Reklama

"BiDoLeuk" czyli Big Double Leuku

Zaczęty przez pawelmomo, 03-07-2019, 21:31:59

pawelmomo

Dzisiaj taka ciekawostka i moje rozwiązanie tejże.
Otóż postawiono przede mną zadanie zrobienia dużego leuku i puukko w jednej pochwie.
No i jest.
Stal O1 58 HRC 4 mm
Rękojeść z brzozy karelskiej , mosiądzu i poroża.
Pochwa skórzana z drewnianymi wkładami.
Do kompletu porządne szwajcarskie krzesiwo fi 9mm

https://www.youtube.com/watch?v=ANj8XDHevhI

dokanek

No mnie się bardzo podoba. Nosilbym.

Wysłane z mojego I4113 przy użyciu Tapatalka

Krzysztofon

no piękne  8D
wolałbym bardziej brzuchate leuku żeby była klasyka, ale taki jest pewnie bardziej użytkowy,... to drobiazgi - generalnie bajeczka :)

pawelmomo

Cytat: Krzysztofon w 03-07-2019, 21:56:51

no piękne  8D
wolałbym bardziej brzuchate leuku żeby była klasyka, ale taki jest pewnie bardziej użytkowy,... to drobiazgi - generalnie bajeczka :)

No tak sobie to wymyśliłem, czy dobrze ,czy nie koniecznie...zobaczymy co nowy właściciel powie.
Dzięki za opinie.

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

łuki

Ten duzy bardzo, baaaardzo fajny  :slini:

Wymiary byś mógł jeszcze podać.

pawelmomo

Cytat: łuki w 03-07-2019, 23:00:09

Ten duzy bardzo, baaaardzo fajny  :slini:

Wymiary byś mógł jeszcze podać.

Faktycznie o wymiarach zapomniałem.
Leuku 230/130mm
Puukko 110/120 mm

Bernard_Szkurat

Leniwy jestem. Nie chce mi sie znowu pisac, ale za namowa Pawla wklejam kopie wiadomosci do Niego, ze moze ktos z Was sie wypowie:

''Domyslam sie, ze caly komplet trafi/l do kogos. Ile tak () pytajac zazdales?  :?
Co z doswiadczenia, zasugerowalbym, to jednak oczko, czy jakkolwiek sie to zwie, mocowanie na pasek, dales za dlugie. Zrobilem identycznie, i generalnie choc fajnie to wyglada, dyndajacy duzy noz, a tu jest caly komplet, raz ze jest niewygodne, moze meczyc/denerwowac. Szczegolnie jak zaszlaby potrzeba np ucieczki z czyms takim. Pisze to, bo z racji, ze calosc do kogos trafila, raczej zalozyles to tylko do zdjecia, wiec nie miales okazji przetestowac, ale wierz mi, ze jest jak napisalem.
Rozwiazaniem moze byc lub krotszy pasek, lub calosc bardziej na sztywno, by zniwelowac dyndanie.

Takie wlasne przemyslenia, ktorymi sie z Toba dziele.
Swietna robota.

:D''

junasz

Piękny komplet!  :slini:  A takie "dyndadełko" ma i wady i zalety... w przypadku noszenia tego zestawu chyba więcej zalet.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

pawelmomo

Generalnie nie wyobrażam sobie noszenia takiego zestawu na sztywno przy nodze. Wbrew pozorom jest lekki. Może uda mi się zrobić film to pokażę jak się zachowuje przy pasku.

Bernard_Szkurat

Jak pisalem - takie moje przemyslenia.
Pewnie, nagraj cos. :D

Orcanus

Takie zestawy wbrew pozorom nie są tak ciężkie jak wyglądają .

Ładna robota  :D

Nóż Leuku  tradycyjny jest ,,brzuchaty ,,aby chronić czubek ostrza przed złamaniem.
Szkoda że ,, dupka ,, rękojeści nie ma grzybka.Nie da się tym rąbać  :frown: dłoń będzie się zsuwać .

pawelmomo

Cytat: Orcanus w 05-07-2019, 08:21:25

Takie zestawy wbrew pozorom nie są tak ciężkie jak wyglądają .

Ładna robota  :D

Nóż Leuku  tradycyjny jest ,,brzuchaty ,,aby chronić czubek ostrza przed złamaniem.
Szkoda że ,, dupka ,, rękojeści nie ma grzybka.Nie da się tym rąbać  :frown: dłoń będzie się zsuwać .

I tu się myślisz...Jak widzisz rękojeść jest tak ukształtowana że się nie wyślizguje z ręki...myślisz że odpuściłbym sobie trochę rąbania   ;>
Grzybek nie był możliwy w tym przypadku do wykonania bo ograniczały mnie wymiary materiałów które posiadałem i wygoda rękojeści.
Myślę już o kolejnym leuku , nieco mniejszym i wtedy zrobię rękojeść z grzybkiem.

Pillnitz

Leuku jak leuku (sztych na plus, bo te brzuchacze - nawet jeśli to uzasadnione - są paskudne;
za to rękojeść widziałbym bardziej tradycyjną), ale puukko jest prześliczne  8o :heart:.

Świetny komplet. Umiesz Pan :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

pawelmomo

Cytat: Pillnitz w 05-07-2019, 09:58:25

Leuku jak leuku (sztych na plus, bo te brzuchacze - nawet jeśli to uzasadnione - są paskudne;
za to rękojeść widziałbym bardziej tradycyjną), ale puukko jest prześliczne  8o :heart:.

Świetny komplet. Umiesz Pan :).

Wiesz...leuku ma 40mm szerokości, sądzę że rękojeść w tradycyjnym stylu wyglądała by tu komicznie...z resztą chodzi tu też o wniesienie czegoś od siebie a nie "kopiuj wklejanie" tradycji.

bronuś67

pawelmomo

Cytat: bronuś67 w 05-07-2019, 19:37:33

Zestaw dla roztargnionego?  :dodge:

Wytłumacz mi to bo ja roztargniony jestem :dodge: ;P

Specjalnie dla @Bernard_Szkurat film ;P
Uwaga drastyczne sceny :rotfl:

https://youtu.be/TwpJYZK5w3s

bronuś67

Proszę bardzo, już tłumaczę. Roztargniony nie ma szansy na zapomnienie któregoś z trzech elementów wyposażenia mając takie skórzane cóś.
Ale, czy takie cóś ma zastosowanie w realnym działaniu przypuszczam, że wątpię. Ale to tylko moje zdanie.  :grin:
Same noże, to klasa sama w sobie. Piękne!  :D

pawelmomo

Cytat: bronuś67 w 06-07-2019, 10:34:24

Proszę bardzo, już tłumaczę. Roztargniony nie ma szansy na zapomnienie któregoś z trzech elementów wyposażenia mając takie skórzane cóś.
Ale, czy takie cóś ma zastosowanie w realnym działaniu przypuszczam, że wątpię. Ale to tylko moje zdanie.  :grin:

Z dużą dozą prawdopodobieństwa iż się nie mylę, mniemam że takie samo "coś" tylko że z kydexu, uznał byś za najwspanialszy zestaw pod słońcem :/   ;P

bronuś67

SMF spam blocked by CleanTalk