Reklama

Opinel nowa, wadliwa modyfikacja blokady viroblock??

Zaczęty przez gienek84, 11-11-2019, 19:22:51

gienek84

Ostatnio "algorytm YT" na głównej stronie przypiął mi poniższy filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=T_B5BzFsKT0

Czy ktoś z Was orientuje się czy teraz wszystkie rozmiary Opineli mają ten rodzaj blokady? I czy rzeczywiście ta modyfikacja jest nie udana jak pokazuje to autor tego filmiku?

Jak widać po dacie publikacji co najmniej od 2 lat musiały by być takie Opinele produkowane.

Jeśli taki temat był już poruszany to proszę o usunięcie. Ja się szczerze trochę zdziwiłem po obejrzeniu tego filmiku.

maba

Miałem takie już dawno, dlatego zraziłem się do Opinelów i już ich nie kupuję - w niektórych nowych sztukach wystarczyło trochę poruszać głownią i ten pierścień się luzował.

gienek84

Cytat: maba w 11-11-2019, 20:30:30

Miałem takie już dawno, dlatego zraziłem się do Opinelów i już ich nie kupuję - w niektórych nowych sztukach wystarczyło trochę poruszać głownią i ten pierścień się luzował.

Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. A jesteś w stanie określić roczniki tych swoich Opineli z tym akurat rodzajem blokady? Czyli może być tak że taka blokada trafia się losowo?

Piotr D.

Ja mam Opinela 8 z taką właśnie blokadą. Działa normalnie, dobrze trzyma ostrze zarówno w pozycji otwartej jak i zamkniętej.

------
Pozdrawiam
Piotr

gienek84

Cytat: Piotr D. w 11-11-2019, 20:48:42

Ja mam Opinela 8 z taką właśnie blokadą. Działa normalnie, dobrze trzyma ostrze zarówno w pozycji otwartej jak i zamkniętej.

Dzięki za wiadomość. I tak jak na filmiku viroblock obraca się tylko w jedną stronę? A kiedy go nabyłeś? Pamiętasz?

Piotr D.

Dokładnie jak na filmiku, obraca się tylko w jedną stronę. Kupiłem go jakieś 3 tygodnie temu w Decathlonie.

Gwoli uzupełnienia. Kupiłem po Opinelu dla taty i teścia, one też mają taką blokadę i w obu przypadkach działa bez zastrzeżeń. Podejrzewam, że autor filmiku trafił felerny egzemplarz albo kombinował coś przy blokadzie i za bardzo ją poluzował.

------
Pozdrawiam
Piotr

linfanusr

Mam 3 Opinele No 12, kupione, jak dobrze pamiętam, około roku temu. W każdym z nich mogę zamykać w obie strony, przy czym poprawna, de facto, jest tylko jedna, zgodnie z wycięciem na viroblocku, nie mam tego wcięcia na pierścieniu, o którym autor filmu mówi, a blokada trzyma pancernie, nawet jak siłowo próbuje się? go złożyć - nie da się.

Forum ma problem z UTF8 - dlatego są pytajniki

soq

hmm dziwna ta blokada. kupilem 10 z miesiac temu i ma starą blokade z dwoma wycięciami. może to jakaś pod*ebka?

odwaga polega na walce mimo strachu

linfanusr

Mały update, bo edycja w moim przypadku akurat niczego nie daje. Mam 3, z czego 1 moa blokadę? starego typu, a 2 blokadę? nowego typu, jednak w obu przypadkach ta blokada działa poprawnie, próbowałem na siłę, na przysłowiowego "chama" zamknąć ja i się? nie da, a jednocześnie sama blokada przekręca się? mocniej w jedną? ze stron, niż? na filmie, przekręca się tak, że wycięcie jest skierowane o 90 stopni względem wycięcia, w które chowa się ostrze.

Forum ma problem z UTF8 - dlatego są pytajniki

gienek84

Cytat: Piotr D. w 11-11-2019, 22:46:02

Podejrzewam, że autor filmiku trafił felerny egzemplarz albo kombinował coś przy blokadzie i za bardzo ją poluzował.

W pierwszej chwili też mi się tak wydawało.
Cytat: soq w 12-11-2019, 20:21:21

może to jakaś pod*ebka?

W sumie jak już nawet Mory podrabiali to czemu nie Opinela ale ten egzemplarz wygląda raczej na autentyczny.

Czyli podsumowując wychodzi na to że to marginalny przypadek. Pytanie tylko jaki powód miał producent aby wprowadzać taką modyfikację skoro moim zdaniem blokada obracająca się w obydwie strony jest bardziej funkcjonalna.

depravedsouls

mam 8 z taką blokadą od 4 lat,nic a nic nie szwankuje ani nie mialem problemów, gość z filmu  jest przewrażliwiony i tyle  :shades:

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Piotr D.

Cytat: gienek84 w 17-11-2019, 09:33:56

Pytanie tylko jaki powód miał producent aby wprowadzać taką modyfikację skoro moim zdaniem blokada obracająca się w obydwie strony jest bardziej funkcjonalna.

O to zawsze można zapytać producenta, na stronie Opinela jest zakładka "kontakt". Mnie w sumie wszystko jedno, jako nowy opinelocholik nie mam porównania do wcześniejszego typu blokady, ale nie wydaje mi się, żeby była dużo bardziej funkcjonalna.
------
Pozdrawiam
Piotr

gienek84

Cytat: Piotr D. w 17-11-2019, 18:35:57

O to zawsze można zapytać producenta, na stronie Opinela jest zakładka "kontakt". Mnie w sumie wszystko jedno, jako nowy opinelocholik nie mam porównania do wcześniejszego typu blokady, ale nie wydaje mi się, żeby była dużo bardziej funkcjonalna.

Źle się w sumie wyraziłem. Stara blokada wydaje mi się bardziej intuicyjna w użytkowaniu ale dobrze było by zrobić funkcjonalne porównanie jak to rzeczywiście jest. Miałem kilka 8-mek, jedną 7-kę i 10-tkę. Wszystkie ze starym typem VB. Przydała by się ta nowa wersja do zmacania.

gregg13

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

gienek84

Cytat: gregg13 w 04-01-2020, 00:08:59

Tu jest trochę więcej informacji:

https://forum.knives.pl/index.php/topic,121691.1160.html

Odp. #1171 i dalej...

Dzięki wielkie za wstawkę. Poczytam na pewno.

Hakas

Zadziwiło mnie to. Po co poprawiać coś co jest dobre

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

SMF spam blocked by CleanTalk