Reklama

Jeśli nie Masakage Koishi Gyuto 210mm to co?

Zaczęty przez tanatos72, 01-09-2019, 19:05:07

tanatos72

Szanowni,
naczytałem się (po kilka razy) forum. I wiem, że w/w to pewniak. Prawie kupiłem https://cuttingedgeknives.co.uk/ ale się skończył, a nie wiem czy chcę czekać na nową dostawę.
Chciałbym coś równie dobrego albo lepszego. Za te same pieniądze, lub trochę drożej. Jak będzie taniej, to też wezmę:) Ze sklepów w EU (wiem ile zapłacę, bez loterii z cłem i VATem). Używać będę w domu. Wiem, że do domu to można coś tańszego - ale nie chcę.

Podsumowując:
- gyuto 210mm
- rączka octal
- dobra/b.dobra stal
- dobry kowal=geometria i reszta
- do 1500PLN oczywiście im taniej tym...

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

bfxXx

Możesz wziąć wersję Yuki. Kowal ten sam, stal trochę gorsza, za to cena niższa, no i z Polski:
https://japonskienoze.pl/masakage-yuki-noz-szefa-kuchni-21-cm.html


tanatos72

#2

Myślałem nad tym.  W https://cuttingedgeknives.co.uk/ wychodzi troszkę taniej.
Szukam raczej czegoś równie dobrego lub lepszego niż Koishi.

A takie coś?
https://sharpedgeshop.com/collections/japanese-knives/products/zdp-189-gyuto-210mm-black

albo takie:
https://www.japaneseknives.eu/a-47201372/chef-s-knives-gyuto/zakuri-aogami-1-gyuto-chef-knife-210-mm/
cena b. przyjemna, rączka nie tego ale...

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

bfxXx

Cytat: tanatos72 w 01-09-2019, 20:04:17

Myślałem nad tym.  W https://cuttingedgeknives.co.uk/ wychodzi troszkę taniej.
Szukam raczej czegoś równie dobrego lub lepszego niż Koishi.

W tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego, chyba że interesuje cię custom na przykład od Raptorartura, ale czas oczekiwania dużo większy.

Cytat: tanatos72 w 01-09-2019, 20:04:17

A takie coś?
https://sharpedgeshop.com/collections/japanese-knives/products/zdp-189-gyuto-210mm-black

Nie miałem do czynienia więc ciężko mi powiedzieć.

Cytat: tanatos72 w 01-09-2019, 20:04:17

albo takie:
https://www.japaneseknives.eu/a-47201372/chef-s-knives-gyuto/zakuri-aogami-1-gyuto-chef-knife-210-mm/
cena b. przyjemna, rączka nie tego ale...

Z tym też nie, ale to jest Aogami #1, które jest "gorsze" niż Aogami Super. A poza tym to geometria tego noża nie pozwoli na laserowe cięcie, o ile na takim zależy.

tanatos72

#4

No właśnie takich informacji potrzebuję. Bo wiedzy i doświadczenia nie mam, a nie chciałbym wtopić tylko dlatego, że coś mi się wydawało.
a to?
https://www.japaneseknives.eu/a-55724416/chef-s-knives-gyuto/anryu-aokami-super-tsuchime-kuroichi-gyuto-chef-s-knife-210-mm/

i jeszcze takie coś

https://www.japaneseknives.eu/a-55244154/chef-s-knives-gyuto/tosa-kiyokane-aogami-super-gyuto-chef-s-knife-210-mm/

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

bfxXx

Zdecydowanie lepiej niż ten poprzedni. Nic więcej nie powiem bo w rękach nie miałem i też z mojej strony byłoby tylko gdybaniem.


gribol


sawim

"Cofnij do tyłu..."

tanatos72

#8

W propozycjach wolałbym konkretny typ/model, który polecający zna i może coś o nim napisać.

Coraz bardziej zwracam oczy ku:

https://sharpedgeshop.com/collections/japanese-knives/products/zdp-189-gyuto-210mm-black?variant=38519161865

Ktoś, coś może powiedzieć o nożu, albo kowalu? Zniechęcić mnie lub zachęcić?

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

tanatos72

To "żem"  kupił. Dam znać, jak działa.
Pewnie dokupię Koishi, coby porównać. I Myślę dość poważnie nad bunką od Yoshida Hamono.
Stay sharp and calm and cool:)

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

KarKar


baw

Otchłań czeka

tanatos72

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

baw

Otchłań czeka

tanatos72

Napisz coś więcej. Dlaczego ten, a nie polecany Koishi?

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

baw

Pytanie brzmi, jeśli nie Koishi to co? To jest moja odpowiedź.

Czy jest lepszy niż Koishi? Hmmm, różnice są subtelne, ciężko jednoznacznie powiedzieć ten albo ten. Generalnie oba noże są absolutnie kapitalne.

Otchłań czeka

KarKar

Cytat: tanatos72 w 05-09-2019, 22:26:34

Ale też out of stock.

jest jeszcze dostępny w wersji 240 mm - ja się kiedyś bałem takiego długiego  :rotfl: ale jak spróbowałem to wiem, że wole od 210  ;P

tanatos72

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

bfxXx

@baw dałbyś radę zrobić kilka zdjęć tego noża?


tanatos72

#19

Sorry, to nie było do mnie, ale i tak pokazuję, co nie tak z moim nożem.

Dałbym, nawet zrobiłem. Rękojeść lekko zarysowana/odciśnięta - ale to pikuś. Bardziej mnie martwi dziurka, rysa na klindze przy rękojeści. Jakby kanapka się nie zgrzała do końca. Wiem, że nie będę tym nożem batonował, ale chyba nie powinno tak być.
Fotki zaraz dodam

link do albumu, można powiększyć fotki i trochę lepiej widać rysę.

https://photos.app.goo.gl/vjFBwNL8kyM2qXdY7
https://photos.app.goo.gl/vjFBwNL8kyM2qXdY7





Tą rysę słabo widać, trudno to złapać na fotce.
Fotki całego noża zrobię później.

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

SMF spam blocked by CleanTalk