Reklama

Pieprz

Zaczęty przez Dżem, 08-12-2019, 23:18:08

Dżem

Gdzie kupujecie pieprz?
Mielę w domu Kamisowy czy tam inny jaki złapię z półki w markecie i jakoś mocy nie ma. Czasem sypnę coś w hotelowej knajpie i czuć jak jedzenie robi się od niego nirmalnie ciepłe :)

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

LordDisneyland

Ja rzadko mielę, częściej tłukę :) - ale ostatnio głównie Kotanyi. Trzymają równy, przyzwoity poziom. Początkowo świetne były przyprawy sygnowane marką własną Carrefour, teraz pieprz jest żałosny- pokruszone, małe ziarnka.

Szkoda że Tesco koło mnie już w zasadzie skonało, oni tam czasem mieli te swoje fairtradowe przyprawy- to była rewelacja. Nawet wędzoną paprykę można było bez problemu dostać.

Jeszcze do tego restauracyjnego ciepełka, jesteś pewien, że tam był tylko czarny pieprz? Bo takie efekty daje zmieszanie pieprzu czerwonego i zielonego z czarnym.
...A p o c a t a s t a s i s N o w...

Dżem

Kolory też mieszam ale to dalej nie to.

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

lobuz1

Kupiłem ostatnio ten pieprz:
https://www.smakiorientu.waw.pl/products-2/product/164-pieprz-czarny-caly-100g.html

Wszystkie pełne ziarenka i nie ma pyłu, bardziej aromatyczny niż marketowy.

sawim

"Cofnij do tyłu..."

smutna_niespodzianka

Cytat: sawim w 09-12-2019, 07:01:35

Agnex. Albo stacjonarnie albo na alle.

https://sklepagnex.pl/pl/searchquery/pieprz/1/phot/5?url=pieprz

U mnie baba to wszystkie przyprawy i inne kuchenne dodatki (owoce suszone) to tylko w Agnex'ie kupuje, a ja tylko karton potem odbieram towaru od nich, a że obok sklep jest z tzw diamentami od biedrony to i tam przy okazji jakieś narzędzia kupuję  :D

Adam_S

Jeśli szukasz mocy, to spróbuj pieprzu lampung. Kamis sprzedaje taki ziarnisty i mielony. Wyraźnie ostrzejszy od "normalnych". Na przykład tu: https://anna24.pl/kamis-pieprz-lampung-czziarnisty-38g (pierwsze z brzegu z googla). I generalna zasada - im świeższy tym lepiej, ale to truizm ;) Szukaj po sklepach specjalizujących się w przyprawach, tam gdzie jest szansa na duży obrót.

lawenda1975

Dary Natury mają fajną jakość pieprzu.

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

smutna_niespodzianka

Cytat: lawenda1975 w 09-12-2019, 08:27:35

Dary Natury to fajną mają miejscówkę do zwiedzania i noclegu w Korycinach, a i owszem zioła tam sieją ale pieprzu tam nie widziałem by rósł  ;P

gribol

Cytat: lawenda1975 w 09-12-2019, 08:27:35

Ja też kupuję Dary Natury. Jest ok.
Ewentualnie w TKMaxx, jak znajdę, to też lubię kupić przyprawy.

lawenda1975

Cytat: smutna_niespodzianka w 09-12-2019, 08:34:31

Dary Natury to fajną mają miejscówkę do zwiedzania i noclegu w Korycinach, a i owszem zioła tam sieją ale pieprzu tam nie widziałem by rósł  ;P

:rotfl:

Miejscówka faktycznie fajna (byliśmy kilka razy na konferencjach zielarskich), choć dojazd trąci trochę końcem świata. :)
A co do pieprzu... może sprowadzają?
;>

Generalnie mam od nich sporo przypraw (i w domu i na sklepach) - pieprz czarny mają naprawdę spoko, tylko biały kiedyś mi się raz trafił "dziwny", taki zalatujący.
Mają też (przepraszam za OT) bardzo zacną przyprawę do kawy (kuklik jest w składzie, nieoczywisty dodatek) i do pierników.

smutna_niespodzianka

Cytat: lawenda1975 w 09-12-2019, 09:15:54

...choć dojazd trąci trochę końcem świata. :)

to nie koniec świata, to Podlasie. Tu wszędzie dojazd jest taki "romantyczno-terenowy"  :D

Cytat: lawenda1975 w 09-12-2019, 09:15:54

:rotfl:
Generalnie mam od nich sporo przypraw (i w domu i na sklepach) - pieprz czarny mają naprawdę spoko, tylko biały kiedyś mi się raz trafił "dziwny", taki zalatujący.
Mają też (przepraszam za OT) bardzo zacną przyprawę do kawy (kuklik jest w składzie, nieoczywisty dodatek) i do pierników.

takie gotowe mieszanki do nalewek mają fajne (i sypkie i w płynie), jak się je z bimbrem wymiesza/zaleje... ech..  8D

lawenda1975

Zaprawki do nalewek faktycznie fajne. Na sklepach najlepiej schodzą: benedyktynka i trojanka litewska.
Gorzką żołądkową dobrze zrobić w podwójnej ilości ziół na porcję alkoholu, dodając jeszcze czubatą łyżeczkę korzenia arcydzięgla.:)

sawim

Cytat: smutna_niespodzianka w 09-12-2019, 09:24:27

(...)takie gotowe mieszanki do nalewek mają fajne (i sypkie i w płynie), jak się je z bimbrem wymiesza/zaleje... ech..  8D

Da się którejś wypić więcej niż kieliszek na jedno posiedzenie? Które możesz polecić jako najmniej hadkie  ;) ? Pytam, bo naciąłem się kiedyś na rzekomo mega zdrowy Rīgas Melnais Balzams, i faktycznie, można było po tym ekspresowo pojechać do Rygi :rotfl:
"Cofnij do tyłu..."

smutna_niespodzianka

Cytat: sawim w 09-12-2019, 10:28:43

Da się którejś wypić więcej niż kieliszek na jedno posiedzenie? Które możesz polecić jako najmniej hadkie  ;) ? Pytam, bo naciąłem się kiedyś na rzekomo mega zdrowy Rīgas Melnais Balzams, i faktycznie, można było po tym ekspresowo pojechać do Rygi :rotfl:

lubię anyż to anyżówkową sypką robiłem, mi smakowała, dereniówka też ok,
benedyktynki nie robiłem ale znajomi chwalą (patrz tez wpis Lawendy)
ale za to nalewka miłosna działa (smak ma taki sobie, jednak panie po niej wyraźnie chęci przyrost znaczny miały) - polecam :D

hrabia9933

Może i znany ale dobry tip:
polecam podgrzać/sprażyć pieprz na patelni tuż przed mieleniem. Znacznie bardziej wyrazisty aromat!
A dla zapalonych kucharzy polecam poszukać pieprzu syczuańskiego, niestety sam go nie umiem znaleźć w markecie :/

smutna_niespodzianka

Cytat: hrabia9933 w 09-12-2019, 10:56:42

A dla zapalonych kucharzy polecam poszukać pieprzu syczuańskiego, niestety sam go nie umiem znaleźć w markecie :/

Taki?
Kobita z Chin przywiozła, jest tak ,,delikatny" że do końca życia zapasu wystarczy ;P

LordDisneyland

Taki, @hrabia9933 ?

https://www.przyprawyswiata.pl/produkt/pieprz-syczuanski

https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-syczuanski

Stosujesz to zamiennie ze zwykłym, czy też zupełnie insza inszość?

PS- Smutna Niespodzianka był szybszy.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

katz

Cytat: sawim w 09-12-2019, 10:28:43

Uuuuuu Balsam Ryski, nawet Aboregeni tego nie piją. :)
Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

smutna_niespodzianka

Cytat: katz w 09-12-2019, 11:35:31

Uuuuuu Balsam Ryski, nawet Aboregeni tego nie piją. :)

może to do smarowania a nie do picia jest :rotfl:

SMF spam blocked by CleanTalk