Reklama

Victorinox Rosewood jakość wykonania dramat

Zaczęty przez MrKaramba, 09-12-2019, 23:56:01

MrKaramba

Kupiłem Victorinox Rosewood 15cm ale jestem bardzo zawiedziony jakością spasowania elementów. Również ostrze miało kilka rys na sobie. W załączeniu zdjęcia. i teraz mam pytanie - czy to jest norma w przypadku Victorinox czy powinienem reklamować i domagać się nowego? Wygląda to jak tania chińska podróbka a kupione u autoryzowanego dystrybutora Victorinox.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

demon

Reklamuj. Zobaczymy co z tego będzie. Może to jakiś powystawowy?

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

GarbatyAnioł

Osobiście reklamowałbym, może warto zarzucić temat obniżenia ceny przez sprzedającego.

Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Raku

Wygląda jakby go już ktoś używał.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

Testral

Reklamuj. Takie dziury w kuchenniakach, gdzie będzie się zbierał i gnił syf, to masakra.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

dreng

Reklamuj. Powinni wymienić. Zwykłe pikutki czy fibroxy mają sie lepiej. Ale w tej kategorii noży wybrałbym Masachiro. Nawet w podstawowej wersji, jak ten wiktor, wyglądają i kroją lepiej, o stali ostrza nie wspominając.

bfxXx

Wyglądają lepiej, bo łatwiej jest obtryskać ostrze tworzywem niż dopasować drewienko.

dreng

I to prawda, dlatego wspomniałem o nożach Masachiro- identyczna konstrukcja a lepsze materiały, wykonanie też lepsze, na ogół. Te victorinoxy za drogie są.

MrKaramba

Cytat: dreng w 20-12-2019, 13:50:17

I to prawda, dlatego wspomniałem o nożach Masachiro- identyczna konstrukcja a lepsze materiały, wykonanie też lepsze, na ogół. Te victorinoxy za drogie są.

Nóż z wątku oddałem, zakupiłem w innym sklepie, wykonany o niebo lepiej.

Co do Masahiro, widziałem tanie noże  rzędu 150-200zl, ale zupełnie nie wiem co to warte a internetu milczą.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Victor15

Szok! Trafiłeś na jakiś kiepski model... Mam kupę lat Victorinox  i nie miałem problemu  :( chociaż ostatnio dostałem noże kuchenne z Opinel i też są bardzo fajne.

O Masachiro nie słyszałem  :alien:

JureXXX

A ja Ci powiem, że pracując w sklepie, gdzie sprzedaje produkty Vicka to wielokrotnie w przypadku noży kuchennych spotkałem się z pewnymi małymi niedorobkami. Dlatego też od nich prywatnie używam tylko tanich pikutków

dreng

MrKaramba,
noże Masahiro występuja w wielu seriach, które różnią się miedzy sobą sposobem wykonania i ceną. Są więc noże w typowo zachodnim stylu, z pełnym lub niepełnym tangiem i nitowanymi okładzinami, jak i noże w stylu typowo japońskim, z kutej stali węglowej i z oktagonalną rękojeścią. Poziom cen jest w związku z tym bardzo zróżnicowany. Jeżeli chodzi o coś podobnego do wybranego przez ciebie Victorinoxa to w Masahiro najbliżej jest seria Sankei(najbardziej budżetowa) albo BWH(nieco droższa). Stal to nierdzewna MBS-26 hartowana na 58-59HRC z asymetrycznym dwustronnym szlifem, natomiast rękojeść jest wykonana z drewnianego laminatu. Sam użytkuję trzy noże z serii Sankei, najtańszej z oferowanych przez Masahiro. Moim zdaniem nie mogą one w żaden sposób konkurować z profesjonalnymi nożami kuchennymi z kutej węglowej stali- to nie ten poziom, ani jakościowy, ani cenowy. Ale w domowej, amatorskiej kuchni spisują się znakomicie. Jeżeli chodzi o porównanie do Victorinoxa(z serii Fibrox i Swibo) to Victory przegrywają diametralnie jeżeli chodzi o trzymanie ostrości. MBS-26 bije je na głowę. Wykonanie rękojeści jest niezłe, są minimalne szczeliny, ale bez dramatu. Drewno rękojeści opisane jest jako pakkawood, nie chłonie wody i użytkowo bardziej przypomina plastik. Jest tak być może z powodu przesycenia żywicą wielu warstw sklejki z której wykonano rękojeść noża. Stal MBS w porównaniu ze stalą używaną przez Victorinoxa, ma większą skłonność do odbarwień jednak wynagradza to bez porównania lepszym trzymaniem ostrza, tak jak to napisałem wcześniej. Asymetryczny szlif ostrza 80/20 jest wygodny w codziennym użytkowaniu i spisuje się znakomicie. Minusy: zdecydowanie zmieniłbym ząbkowanie w nożu do chleba, tutaj wygrywa Victorinox. W Masahiro Sankei ząbkowanie tworzą wypukłe łuki, w Victorinoxsach są to ząbki- wolę ząbki Victora, ale cóż... Noże Masahiro Sankei użytkuję od 3 lat i jak dotąd nie zaobserwowałem żadnych problemów. Ich gwarancja opiewa na 5 lat, ale głowy sobie za to uciąć nie dam ;P Taka krótka recka mi wyszła, sorry!
A co do Opineli wyżej, z bukowymi rękojeściami- bardzo fajne nożyki, obawiam się że też są lepsze od Victorów :) W tej cenie oczywiście.
Mam nadzieję że nie zanudziłem.

SMF spam blocked by CleanTalk