Reklama

Schrade Manilla Folder

Zaczęty przez rico69, 04-04-2019, 12:36:27

rico69

Witam!
Od jakiegoś czasu macham sobie M-Tech'em Twistem, który już zdążył się trochę rozklekotać mam też JKR 200 i szukam czegoś lepszego. Lubię mieć fajne, nietypowe nożyki, dlatego moją uwagę zwrócił balek Schrade Manilla Folder.

Niestety mało info na jego temat.
Jak na razie przekonuje mnie klasyczny wygląd, produkcja USA i cena ok. 400 zł.
Miał ktoś z tym do czynienia?
I jak zachowują się nity w tego typu konstrukcjach ? Nie rozkręcają się wcale ?
Ktoś coś wie ?

franio1991

Nity się nie rozkręcają wcale.

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

Sesio

Cytat: franio1991 w 04-04-2019, 15:04:40

Nity się nie rozkręcają wcale.

Hmm. I tu mnie zaskoczyłeś  :rotfl:

rico69

Czyli warto celować w modele nitowane... :slini:

crywar

why so serious

rico69

Bo ? Może więcej konkretów. Bo teoria, że nie da się regulować itp. to chyba w balisongach nie bardzo się sprawdza. Po zaklejeniu wszystkich śrub w M-Tech'u czy Jokerze które są wykonane z "gównolitu" i tak już ich nie odkręcę, a nóż tak się rozklekotał, że przy niektórych trikach często zdarza mi się przyskrzynić skórę dłoni. Dlatego pytam osób które miały doświadczenie z w/w nożem lub jakimkolwiek na nitach czy to rozwiązanie jest ok?

crywar

Nie polecam bo nity po jakimś czasie złapią duże luzy i nie da się tego poprawić.
Przy nitach nie masz żadnej kontroli nad BP jak od nowości będzie duży to strach pomyśleć co będzie po używaniu ;)
Można próbować zaklepać nity ale przy tanich nożach prędzej się rozlecą (nity albo rękojeść) niż osiągniesz zadowalające efekty :(
Jak masz śruby to zawsze możesz sobie wyregulować tak jak lubisz i zakleić,
Jak zakleisz klejem do gwintów to nawet jak po jakimś czasie bez problemów/uszkodzeń można odkręcić i wyregulować.
Mój stary piony steel na nitach, wg mnie bp jest zdecydowanie za duży:

why so serious

rico69

Dzięki za odpowiedź, ja w moim M-Tech'u mam właśnie takie luzy i już raczej tych śrub nie odkręcę.
Dlatego rozglądam się za czymś trwalszym. Chciałem uzyskać jakieś info o nitowanych balisongach z powiedzmy wyższej półki. Miałem nadzieję, że się tak nie wycierają.
W takim układzie będę chyba celował w jakiegoś Bradley'a lub Benchmade'a, ale boję się, że go zakleję, rozklekota się znowu, pozaklejam i po jakim czasie będzie ten sam problem z odkręceniem śrub. Szkoda by mi było spieprzyć jakiś drogi nóż  :cry:

crywar

Kimura znowu jest w sprzedaży w G10 i lepszej stali, może warto się zainteresować. Stare były nie do zdarcia, nowej jeszcze nie miałem.
BM to zawsze dobry wybór.

Edycja: co do zaklejania to zawsze możesz komuś to zlecić i będziesz miał profesjonalnie zrobione a i serwis na przyszłość zapewniony ;)

why so serious

rico69

Kupiłem sobie jednak takiego balisonga Schrade, bo wizualnie bardzo mi się podobał.
Ale niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego on ma ostrze nie z tej strony co powinien?
Nóż chyba służy do obcinania palców...

Jeszcze jedna marka posiada ostrze z tej strony mianowicie Benchmark...ma ktoś teorie po co taki nóż?

rico69

I jeszcze kwestia luzu... nóż po wyjęcia z pudełka  :?

Już spakowany i odesłany  :rolleyes:

crywar

Cytat: rico69 w 18-04-2019, 13:20:44

Jeszcze jedna marka posiada ostrze z tej strony mianowicie Benchmark...ma ktoś teorie po co taki nóż?

Nie wiem dlaczego ale jeszcze Noks też tak robi.

Cytat: rico69 w 18-04-2019, 13:25:50

I jeszcze kwestia luzu... nóż po wyjęcia z pudełka  :?
Już spakowany i odesłany  :rolleyes:

Niestety taki luz to często norma przy nitach :(
Dobra decyzja z odesłaniem.

why so serious

F161

Manila to styl motyla z latchem na drugim ramieniu. To charakterystyka tej konstrukcji.

SMF spam blocked by CleanTalk