Reklama

Lapping kamienia ceramicznego Spyderco

Zaczęty przez domingez, 19-01-2020, 16:47:28

domingez

Witam, posiadam w swoich zasobach dwa kamienie ceramiczne spyderco. Double stuff stone i duzy ultrafine ( 306uf ). Generalnie sa to swietne kamienie do podostrzania noza ale niestety ten duzy ultrafine ma dosc nierowna powierzchnie. Chcialem ja nieco wyrownac. Wiem ze DMT sprzedaje specjalne plyty diamentowe do tego celu ale sa one kosmicznie drogie. Czy da sie to zrobic w miare dobrze na papierze sciernym przyklejonym do szyby / lustra? Czy ktos z Was wykonywal kiedya podobny zabieg? Jakies podpowiedzi?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Sami się rodzimy, sami umieramy.

madpl

Wyrównywałem syntetyki. Kamieniem o kamień. W Twoim wypadku może spróbuj płytką diamentową? Wrzucał ktoś takie duuże na bazarek, wiem bo sam kupiłem :)

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

Raptorartur

A nie lepiej użyć ich o umocnienia ogródka skalnego na działce i zamiast nich kupić diamenty? ;)

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

biathlon

Przy odrobinie cierpliwości odpowiednim papierem ściernym wyrównasz kamienie. Kiedyś tak robiłem jest to możliwe. Z ogólnie dostępnych polecam ziarno cyrkonowe. Najlepiej kupić pas bezkońcowy do szlifierki, cykliniarki - koszt około 20 złotych, rozcinasz i na równej powierzchni przez pocieranie wyrównasz powierzchnię kamienia. Ja swoje wyrównywałem na pasie o gradacji 60 i 100 bo tylko takie miałem.

Pod spodem masz link na przykładowy pas.
https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjA1_fO0pLnAhWSzqQKHdn4AVoQjB16BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.pasyscierne.pl%2Foferta%2Fcyrkonowe%2Fpas-scierny-cyrkonowy-200x750-p024xz677c-137&psig=AOvVaw25rIwwzUJi5DEg7g-NeWng&ust=1579625741525396

Migacz112

Cytat: domingez w 19-01-2020, 16:47:28

Witam, posiadam w swoich zasobach dwa kamienie ceramiczne spyderco. Double stuff stone i duzy ultrafine ( 306uf ). Generalnie sa to swietne kamienie do podostrzania noza ale niestety ten duzy ultrafine ma dosc nierowna powierzchnie. Chcialem ja nieco wyrownac. Wiem ze DMT sprzedaje specjalne plyty diamentowe do tego celu ale sa one kosmicznie drogie. Czy da sie to zrobic w miare dobrze na papierze sciernym przyklejonym do szyby / lustra? Czy ktos z Was wykonywal kiedya podobny zabieg? Jakies podpowiedzi?

Nie polecam. Biała ceramika Fine od Superfine różni się tylko poziomem wypolerowania, materiał ma identyczny. To spiekana ceramika, sama w sobie nie ma gradacji per so. Ja na mojej Fine wyrównywałem powierzchnię i robiłem z jednej strony superfine. Wyszło jakieś 12 godzin ścierania węglikiem krzemu w formie proszku na szkle. Gradacje od 80 do chyba 1500 - ładnie idzie bicepsy wyrobić. Potem żeby dojść do Superfine musisz przejść na diament i lecieć 600tką i 1000 albo i 2000 (po samym węgliku krzemu kamień zostawiał mydlane lustro na KT, dopiero po polerce kamienia diamentem było lustro na KT). Także sporo roboty.

domingez

Cytat: Migacz112 w 06-02-2020, 13:32:11

Nie polecam. Biała ceramika Fine od Superfine różni się tylko poziomem wypolerowania, materiał ma identyczny. To spiekana ceramika, sama w sobie nie ma gradacji per so. Ja na mojej Fine wyrównywałem powierzchnię i robiłem z jednej strony superfine. Wyszło jakieś 12 godzin ścierania węglikiem krzemu w formie proszku na szkle. Gradacje od 80 do chyba 1500 - ładnie idzie bicepsy wyrobić. Potem żeby dojść do Superfine musisz przejść na diament i lecieć 600tką i 1000 albo i 2000 (po samym węgliku krzemu kamień zostawiał mydlane lustro na KT, dopiero po polerce kamienia diamentem było lustro na KT). Także sporo roboty.

Przejechalem troche po papierze sciernym 80, zaoblilem krawedzie. Predkosc zbierania materialu na takiej gradacji raczej slaba. Dalem sobie spokoj jak narazie, chociaz kamienie same w sobie sa mega kozackie do wykanczania po diamentach albo podostrzania i pewnie jak mnie cos najdzie wroce do roboty.

Sami się rodzimy, sami umieramy.

SMF spam blocked by CleanTalk