Reklama

Jaki nóz w góry?

Zaczęty przez Szwajcar, 01-08-2019, 13:35:10

Szwajcar

Hej! Proszę o pomoc bardzoej doświadczone osoby. Wybieram się w góry, dokładnie będę zdobywać Aconcagua. Wyprawa odbędzie się w styczniu 2020. Jaki nóż sprawdzi się w tak trudnych warunkach?

drazel

Ostry. Lekki. Wielofunkcyjny. Wino będziesz popijał?jak nie, to tool i fixed. Leatherman WAVE i mora garberg? Może coś od Tlima

kapfryd

Nie polecam firmy Adventure 24.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

smutna_niespodzianka

Cytat: kapfryd w 01-08-2019, 14:04:23

Nie polecam firmy Adventure 24.

@kapfryd rozwiń myśl, nie żebym zaraz się wybierał ale każda uwaga cenna być może  :?

kapfryd

A, bo spamują na forach nożowych ;)

A jeśli nie chodzi wcale o pozycjonowanie lub reklamę tej firmy to pojawienie się fraz typu  "nie polecam" nie będzie problemem :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Lawnowerman

sawim

Zniknął link, jeśli nie chodzi o spamowanie, to chyba żaden problem?  :D

"Cofnij do tyłu..."

Rademenes.

No i raczej nie full tang, bo zimne żelastwo w dotyku nie przyjemne.

mtths

Mora kansbol?
Hidden tang i mega wygodna rękojeść z tej serii co w gerberg i eldris.
Podwójny szlif do drewna i jedzenia.
Lekki i z materiałów nie wymagających wielkiego dbania.

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

Kosa77

Dobra, to powiem coś co raczej nie padnie zbyt szybko w propozycjach, a mianowicie Real steel Pointman
https://www.militaria.pl/real_steel/noz_real_steel_pointman_3741_p88330.xml
Fajna stal Która jest dobrze zahartowana, do tego 3,5mm więc i tnie fajnie i swoje wytrzyma, full tang  zG10 więc nieduży I lekki a do tego fajna pochewka  :D I to wszystko za 2 stowki  ;P

Words Mean Nothing, Only Actions Matter

junasz

W przypadku turystyki zorganizowanej i obsługiwanej przez lokalsów w zupełności wystarczy Ci jakiś niewielki scyzoryk, wszystkie inne potrzeby ogarną ludzie organizatorów.
Przy próbie samodzielnego wejścia na niemal 7-tysięcznik będziesz potrzebował co najmniej:
1. zacnego noża z głownią stałą,
2. dobrego multitool'a.
Wracając do noża - wśród forumowych nożorobów (https://forum.knives.pl/index.php/board,75.0.html) znajdziesz wiele noży odpowiednich na taką wyprawę... dla ułatwienia wyboru podsunę link do strony o nożu zaprojektowanym i wykonanym z myślą o warunkach arktycznych --> https://store.goughcustom.com/

Edytka / literówka.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

piomic

Cytat: junasz w 02-08-2019, 01:26:33

Przy próbie samodzielnego wejścia na niemal 7-tysięcznik...

...człowiek raczej już dobrze wie co mu będzie w terenie potrzebne.

RNL

Jak najlżejszy.

Ja na Annapurnie miałem Opinela INOX 10 oraz rosyjski nóż narzędziowy, prawdopodobnie projektu Skryleva (ale to drugie to nie mus, żebyś szukał). Pozostali wspinacze (Pustelnik, Morawski, Miotk, Strba) mieli Petzle i tule (Piotr Pustelnik miał LM PST). I koniec histrorii nożowych.

Pierwszego porządnego tula kupiłem w Katmandu po zejściu :)

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

hendaye

borutaws

Jakiś lekki scyzoryk.

Svord - mój składany Graal.

Mesje

Cytat: borutaws w 03-08-2019, 20:53:02

Jakiś lekki scyzoryk.

Lekki ok aby nie ,,miętki"..

borutaws

Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.

Svord - mój składany Graal.

nick.teta

Weź vicka z blokowanym ostrzem, wszystko na takim wyjeździe ogarnie a nie straszy i nie kusi nikogo. No chyba, że mocno we łbie poprzestawiane w kwestii noży jak większość z nas... Wtedy bierz co chcesz byle lekko! Np Vicek + bugout ;)
Co do Vicka to w Katmandu na lotnisku przepuścili mnie z nim w kieszeni a w Bośni nie chcieli jako łapówkę, woleli 20 euro :rotfl:

JedrzejO

Pikutek - do żarcia
Nożyczki - do plasterków i bandaży
Innych niezbednych zastosowań narzędzi tnącego nie widzę ...

J.

soq

taki ktory masz w szufladzie.
nóż do lasu, nóż w góry, nóż na mazury..... to już sie robi przesada

weż jakiego vicka i jakąś najtansza more i  wystarczy. chyba że bedziesz polował na niedzwiedzie to wtedy tz more, ale większą  :shades:

odwaga polega na walce mimo strachu

SMF spam blocked by CleanTalk