloc, która moim zdaniem nie jest funkcjonalna, ani estetyczna... :dodge:

W kwestii sposobów zabezpieczania ostrza, to niestety niezbyt wiem, jak ta kwestia jest rozwiązana przez inny producentów...  :question:
Z rozważanych przeze mnie do tej pory sierpaków, to widoczne jest jedynie w modelu Stalco, określanym jako - nóż monterski... :?

Dodam jeszcze, że jeden z nożyków służyłby do prozaicznych prac ogrodniczych, a więc nie musi być efektowny, a jedynie efektywny... ;)
Natomiast planuję wykorzystywanie drugiego nożyka w czasie wypraw w plener, a w tym przypadku wygląd miałby dość istotne znaczenie... :)

FORESTER1973

Twój wybór ale pisałeś,że chcesz dobre  ;>
Gdyby tak patrzeć to by się okazało,że większość ma jakieś korzenie tylko mogą być bardziej lub mniej chlubne/związane z niechlubną przeszłością.

SMF spam blocked by CleanTalk