Reklama

Gekko Gyuto - mała KT fabryczna?

Zaczęty przez Qubazo, 30-10-2019, 20:58:22

Qubazo

Dziś stałem się oto posiadaczem pierwszego "sensownego" noża kuchennego, a mianowicie Gekko Gyuto 210mm, kupiony tutaj:
https://hamono.pl/pl/takahisa-damascus-gekko/70-takahisa-damascus-gyuto-210mm.html

Mam niewielkie doświadczenie z sensownymi nożami - do tej pory mam 2 noże Kai i jeden inny japoński z TK Max (wszystkie po ok. 100 PLN). Generalnie mi służą, ostrze je na kamieniu 1000 średnio raz na dwa tygodnie, robię tak od dobrych dwóch lat (uczyłem się na filmach z YT) więc krawędź jest dość konsekwentna - i tutaj dochodzimy do sedna:

Moja KT jest jakieś 3x szersza niż ta, która przyszła na gekko. Gekko z jednej strony ma wyraźną krawędź (ale bardzo wąską - nie do powtórzenia), z drugiej krawędź raz jest widoczna, raz zanika (na wysokości 1/3 od czubka). Wygląda to dość przypadkowo i niechlujnie. Nóż jest oczywiście ostry na tę chwilę (chociaż ostrze zawinięte jest wyraźnie bardziej na jedną ze stron), ale pytanie brzmi: czy zaakceptować ten stan i wyprowadzić "swoją" krawędź? Nauczyć się ostrzyć pod większym kątem, żeby zachować taką małą? Odesłać nóż i liczyć na to, że drugi egzemplarz będzie miał bardziej sensowną KT? A może problem nie istnieje i moje krawędzie (we wszystkich trzech nożach wyglądają identycznie) są po prostu bardzo szerokie i niekoniecznie dobre?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi :) Na zdjęciach dla porównania też inne moje noże. PS. Wiem, że na tych powiększeniach krawędź wygląda na dużą :)

http://imgsafe.org/image/9eabee4d76
http://imgsafe.org/image/9eabee3cc3
http://imgsafe.org/image/9eac17cca8
http://imgsafe.org/image/9eac419c6b
http://imgsafe.org/image/9eac7c97f2
http://imgsafe.org/image/9eacc483d0
http://imgsafe.org/image/9eacb22988


banax

Twoja krawędź w innych nożach jest szersza bo pewnie nad krawędzią jest grubo. W Gekko ostrze jest na tyle "cienkie" nad krawędzią, że wyższej nie uzyskasz, chyba żebyś naostrzył go jednostronnie ;). Mam dwa noże z tej serii, też mają niziutka krawędź.
Czy zwracać? Jeśli Cię to drażni zwróć ale myślę, że dostaniesz podobny.  Nóż i tak będziesz ostrzył więc ...
I gratki, to dobry nóż do domowego użytku :)


Sir-Shrek

#2

Wg mnie, to wysokość kt jest taka a nie inną, bo sama grubość ostrza bezpośrednio nad kt jest malutka. Jak grubość ta jest równa dajmy na to 0,5mm to i sama krawedź będzie wyższa dla tego samego kąta, niż dla grubości 0,1mm. Proponował bym pomierzyć ją w kilku miejscach na całej długości kt i jeśli jest jednakową, tzn że krawędź jest niechlujnie wyprowadzona (różny kat w różnych miejscach).
Co do oddyłania, czy nie, to już decyzja należy do Ciebie. Samo poprawienie krawędzi jak się ma jakiś system, to 10min roboty. Z ręki to już trochę trzeba mieć umiejętności, żeby ładnie i równo wyszło.

Widzę że kolega wyżej napisał mniej więcej to samo.


Kosmonauta

Nie wiedziałem, że takie cacka można dorwać w TK Maxx, do dzisiaj kojarzyłem ten sklep głównie z ciuchami, bo słyszałem o nim raczej od koleżanek.


Fred

Cytat: Kosmonauta w 31-10-2019, 10:33:24

Nie wiedziałem, że takie cacka można dorwać w TK Maxx, do dzisiaj kojarzyłem ten sklep głównie z ciuchami, bo słyszałem o nim raczej od koleżanek.

W TK Maxx nie można dorwać żadnych cacek, przynajmniej jeśli chodzi o noże.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

olsenik

Można dostać KAI Seki Magoroku serii Akane (laminat) w wielu rozmiarach a wszystkie poniżej 149zł. Często poniżej 99zł.

Dla większości użytkowników, mających jeszcze w kuchni podstawowe modele Gerlacha z głębokiego PRL (tak, te z aluminiową rękojeścią) to i tak aż nadto, jak na "pierwszy-prawdziwy-japoński" nóż w kuchni.
Oczywiście jak zwykle ryzykujesz że Ci go małżowinka wrzuci do zmywarki albo teść wyszczerbi na zamrożonym kurczaku ale przynajmniej nie musisz mu tłumaczyć, że ten nóż kosztował więcej niż jest warty jego Zaporożec  ;P

Zbudowałem dwa domy, mam dwóch synów a do lasu, który posadziłem chodzę zbierać grzyby, więc nikomu nie muszę nic udowadniać. Nawet sobie.

SMF spam blocked by CleanTalk