Reklama

Damast, bułat, timascus itp... pokaż swój nóż!

Zaczęty przez recon, 01-01-2020, 13:43:21

recon

Hej,

Po wielu latach obecności na forum doszedłem do wniosku, że największe wrażenie robią na mnie noże z ostrzami, rękojeściami, wstawkami właśnie ze skuwanych ze sobą metali.
Macie takie w swoich zbiorach ;> :question:
Może znajdą się również inni entuzjaści, wrzucajcie zdjęcia posiadanych przez Was ostrości damastowych, bułatowych itp... timascusem też nie pogardzimy ;P

Zacznę skromnie ale tylko taki mały scyzoryk posiadam aktualnie - Mcusta Yoroi - nazwa oznacza zbroję samuraja.

"Si vis pacem, para bellum"

Testral

Taką fotkę tylko na szybko znalazłem: Delica.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

moogoom

gregg13

Nie jestem pewien, czy się nadaje...
Nóż Welde wh04m. Rdzeń z T10 obłożony stalą AISI 1060/1020. Damast "kanapkowy"  :D

p.s.
Oprawa moja...

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

mpt

junasz

Maluszek taki, klinga bułatowa od @Strzyż , oprawa by @kroko , pochewka od @pitersek - klinga, niestety, już nieco wypłowiała i miejscami mocno odbarwiona... tak, profan ze mnie i używam tego noża.  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

gregg13

"Szkot", bo zakupiony w Szkocji, w mojej oprawie.

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

SMF spam blocked by CleanTalk