Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Totalne beztalencie potrzebuje pomocy

Zaczęty przez rka123, 03-10-2019, 17:05:09

rka123

Cześć,
Mam duży problem z ostrzeniem noży.
Posiadam kilka fajnych noży kuchennych i jeden folder(ontario rat). Bardzo lubię, jak są naostrzone i nadają się do roboty, niestety jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o ostrzenie :( . Próbowałem ostrzyć na różnych kamieniach, oglądałem setki tutoriali i zawsze noże kończyły bardziej tępe niż przed ostrzeniem :) Posiadam ostrzałke T1005DC , ale ostrość po niej nie jest dla mnie zadowalająca (chyba, że już ją tak zepsułem albo na tym też nie umiem ostrzyć). Generalnie chciałbym chociaż siekać cebule zamiast ją miażdżyc, a jakbym mógł przeciąć kartkę papieru w powietrzu to już w ogóle bym się posrał ze szczęścia.

Z nożami jest wszystko ok, bo oddawałem je do ostrzenia i wracały piękne, ale wiadomo, nie trwa to bardzo długo.

Pytanie - czy jest jakiś system albo cokolwiek, czym mógłbym naostrzyć noże bez umiejętności ? Jeśli tak, to czy moglibyście coś polecić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Kubitron

Skąd jesteś? Są z pewnością w Twojej okolicy ludzie którzy mogą Ci pomóc się nauczyć.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

rka123

Poznań. Chętnie bym poszedł na jakiś kurs ostrzenia, ale niestety nic takiego nie znalazłem :(

siweq

O kurde, a właśnie w tej chwili skończyłem ostrzenie swojego grip'a  154CM =D ja jadę swoje foldery na Ganzo Pro Touch - czyli na tzw. "ostrzałce" systemowej, ale często też jadęna zwykłęj płytce "karcie kredytowej" diamentowej o dwóch gradacjach i też jest git. A jak nie mam niczego innego, bo jestem poza domem to nawet na kubku czy talerzu czy też i płytkach w kuchni  ;>

Nie jestem ekspertem, ale zdaje mi się, że już kiedyś o tego typu ostrzałkach jak Twoja była tutaj na forum mowa - mianowicie stały kąt ostrzenia i ustawienie kamieni wewnątrz ostrzałki na zakładkę (jeden kamień za drugim) powoduje, że ostrza często są pofalowane lub zmienia im się kąt krawędzi tnącej, np. jeśli ustawienie kamieni w ostrzałce jest stałe na 25 stopni to jak włożysz nóż do ostrzenia o krawędzi innej niż te 25 to masz potem tępe ostrze. Pomijam już takie czynniki jak stan zużycia kamieni, materiał z jakiego są wykonane no i najważniejszy czynnik - Ty sam. Ja dopiero od ok 2 lat sam ostrze swoje noże na tym ww. ganzo pro touch (kamienie w zestawie i dokupione płytki diamentowe) i ostrzyłem na nich stal 440, 420, 1095, s35vn (zt i cold steel), 154cm, D2, s30v i powiem tak - każdy nóż wymaga indywidualnego podejścia. Mi też na początku wychodziło ostrze bardziej tępe niż na wejściu, a to z tego powodu, że nie ustawiłem dobrze kąta ostrzenia i zamiast ostrzyć to przeprofilowywałem ostrze - w ten sposób niszczyłem każdy nóż. Więc siadłem w internety i czytałem tutorial'e i oglądałem jak to robią inni.

TL;DR
Kup prosty system do ostrzenia z diamentami na początek, przeczytaj dokładnie instrukcję, popatrz jak na takim modelu systemowej ostrzałki ostrzą inni w necie i patrz na ilustracje i PRÓBUJ ! Aż się uda !  :D

BTW. jestem z Poznania, więc jeśli chciałbyś to mogę się podzielić tym co umiem i co wiem, choć jest to skromna wiedza i doświadczenie.

Kubitron

Cytat: siweq w 03-10-2019, 18:17:08

BTW. jestem z Poznania, więc jeśli chciałbyś to mogę się podzielić tym co umiem i co wiem, choć jest to skromna wiedza i doświadczenie.

Dlaczego jeszcze nie byłeś na żadnym spotkaniu? :P
Mój instagram

siweq

franio1991

to co, robimy jakieś piwko jeszcze przed zlotem?

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

Kubitron

Cytat: siweq w 03-10-2019, 20:06:56

Nieśmiałym jestem  :alien:

Każdy kiedyś był :)

Cytat: franio1991 w 03-10-2019, 21:19:43

to co, robimy jakieś piwko jeszcze przed zlotem?

Zimno już jest, wiem - narzekam.
Mój instagram

siweq

A kiedy jest zlot ? Może na piwku by wspólnymi siłami pokazali co i jak koledze ?

Kubitron

Cytat: siweq w 03-10-2019, 21:33:07

A kiedy jest zlot ? Może na piwku by wspólnymi siłami pokazali co i jak koledze ?

26.10
https://forum.knives.pl/index.php/topic,201811.0.html

Na zlot warto pojechać, ale śledź też dział Poznański
https://forum.knives.pl/index.php/board,102.0.html
I dział WKMNu
https://forum.knives.pl/index.php/board,170.0.html

Mój instagram