Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

"B"

Zaczęty przez NKJ Stachu, 10-03-2020, 11:00:55

NKJ Stachu

"B"
Prosty nóż z bardzo ciekawą historią :) Rękojeść tego noża jest wykonana ze sztabki z Zachodnio Afrykańskiego instrumentu o nazwie Balafon (to rodzaj Afrykańskiej marimby). Podczas produkcji balafonów sztabki wypala się w piecu żeby utwardzić drewno. Sztabka z której jest ta rękojeść grała bardzo pięknie (dźwięk B) do czasu gdy złamała się podczas grania koncertu w Warszawie. Na balafonie grał wyjątkowo uzdolniony muzyk z Burkina Faso, Noumassan Dembele który naprawdę gra z pasją! Bardzo cieszyła mnie praca przy tym nożu, sam gram na djembe, bębnie z Zachodniej Afryki. To świetna sprawa kiedy pasje łącza się w jednym obiekcie. Ostrze jest z elmaxu, hartowanego z wymrażaniem, twardość powyżej 60 hrc. Rękojeść ze sztabki z balafonu (dźwięk B ), mosiądzu i g10. Pochewka z naturalnej skóry. Cały nóz ma 21 cm z czego 10 cm to ostrze, szerokie na 3,3 cm i grube na 3,8mm.

Raptorartur

Elegancki nożyk i fajna historia :)

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

junasz

Piękna historia... ale rękojeść z tak znamienitego materiału aż by się prosiła o znacznie drobniejszą satynę klingi... a może nawet polerkę.  :?

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Saduria

Nożyk niczego sobie.
Fajnie, że się pojawiłeś, bo już tęskniłam za Twoją twórczością  :D

NKJ Stachu

Dzięki :) Saduria, ja jestem cały czas i ciągle robię! tylko na forum ostatnio coś rzadziej bywałem..
Junasz, ta satyna to jest p800, ale może rzeczywiście czas na jakieś lusterko.

Raptorartur

A ogarnąłeś już jakiś warsztat?

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

NKJ Stachu

Caly czas szukam.. łatwo nie jest