Reklama

Jaki nóż do pracy

Zaczęty przez samix, 23-02-2020, 23:38:11

samix

Hej
Potrzebuje noża do roboty, przeważnie będzie służył do cięcia plastiku, światłowodów, kabli, itd. Generalnie ciężkie rzeczy do cięcia, zawsze trzeba się mordować ze zwykłym nożem, dlatego szukam czegoś fajnego co ułatwi sprawę - fajnie jakby był jakiś dosyć duży nóż (typu bagnet) z ząbkami, aczkolwiek te żabki mają być wiadomo - do cięcia. Zarzucam zdjęcia całkiem fajnego nożyka, które ma takie żabki akurat nadające się do cięcia.
Tylko ma dwa minusy
1) ciężko znaleźć tego typu nóż - powstają chyba tylko jakieś chińczyki w oparciu o grę CS:GO
2) jest mały, ja bhm wolał coś większego

Liczę na pomoc, z góry dzięki

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Templar Knives

Zastanów się dobrze na czym Ci zależy czy to ma być faktycznie nóż do cięcia czy dla lansu.

Jak do cięcia to wcale nie trzeba ci bagentów albo innych tym podobnym tylko nóż z cieńka kt do tego najlepiej pełny płaski Szlif a rozmiar nie musi być wcale wielki znajdź sobie np cold steel master hunter z 3v albo z San Mai vg1 i masz dobry nóż do wszystkiego i wcale nie taki mały.

Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

franio1991

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

Swirek89

Zachęcam do poczytania wątki :  https://forum.knives.pl/index.php?topic=192081.0    Kolega pracuje w podobniej branży i myślę, że jego doświadczenia coś Ci pomogą :)

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

witeg

Ma być składany czy fixed?  (piszesz coś o bagnecie, wstawiasz zdjęcie składaka łączącego wady składaków z brakiem ich podstawowej zalety - po złożeniu można wsadzić do kieszeni)
Zakres cenowy?
Budżetowo Mora Rope, Mora Bushcraft SRT, Mora Companion Serrated, Hultafors RKR GH.
Do cięcia plastików (trytytek?), kabli, światłowodów... cienka KT i pełny płaski nie wiem czy są najlepsze.

samix

Cytat: Templar Knives w 24-02-2020, 05:46:49

Zastanów się dobrze na czym Ci zależy czy to ma być faktycznie nóż do cięcia czy dla lansu.

Jak do cięcia to wcale nie trzeba ci bagentów albo innych tym podobnym tylko nóż z cieńka kt do tego najlepiej pełny płaski Szlif a rozmiar nie musi być wcale wielki znajdź sobie np cold steel master hunter z 3v albo z San Mai vg1 i masz dobry nóż do wszystkiego i wcale nie taki mały.

Chodzi o to, że boję się, że mały nożyk szybko zajadę w robocie... Często trzeba robić jakieś nacięcia w rurach, kablach, na ostrzyć kołki, generalnie ciężkie rzeczy do przecięcia... Wydaje mi się (nie wiem czy dobrze), że taki nóż typu bagnet (no tylko wiadomo, nie aż taki duży) będzie wytrzymalszy?

samix

No i zapomniałem dodać, że cena tak do 300/350zl

witeg

Tyle że bagnety z założenia nie służyły do cięcia, a przynajmniej nie do takiego jak twoje. :-)
Mocno przetestowane składaki masz w podlinkowanym wątku, typowe robole podrzuciłem, dłuższym nożem niż ok. 10cm wcale tak lepiej się nie będzie cięło, chyba że te kołki mają być na wampiry, a wokół kręcą się zombiaki, nie tylko w poniedziałek rano.

samix

Cytat: witeg w 24-02-2020, 07:57:11

Tyle że bagnety z założenia nie służyły do cięcia, a przynajmniej nie do takiego jak twoje. :-)
Mocno przetestowane składaki masz w podlinkowanym wątku, typowe robole podrzuciłem, dłuższym nożem niż ok. 10cm wcale tak lepiej się nie będzie cięło, chyba że te kołki mają być na wampiry, a wokół kręcą się zombiaki, nie tylko w poniedziałek rano.

Mora Bushcraft SRT ten jest całkiem całkiem i cena też niezła.
No właśnie wiem do jakiego cięcia służył bagnet, mówiąc "coś typu..." miałem na myśli podobna konstrukcje, z jednej strony ostrze, a z drugiej krokodylek - tylko taki właśnie do cięcia, co by zastąpił brzeszczot.
Trytki to każdym nożem przetnę, ja potrzebuje często ciąć rurki typu HDPE. Druty jakieś cienkie - a nie zawsze piłka jest pod ręką

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

witeg

To multitoola potrzebujesz, albo dużego jednoręcznego Victorinoxa/Wengera z piłką, która do tych rurek grubości powiedzmy cala będzie jak najbardziej ok.

samix

Cytat: witeg w 24-02-2020, 08:26:12

To multitoola potrzebujesz, albo dużego jednoręcznego Victorinoxa/Wengera z piłką, która do tych rurek grubości powiedzmy cala będzie jak najbardziej ok.

Właśnie chciałbym nóż, który ma płaskie ostrze oraz ząbkowane, żeby uniknąć multi
Może być składany tak jak ten na fotce (tylko, żeby całe ostrze się chowało) albo może być wkładany do pochwy, byle było ostrze normalne oraz ząbkowane

puchbeary

LM Surge i tyle w temacie. Żaden nóż na dłuższą metę się nie sprawdzi w takich zastosowaniach jak opisałeś. Zębate ostrza na "drucikach" polegną szybciutko i nóż będzie mamlać a nie ciąć. Nóż to narzędzie ale - jak wielokrotnie na tym forum udowodniono - nie ma narzędzia uniwersalnego i im bardziej narzędzie wyspecjalizowane tym lepiej się sprawdza na określonym odcinki pracy.

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

donGÓRALesko

Cytat: puchbeary w 24-02-2020, 08:52:16

LM Surge i tyle w temacie. Żaden nóż na dłuższą metę się nie sprawdzi w takich zastosowaniach jak opisałeś. Zębate ostrza na "drucikach" polegną szybciutko i nóż będzie mamlać a nie ciąć. Nóż to narzędzie ale - jak wielokrotnie na tym forum udowodniono - nie ma narzędzia uniwersalnego i im bardziej narzędzie wyspecjalizowane tym lepiej się sprawdza na określonym odcinki pracy.

+1 Dokładnie do tego masz wymienną piłę i pilnik. A jeżeli koniecznie nóż to może SOG SEAL PUP.

Typ temperamentu: gniewny
Osobowość: paranoiczna
Czynności ekspresyjne: obronne
Funkcjonowanie interpersonalne: prowokacyjne
Styl poznawczy: podejrzliwy
Obraz ja: nienaruszalny

witeg

Z listy wymagań wykluczając toole wychodzi Victorinox Soldier, Forester OH, Hunter XT, czy któryś z zębatych Ranger Gripów. :-)
Piłki w Vickach naprawdę robią robotę jak na swoją wielkość.
Tyle że strasznie pacyfistycznie wyglądają, nawet te z wyposażenia armii. :) No i kwestia drutów...

samix

Cytat: donGÓRALesko w 24-02-2020, 08:57:37

+1 Dokładnie do tego masz wymienną piłę i pilnik. A jeżeli koniecznie nóż to może SOG SEAL PUP.

Ten SOG całkiem fajny. Co do drutów, to nie tnę ich codziennie, z dwa może cztery razy w miesiącu zdarzy się, że trzeba jakiś drucik milimetrowy przeciąć. Głównie gruby plasit, do reszty cięć zwykły tapeciak starczy. Ale no, te rury... Bez ząbków nie ma co nawet podchodzić, bo idzie się zajechać no i szkoda ostrza...

samix

Ten naprawdę byłby dobry, cena też okej, pytanie jak z trwałością? Bo wygląd to jedno, a wytrzymałość, to drugie.

Zenobiusz K

Do rur są piły, do cięcia noże a do drutów obcęgi.
Kup sobie toola i zapomnisz o problemie.

Wspomniany LM Surge to twardy robol. Ma tylko jedną wadę, ciężki jest co przy noszeniu w kieszeni może przeszkadzać.

SMF spam blocked by CleanTalk