Reklama

Restauracja noża.

Zaczęty przez Bernard_Szkurat, 05-07-2019, 21:55:47

Bernard_Szkurat

Dzisiaj podczas prac ziemnych, na jednej z angielskich posiadłośći, natrafiłem na takiego fanta:

Jak w domowych warunkach zabrać się za niego, by móc zobaczyć co też mi się przytrafiło? Cola?  :dodge:
Będę wdzięczny za informacje, względnie za link do wątku, jeśli już było o tym pisane.

GarbatyAnioł

obczaj kanał Randon Hands, on takie trupy reanimuje roztworem octu
https://www.youtube.com/channel/UCrI3dm4qgAEV67Jc6797WIA/videos
Może jeszcze @dragosani  pomoże

Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Bernard_Szkurat

Dzieki bardzo. Obczaje kanał. Ciekawe co sie pokaze.. :dodge:

Rysz

Ja bym na początek usunął resztki rękojeści i oczyścił mechanicznie - na przykład szczotką drucianą.
W następnej kolejności usuwanie rdzy - z ogólnodostępnych środków bardzo dobrze sprawdza się Fosol - stosowałem już kilka razy. Można zanurzyć lub malować pędzlem. Pierwsza metoda szybsza, ale wymaga lepszej kontroli, żeby nadto nie zeżarło elementu odrdzewianego.
Oczyścić bardzo precyzyjnie można naprzemiennie nakładając Fosol pędzlem i płucząc wodą, ale to są godziny roboty, a przy tym na zdjęciach zajęłoby wieczność i szkoda zachodu.
Po zakończeniu czyszczenia koniecznie wypłukać wodą i to dokładnie (kilka razy), bo pozostawione resztki mogą powodować powstanie wżerów. Oczywiście później wysuszyć.

Ja wrócę!

depravedsouls

Ze 3litry ropy i niech siedzi z tydzień

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

dragosani

Fosolu pewnie w Anglii nie kupisz.
Ropa to ciekawy pomysł kiedyś przetestuje.
Na pewno drucianka warto przejechać jak trochę w ropie odmoknie a potem do roztworu wody z kwaskiem cytrynowym zanurz, taki stężony zrób z kilku opakowań jeśli nie masz e330 technicznego, jak już kwasek zje rdzę przecierają drucianka, nie używaj żadnych papierów ściernych bo zabijesz całą zabawę.

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

smutna_niespodzianka

z pełnym sukcesem stosowałem metodę @dragosani , polecam kwasek cytrynowy, w przypadku węglówki nie należy jednak w końcowej części procesu przesadzać z czasem, jak rdza zejdzie płukać w wodzie z detergentem

Bernard_Szkurat

Jesli Fosol na jakies konkretne proporcje, ktore sprawiaja, ze akurat on dziala, moze byc problem. Jakies tam odrdzewiacze maja, google juz pokazal.
Ropa, w sensie diesel ze stacji?
@dragosani W pierwszym zdaniu napisales, ''przejechac, jak w ropie odmoknie''. W tej chwili wlasnie kojarzy mi sie, ze doradzales juz w podobnej sytuacji, ale akapit wczesniej, ze ''kiedys przetestujesz''
Nie czepiam sie, zeby nie bylo.
Jak wiedz radzisz? Isc po tego diesla, utopic, a potem jak napisales reszte? Czy z samym kwaskiem dzialac?

edit: czy przedmiot w takim stanie mozna w ogole odnowic na tyle, by bylo choc troche widac, co to kiedys moglo byc?  :dodge:

Rysz

Fosol to mieszanina kwasu fosforowego (stężenie nie mniejsze niż 25%) i szczawiowego (<5%). Dokładnego składu nie podają.
Spodziewam się, że każdy odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego będzie działał podobnie - po prostu przejdź się do jakiegoś budowlanego i zobacz, co mają.

Ja wrócę!

Bernard_Szkurat

To co widzialem musi wiec byc czyms tego typu. Mam teraz dylemat, czy uzyc specyfiku do tego zrobionego, czy partyzancko domowymi sposobami?

dragosani

Nie wiem czy przy takiej rdzy kwasek sobie poradzi, tak zniszczona siekierę wypiaskowalem delikatnie efekt był rewelacyjny. Myślę że ropa rozmiękczy trochę rdzę dlatego spróbowałbym tego a potem szczotka a potem kwasek. Jak mi się trafi taki staroci to właśnie tak zrobię, myślę że ropa w nim czym nie zaszkodzi więc spróbować warto. Użyłbym takiej ze stacji bo nie mam pomysłu na inną?

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

Bernard_Szkurat

Nie wiem dlaczego, ale pierwsze co to pomyslalem o naftowej, stad w sumie glupie pytanie  :special:
Mniejsza..
Tak zrobie. 3 litry to chyba przesada, wezme moze z 1, i bede postepowac jak napisales.
Przypomnij prosze tylko, z tym kwaskiem, zrobic roztwor i moczyc? Ile? Czy kontrolowac, by nie przedobrzyc? Cos sie stanie, jesli bedzie lezec za dlugo?

dragosani

Jak już zje cała rdzę zacznie powoli trawić metal dlatego trzeba to w pewnym momencie przerwać i potraktować czym zasadowym i detergentem umyć. Ja waliłem 4czubate łyżki kwasku na poltoralitrowa butelkę po wodzie mineralnej z obciętym czubkiem i wrzucałem do tego nóż na godzinkę.

dragosani

Cytat: Bernard_Szkurat link=t

quote author=Bernard_Szkurat link=topic=201698.msg2560458#msg2560458 date=1562433562]

edit: czy przedmiot w takim stanie mozna w ogole odnowic na tyle, by bylo choc troche widac, co to kiedys moglo byc?  :dodge:

Tak, można jak najbardziej, delikatnie potraktować piaskarka, zniszczy cała rdzę, zostanie stal. Tekstura trochę się zmieni ale można z tym dalej kombinować np: druciana delikatnie przywróci blask stali poszarzałej od piaskowania.

Bernard_Szkurat

Dobra. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pochwale sie na pewno. :D

Kubitron

Rozwaliłbym rękojeść, gruba szczota na obrotach, a potem szlifowanie :)
Ciekawe ile z grubości uda się uratować.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

hiub

Cytat: GarbatyAnioł w 05-07-2019, 22:56:31

obczaj kanał Randon Hands, (...)

Przy czym, poza zgrubnym oczyszczeniem artefaktu, pozostałą częścią filmów z tzw. "restauracji" nie zaprzątaj sobie głowy.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia

Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza... Scyzoryk przeznaczenia ma dwa ostrza, korkociąg, śrubokręt i otwieracz do konserw.

Jakby można było dać przez neta w ryj, to byłoby tu o wiele spokojniej

Bernard_Szkurat

@hiub Poogladalem juz. Napisalem nawet jakas wiadomosc. Bez odzewu..
Zostane przy radach z naszego forum. Mozliwe, ze juz jutro cos zaczne z tym dzialac.

dragosani

Cytat: Kubitron w 06-07-2019, 22:34:30

... a potem szlifowanie :)

No kurwa.
W chuja tniesz, wiem to bo uśmiech dałeś, weź uprzedzaj bo ktoś Cię posłucha :D

Kubitron

Cytat: dragosani w 07-07-2019, 00:12:32

No kurwa.
W chuja tniesz, wiem to bo uśmiech dałeś, weź uprzedzaj bo ktoś Cię posłucha :D

Rozgryzłeś mnie.
Bym w takim stanie jaki jest go tylko naostrzył ;D

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram