Reklama

Taki był ładny, amerykański... - BM 495 Vector

Zaczęty przez s4kron, 22-10-2019, 14:00:17

s4kron

Dziś dotarł do mnie nowy nożyk czyli BM 495 Vector, zdążyłem się nim nawet pochwalić na forum w temacie o nowych nabytkach. Jak to bywa z nowością bawiłem się nim chwilę ale po kilku otwarciach i zamknięciach nóż uległ awarii  8D tz. przestał się otwierać!!! Na zdjęciu widać maksymalne otwarcie w tej chwili. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Dodatkowo proszę o radę czy nóż zwrócić czy skorzystać z gwarancji - jak z naprawami gwarancyjnymi w PL? W tym miejscu można zacytować klasyka " Taki był ładny, amerykański - szkoda"  :rotfl:

Mikko

Pękła sprężyna wspomagania?

Bezpiecznik na grzbiecie sprawdzałeś czy nie przesunięty? Ten nóż ma blokadę blokady, ten suwak na grzbiecie.

s4kron

Bezpiecznik ok nie trzyma, niewiem czy mogę go rozkręcić czy nie stracę gwarancji.

Pillnitz

Pokombinuj trochę z poruszaniem Axisem i/lub tym dzyndzlem na grzbiecie
(blokada Axisa lub wspomagania - o ile takowe jest). Oczywiście z wyczuciem, nie siłowo.
Najpierw przed otwieraniem, a jeśli nie pójdzie - w trakcie. Może coś przyblokowało jakąś część.
Jeśli nie ruszy - nie baw się siłowo ani nie rozkręcaj, tylko ślij na gwarę.

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Mikko

Opcja wygodna i długotrwała, to wysłać Kolbie do naprawy, oni wyślą do USA. Polecam jeśli nie masz doświadczenia. Opcja łamiąca warunki gwarancji to sobie go rozkręcić, albo do @marcin90-70 wysłać by sprawdził co jest grane. Musiała jakoś go zaklinować pęknięta sprężyna. Benchmade mogło by ją wysłać do samodzielnej wymiany, ale z nimi teraz to loteria.

s4kron

Ruszałem blokadą, ogladałem z każdej strony i nie widzę aby coś blokowało. Wyślę na gwarancję nie mam innego wyjścia.

Essefer

Strach teraz bencha kupić. Co chwile jakaś awaria, jak nie tu to na facie. Czy one jakieś zleżałe?? Dlugi okres lezakują to może im siadają te sprężyny?? Lipa kupić nóż 500+ i tak się nadziać.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

demon

Cytat: Essefer w 22-10-2019, 23:34:57

Strach teraz bencha kupić. Co chwile jakaś awaria, jak nie tu to na facie. Czy one jakieś zleżałe?? Dlugi okres lezakują to może im siadają te sprężyny?? Lipa kupić nóż 500+ i tak się nadziać.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Syndrom Microtecha?
Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

kapfryd

Dlatego ostatnio zaczynam coraz bardziej lubić backlocki.

W przypadku takiego mechanizmu jak blokada noża jej komplikowanie ponad miarę prowadzi do problemów. Zwykły axis to jeszcze, dwie sprężynki, ale te autoaxisy i inne wynalazki, meh.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Mikko

Łatwiej dorobić sprężynkę jakąkolwiek niż np wkładkę frame lub ll. Backlocki też lubią się psuć i nie pęka sprężyna, tylko ząbek blokady.

kapfryd

Okej, ale jak często się to zdarza? Dowód anegdotyczny - widzę wątek o pękniętych omegach, nie widzę podobnego wątku o pękniętych ząbkach w BL. Mi też omegi pękały, a BL nie zawiódł nigdy ;)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Fred

Cytat: kapfryd w 23-10-2019, 10:31:14

Okej, ale jak często się to zdarza? Dowód anegdotyczny - widzę wątek o pękniętych omegach, nie widzę podobnego wątku o pękniętych ząbkach w BL. Mi też omegi pękały, a BL nie zawiódł nigdy ;)

Też nigdy nie słyszalem o pękniętym zębie BL. O sprężynie owszem.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Mikko

A ja o dwóch takich Endurach słyszałem.

tap

Mikko

Nie pamiętam, ale chyba pękły od normalnego użytkowania i otwierania z nadgarstka. A i mojej niewiele brakło, jakość wykonania dźwigni back locka na niskim poziomie, jakby to w garażu robiono. Moja była u oficjalnego dealera kupiona, wtedy to był Kolter. Nie ukrywam, że jestem hejterem tej blokady w Spyderco, ale to oparte na własnych doświadczeniach i relacjach z pierwszej ręki.

Kubitron

Jeżeli kupuje się nóż ze sprężyną/wspomaganiem ti nawet jest szansa aby otrzymać już z pękniętą sprężyną o ile sklep nie sprawdził przed wysyłką. Wspomaganie kershawa potrafi pęknąć samo z siebie gdy nóż leży nieużywany.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

kgrzesiek

Słyszałem dwa razy o pękniętym ząbku na głowni BL w Stretchu i Endurce, ale to było ZDP-189. O sprężynie nie słyszałem.

@Mikko bez zaczepki, na spokojnie pytam. Nie lubisz BL, to już wiemy. To był jeden gówniany nóż czy kilka? Bo Wiesz jak jeden, to mogło być jak w powyższym przypadku. Przyszedł nóż nie dorobiony, luzy szybko pogłębiały się i od razu zła opinia? Ja nigdy nie miałem rozklekotanego BL, a czasem kupowałem foldery z drugiej ręki opisane jako stan dobry. Nówki zawsze były ok. Nie ma niezniszczalnej blokady. Wiadomo, że z czasem BL musi złapać luzy i będzie klekotał. Przy normalnym użytkowaniu ;-) Ale, że szybko? Tam musiało być coś nie tak.

s4kron

Cytat: Kubitron w 23-10-2019, 12:22:39

Jeżeli kupuje się nóż ze sprężyną/wspomaganiem ti nawet jest szansa aby otrzymać już z pękniętą sprężyną o ile sklep nie sprawdził przed wysyłką. Wspomaganie kershawa potrafi pęknąć samo z siebie gdy nóż leży nieużywany.

To chyba w totka zagram Dziś już pojechał do serwisu zobaczę co oni na to. Swoją drogą mogę mam bardzo pozytywne odczucia po kontakcie z serwisem.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Mikko

Cytat: kgrzesiek w 23-10-2019, 13:26:27

Słyszałem dwa razy o pękniętym ząbku na głowni BL w Stretchu i Endurce, ale to było ZDP-189. O sprężynie nie słyszałem.

@Mikko bez zaczepki, na spokojnie pytam. Nie lubisz BL, to już wiemy. To był jeden gówniany nóż czy kilka? Bo Wiesz jak jeden, to mogło być jak w powyższym przypadku. Przyszedł nóż nie dorobiony, luzy szybko pogłębiały się i od razu zła opinia? Ja nigdy nie miałem rozklekotanego BL, a czasem kupowałem foldery z drugiej ręki opisane jako stan dobry. Nówki zawsze były ok. Nie ma niezniszczalnej blokady. Wiadomo, że z czasem BL musi złapać luzy i będzie klekotał. Przy normalnym użytkowaniu ;-) Ale, że szybko? Tam musiało być coś nie tak.

Miałem 3 bl od Spyderco, dwa nówki ze sklepu, szybko zyskały wielki bp góra/dół, nie pływanie z dźwignią, tylko chamski luz. Endurę byłem w stanie obejrzeć rozkręconą, drugi to była Police SS. Macałem też kilka cudzych i to samo.

demon

Cytat: Fred w 23-10-2019, 10:33:19

Też nigdy nie słyszalem o pękniętym zębie BL. O sprężynie owszem.

Cytat: Mikko w 23-10-2019, 15:18:45

Miałem 3 bl od Spyderco, dwa nówki ze sklepu, szybko zyskały wielki bp góra/dół, nie pływanie z dźwignią, tylko chamski luz. Endurę byłem w stanie obejrzeć rozkręconą, drugi to była Police SS. Macałem też kilka cudzych i to samo.

Ja też nie widziałem blokad z ułamanym zębem ale widziałem wytarte zęby i noże z koszmarnym "bladym plajem" góra-dół (różnych firm*). Miałem kiedyś Endurę i sprzedałem przez b-p, który miała od nowości, po wyjęciu z pudełka czubek noża ruszał się o 1-2mm. Mam bardzo złe zdanie o tej blokadzie w wykonaniu Spydeco.

*- EKA i Mercator tak na szybko. Z tym, że te, które oglądałem były naprawdę stare i mocno używane, a do tego oba mają lekki b-p od nowości (Mercator nawet więcej niż "lekki").

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

SMF spam blocked by CleanTalk