Reklama

Nóż do pizzy.

Zaczęty przez bfxXx, 01-03-2020, 12:39:06

bfxXx

Ostatnio przewijał się temat pizzy obszernie w ostrej kuchni, stąd też postanowiłem założyć nowy wątek.

Czy są jakieś sprawdzone noże przeznaczone do tego typu dania? Zdecydowana większość noży na rynku to chińszczyzna. Japończyki nie robią bo to nie ich bajka, a u Vicka też nie ma. Widziałem kiedyś customa (Chyba na zdjęciach z CEKE).

Pytanie:Czym "ugryźć pizzę", aby nie była to chińska tandeta jednorazowa? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, doświadczeniami itp.


Gurth

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.

InQuizitor

Haha
Miałem zakładać ten wątek.
Czekam również na podpowiedź :)


szenkx

Ja mam z IKEA jakiś od 5 lat i dalej jest ok.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

bfxXx

Ja mam też z Ikei chyba, ale jest cały rozklekotany i mnie już zaczyna wkurzać.

Chciałbym zakupić coś porządniejszego, ale nie mogę znaleźć.
@Gurth Wiadomo jaka cena tego customa? Chociaż spodziewam się że sporo przekroczy budżet.


baw

Ten nóż MK na CEKE był mega tylko on jakoś chyba tysiaka przekraczał.

Otchłań czeka

cat

Niezłe i trwałe noże krązkowe do pizzy w rodzaju Zyliss to około 30 zł, a ich chińskie kopie koło 13.Ale kto bogatemu zabroni;)


tanatos72

I MK chyba nie planuje go robić. Zrobił tylko dla siebie. :(

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

baw

Ten nóż na CEKE był już sprzedany.

Otchłań czeka

tanatos72

To albo zrobił drugi, albo wystawił swój. (bo mi napisał, że zrobił dla siebie i na razie nie planuje więcej egzemplarzy)

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

szenkx

Już mam pomysł jak zrobić :) tylko trzeba blachę znaleźć odpowiednią...

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

kwatsica

Ja kupiłem kiedyś jakiś nóż w biedronce. Niby do pizzy. Ale nie wiem co w nim specjalnego.


Harny

A może coś tego typu?

Większe, niż kółeczko, ale można mocniej docisnąć. Ale ja tam nie wiem, przeważnie kroję pikutkiem...


rodia77

Fiskars coś robi(ł?), ale nie wiem, jak u nich teraz z jakością.

"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

LordDisneyland

Może coś takiego? Przynajmniej ładnie się prezentują, a ten pierwszy umożliwia pocięcie na równe kawałki ;)


https://www.suck.uk.com/products/protractor-pizza-cutter/

albo jeszcze lepiej


https://www.core77.com/posts/23728/The-Hubless-Pizza-Wheel-Is-a-Real-Thing

W sumie nigdy nie używałem tych kółkowych noży- daje nam to jakąś przewagę nad plackiem? :)
Używam zwykłego noża, o kilkunastocentymetrowym ostrzu, i jakoś daję radę, ale  nie jemy w domu pizzy zbyt często.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

szenkx

Nie wiem czy daje. Szybciej i tyle.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

bfxXx

Dokładnie. To raczej kwestia wygody.


depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

InQuizitor

Kupiłem Zyliss, niestety pizza dopiero za dwa tygodnie.


Adam_S

Kółkiem na pewno wygodniej. Nie ma ruchu posuwistego jak przy krojeniu nożem - nie ma obawy, że odciągniesz składniki od ciasta. Niby można dłuższym nożem przeciąć naciskając od góry, ale to już nie to (musiałem kiedyś tak awaryjnie kroić jak mi się chińskie rozpadło). Ważne, żeby było duże, z wygodnym uchwytem pozwalającym mocno docisnąć, nie chybotliwe i łatwe do mycia (bez zakamarków)


SMF spam blocked by CleanTalk