Reklama

Materiał rękojeść katana

Zaczęty przez x3nz0x, 23-04-2019, 14:48:30

x3nz0x

Witam serdecznie

Potrzebuje nazwę materiału z jakiej można by wykonać rękojeść do "Katany".
Najbardziej chodzi mi o ten element pod oplotem przylegający do drewna. Na zdjęciu biały z charakterystyczną fakturą
(przykładowe foto z neta)

Jeśli ktoś ma wiedzę z czego wykonać sam oplot lub gdzie kupić to będę wdzięczny za podzielenie się nią.

Ewentualnie jeśli macie namiar na kogoś kto byłby w stanie coś takiego wykonać to też się przyda.

(Edit: chodzi mi o tani/łatwo dostępny zamiennik jakiś kompozyt?)

Fred

To skóra płaszczki
https://mikasklep.eu/67-ryby

A oplotu szukaj pod hasłem "tsukamaki" - taśmy można dostać na Aliexpress.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

x3nz0x

Dzięki, kolego.
Kiedyś obiło mi się coś o skórze rekina jest w ofercie tego sklepu co myślicie?

jelopano

Pod oryginalnym oplotem powinna być skóra płaszczki - samegawa lub skóra rekina (drobniejsze ziarna). Oplot - tsukaito - z taśmy jedwabnej lub bawełnianej. Jedno i drugie można kupić chociażby na allegro. Ale odradzam samodzielne próby wykonania oplotu - wymaga to sporych umiejętności i doświadczenia. Lepiej poszukać fachowca w internecie (w Warszawie jest co najmniej kilku). W cenę wliczą i taśmę i kawałki same.
W ogóle w erze google - odpowiedzi na takie pytania można uzyskać samodzielnie.

русский военный корабль, иди на хуй!!!

x3nz0x

Znacie fachowca godnego polecenia z województwa śląskiego lub małopolskiego?

jelopano

Do wykonania oplotu nie jest potrzebny cały miecz. Wystarczy rękojeść - tsuka, która można zdemontować z miecza. Tak więc wybierasz dowolnego fachowca i wysyłasz mu tsukę pocztą. Odbiór tą samą drogą. Dobre oploty robi Arek Kułtucki lub Maciej Płotkowiak (obaj mają swoje strony). Jest jeszcze paru innych. Wykonanie oplotu nie jest tanie, więc warto dobrze wybrać.

русский военный корабль, иди на хуй!!!

SMF spam blocked by CleanTalk