Reklama

Victorinox Ranger Grip 179 - da się przerobić ?

Zaczęty przez zgredek_AB, 02-02-2020, 12:16:21

zgredek_AB

Witajcie.
Przeglądając bogatą ofertę Victorinox'a, nie znalazłem niestety scyzoryka idealnego dla mnie.
Stąd mam pytanie do doświadczonych forumowiczów -
Czy da się tak przerobić model Ranger Grip 179, by zamiast piły do drewna [której nie potrzebuję] umieścić w tej warstwie nożyczki i mały śrubokręt gwiazdkowy Philips [z modelu Outrider] ?
Nie znam się na technicznych detalach, a tak zmodyfikowany model byłby dla mnie idealny - miałby tylko 3 warstwy i wszystko, czego potrzebuję...
Z góry dzięki za info. Pozdrawiam,
Adam

PS:
Jeśli w/w modyfikacja jest możliwa, czy możecie wskazać kto lub jaka firma jest w stanie ją wykonać?

smutna_niespodzianka

Mody robią np.: @kostek.ok , @Kubitron
Oni mogą się wypowiedzieć co do technicznych możliwości  :-*

Vigo

Trudna sprawa, jednak prawie wszystko da się zrobić, choć podejrzewam, że koszt takiego moda byłby srogi.
Na "dzień dobry"jako dawców trzeba mieć RangerGripa 179 i Outridera (250zł+200zł), a jeszcze trzeba by zaprojektować i dorobić nową sprężynę do RangerGripa, podejrzewam, że minimum stówkę by trzeba za taki element wyłożyć, więc za same części robi nam się sumka 550zł, a jeszcze pozostaje robocizna i ten koszt też wyjdzie niemały, bo roboty będzie sporo. Całościowo, koszt może zbliżyć się do 1000zł, nie wiem czy ekonomicznie, to ma sens.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

smutna_niespodzianka

@Vigo ale te koszty to zakładając rozbiórki nowych, obaj ww zaś bawią się w mody więc elementy mają zapewne, kostek większą ma praktykę ale wysyłka na kanary droższa, Kuba w Poznaniu to bliżej a ostatnie jego prace na insta robią wrażenie

kgrzesiek

No, ale wywalając z Outridera piłę zostają narzędzia jak w Rangergripie 179. Chodzi o zębatą głownię OH? Jeśli to, aż tak ważne można dołożyć trzecią warstwę nożyczki + śrubokręt z Outridera do Nomada OH. I nie rozumiem dlaczego trzeba dorabiać sprężynę skoro w Outriderze narzędzia te znajdują się w jednej warstwie? Lepiej pytać wymienionych Kolegów czy mają takie części lub kupić jakąś używkę jako dawcę z dobrymi nożyczkami i philipsem.

smutna_niespodzianka

Cytat: kgrzesiek w 02-02-2020, 13:50:47

No, ale wywalając z Outridera piłę zostają narzędzia jak w Rangergripie 179. Chodzi o zębatą głownię OH? Jeśli to, aż tak ważne można dołożyć trzecią warstwę nożyczki + śrubokręt z Outridera do Nomada OH. I nie rozumiem dlaczego trzeba dorabiać sprężynę skoro w Outriderze narzędzia te znajdują się w jednej warstwie? Lepiej pytać wymienionych Kolegów czy mają takie części lub kupić jakąś używkę jako dawcę z dobrymi nożyczkami i philipsem.

Może istotna jest długość czyli 130 a nie 111 ?

bfxXx

Tyle, że rangergrip to model 130mm, a nie 111. Nie wiem na ile dla kolegi ma to znaczenie.

kgrzesiek

Dlatego wymieniałem modele 111. Coby prościej powstał z wymaganym zestawem narzędzi. No chyba, że chodzi o długość głowni, która zdaje się kt ma wyprowadzoną nie od początku ;-)

Kubitron

Czy musi to być ranger grip? A nie może być outrider bez piły z ostrzem OH?

Sprężyna z vicka 111mm nie będzie pasować w vicku/wengerze 130 mm.

Mam warstwę z nożyczkami i śrubokrętem z vicka 111mm, wystarczyłoby ja wsadzić do vicka z ostrzem oh, będzie to climber 111 mm.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

zgredek_AB

Dziękuję za szybką reakcję i namiar na kolegów zajmujących się modyfikacjami.

Od lat na co dzień używam mniejszego scyzoryka [Evolution].
Teraz szukam dodatkowego wśród większych, zatem zdecydowanie wolałbym model 130mm niż 111 mm.
Spośród dużych ostrz 130 mm najbardziej odpowiada mi konstrukcja właśnie użyta w Ranger Grip 179, stąd na nim chciałbym oprzeć modyfikacje. Szkoda tylko, że kolor zielony - w końcu jak Victorinox, to powinna być czerwień :)

Na pewno muszę rozważyć kwestie budżetu [dzięki Vigo za szybką symulację...], jednak w moim przypadku [niezbyt intensywna eksploatacja] to jednak będzie wybór na lata, więc nie chciał bym iść na żaden kompromis.
Jeśli nie udźwignę ceny, to raczej opóźnię zakup o kilka miesięcy, a nie zrezygnuję z wymyślonego "idealnego" zestawu ostrz.
A.

Vigo

Cytat: smutna_niespodzianka w 02-02-2020, 13:36:04

@Vigo ale te koszty to zakładając rozbiórki nowych, obaj ww zaś bawią się w mody więc elementy mają zapewne, kostek większą ma praktykę ale wysyłka na kanary droższa, Kuba w Poznaniu to bliżej a ostatnie jego prace na insta robią wrażenie

Ano ale rozsądniej jest z góry założyć opcję najdroższą, najmniej korzystną, bo w najbardziej optymistycznej, może np. trafić się zamożny filantrop, który pokryje wszystkie koszty, gdyż pomysłodawca jest sympatyczny i mu dobrze z oczu patrzy.  ;P

Najtrudniejsze będzie dorobienie, wykonanie odpowiedniej sprężyny pod te narzędzia z Outridera, reszta to w sumie betka jest.

PS Ja bym nawet dokładając tę warstwę z Outridera i dodatkowo zostawił w RangerGripie tę piłkę, bo to jest najbardziej zajebista piła do drewna jaką w scyzoryku udało mi się spotkać.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

smutna_niespodzianka

@zgredek_AB pisz do @Kubitron, niech Ci wyceni robotę  ;P
Zobacz też Jego wątek o renowacjach

zgredek_AB

Cytat: Vigo w 02-02-2020, 14:47:57

[...] Ja bym nawet dokładając tę warstwę z Outridera i dodatkowo zostawił w RangerGripie tę piłkę, bo to jest najbardziej zajebista piła do drewna jaką w scyzoryku udało mi się spotkać.

Zgadzam się, że piła do drewna tnie świetnie.
Ale przez kilkanaście lat używania średniego scyzoryka z taką piłą NIGDY nie przydała mi się ona w praktyce - oczywiście pociąłem "hobbistycznie" kilka krzeseł, by sprawdzić, jak to ostrze działa, ale na wypadach outdoorowych w razie konieczności obróbki drewna, używałem zwykłego ostrza lub siekierki :)

Nie bardzo też chciałbym zostawić ją "na wszelki wypadek", bo jednym z priorytetów są dla mnie max. 3 warstwy grubości scyzoryka.

Kubitron

Nie mam Rangergripa aby porównać, ale sama głownia jest w słaby sposób tam wykonana, KT zaczyna się daleko i nie zdziwiłbym się gdyby było jej tyle samo co w vicku 111 mm.

Sprężyny czasami dorabiam do różnych starych scyzoryków, do vicka się nie podejmę - zbyt czasochłonne, a cena by była z kosmosu.

Coś takiego, bez pilnika:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,112015.msg2539927.html#msg2539927

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

kgrzesiek

Skoro założenia są sztywne i ma to być grall to pomyśl może jeszcze o tytanowych okładzinach. Na wypasie i nie zielone :-)

Vigo

Nie, niema co porównywać króciutkich piłek z mniejszych scyzoryków, nawet tej ze 111-stek, ta w Rangerach 130mm jest dużo lepsza, bo dłuższa, a przy piłach każdy centymetr więcej ma niebagatelne znaczenie.

PS I tak jak Kuba wyżej wspomniał, projekt pewnie ostatecznie rozbije się o kwestię dorobienia sprężyny, to może być faktyczny najwyższy koszt całego moda, a być może w ogóle może nie znaleźć się chętny na jej wykonanie.

Cytat: zgredek_AB w 02-02-2020, 15:01:57

Zgadzam się, że piła do drewna tnie świetnie.
Ale przez kilkanaście lat używania średniego scyzoryka z taką piłą NIGDY nie przydała mi się ona w praktyce - oczywiście pociąłem "hobbistycznie" kilka krzeseł, by sprawdzić, jak to ostrze działa, ale na wypadach outdoorowych w razie konieczności obróbki drewna, używałem zwykłego ostrza lub siekierki :)

Nie bardzo też chciałbym zostawić ją "na wszelki wypadek", bo jednym z priorytetów są dla mnie max. 3 warstwy grubości scyzoryka.

zgredek_AB

Cytat: Kubitron w 02-02-2020, 15:05:28

Nie mam Rangergripa aby porównać, ale sama głownia jest w słaby sposób tam wykonana, KT zaczyna się daleko i nie zdziwiłbym się gdyby było jej tyle samo co w vicku 111 mm.

Cóż, wygląda na to, że powinienem skorzystać z rad bardziej doświadczonych kolegów.

Rozumiem zatem, że jeśli zdecydowałbym się na 111mm, to mógłby to być np. Victorinox Nomad One Hand z dodaną jedną warstwą "nożyczki+śrubokręt gwiazdka" ?
[pomysł kgrzesiek, który jako alternatywa dla 130mm mi się podoba...]

Vigo

Myślę, że coś w ten deseń by Cię urządzało, a diametralnie uprościłoby cały proces modowania:

foto za BladeForums.com

kostek.ok

Tak jak koledzy pisza , trzeba dorobic sprezyne , moim zdaniem sprawa nie oplacalna , ale wykonalna , lepiej sobie zrobic Outridera 111 mm z ostrzem one hand , w tej chwili nie mam juz czesci do 111 mm , zeby to zrobic , robilem juz takiego moda, ma go Forester 1973 , tylko ze jest tam jeszcze pila , ktora jest bardzo fajna, jak na pile w scyzoryku i dlugosc pily w 111 mm jest spoko , mozna juz sobie nia cos popilowac , nie to co w 91 mm .
Na Twoim miejscu zlecilbym robote Kubitronowi , jak twierdzi ze ma nozyczki , philipsa i sprzezyne do nich , nie trzeba specjalnie kupowac Outridera , polecam od razu tytanowe okladki , Kuba robi bardzo fajne i ladnie zanitowane na zewnatrz , jak mod nie przypasi , to sprzedasz go bez problemu na bazarku .

Takiego zrobilem:

Opelxing

Не так давно я спорил с другом по поводу вышесказанного.

SMF spam blocked by CleanTalk