Reklama

[FILM] Jak powstał wharncliffe z rękojeścią z czarnego dębu

Zaczęty przez Fryzjer, 10-03-2020, 19:52:00

Fryzjer

Zapraszam do oglądania,
Wszelkie uwagi jak zwykle mile widziane (ostrzegam, że na nie odpowiadam :D)

https://www.youtube.com/watch?v=jOZYPwqpKLc

Jerzy z bagien

To ja powiem. W końcu ładny nóż nie z damastów i stabilizowanych drewien widzę na forum.  A że go pokazujesz jak robisz... :D   to mnie jakoś nie pobudza do uwag.

bialy21

Boże, jak bym miał taki sprzęt to tyle czasu bym zaoszczędził :V Serio z folią nie powstają, aż takie odwęglenia ? Zacny projekt, piękno tkwi w prostocie.

Shinigami

Tak się tylko zastanawiam, czy aby nie szkoda trochę tych cyrkonowych pasów do szlifowania czarnego dębu? ;)

Najlepszym lekarstwem na zmartwienia będzie ciężka praca, intensywny trening od świtu do nocy, który nie pozostawia zbyt wiele czasu na daremne rozważania.
(John Flanagan)

Fryzjer

Cytat: bialy21 w 16-03-2020, 05:28:08

Boże, jak bym miał taki sprzęt to tyle czasu bym zaoszczędził :V Serio z folią nie powstają, aż takie odwęglenia ? Zacny projekt, piękno tkwi w prostocie.

Aż takiego sprzętu to tam nie ma :D
D2 bez osłony nie zahartujesz (folia nie jest jedyną opcją) ;)
Dzięki ;)
Cytat: Shinigami w 16-03-2020, 10:34:03

Tak się tylko zastanawiam, czy aby nie szkoda trochę tych cyrkonowych pasów do szlifowania czarnego dębu? ;)

W zasadzie to mi nie szkoda, ale jak masz jakąś lepszą opcję to poproszę, bo na pasach się prawie wcale nie znam ;)
Ale ani te pasy się specjalnie nie zapychają ani nie tępią na tym dębie, nie twierdzę, że nie ma lepszych, na pewno są, ale nie jest tak, że po jednym szlifowaniu pas jest do wyrzucenia

Shinigami

Ja tam prosty człek jestem i do profilowania tak gęstego i twardego drewna użyłbym korundu, najlepiej o gradacji od 40 do 60... :)

Najlepszym lekarstwem na zmartwienia będzie ciężka praca, intensywny trening od świtu do nocy, który nie pozostawia zbyt wiele czasu na daremne rozważania.
(John Flanagan)

killrathi

katz

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

Fryzjer

killrathi

Cytat: Fryzjer w 17-03-2020, 13:16:11

No to może ktoś wyjaśni? ;)

Zara... natrywasz filmy, gadasz glupoty na temat swojej roboty i ktos ma ci wyjasniac podstawy twojej pracy??
Zart?
Czy jednak brak zrozumienia procesu i powielanie fejsbukowych 'mondrosci'?

Fryzjer

Cytat: killrathi w 17-03-2020, 13:53:20

Zara... natrywasz filmy, gadasz glupoty na temat swojej roboty i ktos ma ci wyjasniac podstawy twojej pracy??
Zart?
Czy jednak brak zrozumienia procesu i powielanie fejsbukowych 'mondrosci'?

Wtedy mógłbym się jakoś do tego odnieść

EDIT:
I tak się odniosę, żeby nie było niejasności, chodziło mi o to, że poprawnie nie zahartuje bez osłony.
Potwierdzenie można znaleźć na przykład w książce:

Tool Steels: 5th Edition
George Roberts, George Krauss, Richard Kennedy

Link do wybranych (przeze mnie) fragmentów:

https://imgur.com/a/5qD6h9q

EDIT 2:
A fejsbukowe grupy rzadko czytam, jeśli już to raczej zdjęcia oglądam, więc nie za bardzo mam co tutaj powielać ;)

killrathi

W podanym przez ciebie materiaelle jest doskonale wykazane po co jest oslona (przed odwegleniem)... ale nijak nie ma nic nt 'nie da sie zahartowac d2 bez oslony'. Sa temperatury... czasy wygrzewania, austenityzacji, chlodzenie... ale poza ochrona przed powierzchniowym odwegleniem (i utlenieniem) co daje wiecej oslona? Mm?
Jak zahartuje bez... i zdejme sobie warstwe odweglona to jest dobrze czy niedobrze?

Fryzjer

Cytat: killrathi w 17-03-2020, 15:47:06

W podanym przez ciebie materiaelle jest doskonale wykazane po co jest oslona (przed odwegleniem)... ale nijak nie ma nic nt 'nie da sie zahartowac d2 bez oslony'. Sa temperatury... czasy wygrzewania, austenityzacji, chlodzenie... ale poza ochrona przed powierzchniowym odwegleniem (i utlenieniem) co daje wiecej oslona? Mm?
Jak zahartuje bez... i zdejme sobie warstwe odweglona to jest dobrze czy niedobrze?

Ale mi o nic innego niż odwęglenie nie chodzi.
Jest nawet wprost napisane, że powinno się hartować w osłonie (to mam na myśli mówiąc poprawnie zahartować).
Jak głębokie i jak "duże" jest odwęglenie przy hartowaniu D2 bez osłony przy zalecanych temperaturach i czasie austenityzacji?
Czy to jeszcze jest D2?

killrathi

Gadaj do słupa a słup jak dupa...
Albo nie rozumiesz co do ciebie pisze...albo palisz głupa.

Porownaj:

Cytat: Fryzjer w 16-03-2020, 11:38:34

D2 bez osłony nie zahartujesz (folia nie jest jedyną opcją)

Cytat: Fryzjer w 17-03-2020, 16:04:33

Ale mi o nic innego niż odwęglenie nie chodzi.

Cytat

Jest nawet wprost napisane, że powinno się hartować w osłonie (to mam na myśli mówiąc poprawnie zahartować).
Jak głębokie i jak "duże" jest odwęglenie przy hartowaniu D2 bez osłony przy zalecanych temperaturach i czasie austenityzacji?
Czy to jeszcze jest D2?

A jak sie zeszlifuje warstwe odweglona? To jest to d2 czy nie jest to d2

Ja pierdole...

Fryzjer

Cytat: killrathi w 17-03-2020, 16:11:45

Gadaj do słupa a słup jak dupa...
Albo nie rozumiesz co do ciebie pisze...albo palisz głupa.

Porownaj:

Najpierw upewnij się, że sam rozumiesz, a potem wytykaj innym niezrozumienie, nie na odwrót ;)
Chodzi mi o to, że moim zdaniem skala odwęglenia w tym wypadku wyklucza nazwanie takiego hartowania poprawnym.
Cytat: killrathi w 17-03-2020, 16:11:45

A jak sie zeszlifuje warstwe odweglona? To jest to d2 czy nie jest to d2

Ja pierdole...

Chyba nie zrozumiałeś do czego dążę (albo unikasz odpowiedzi), więc inaczej zadam poprzednie pytanie: Jak grubą masz tę warstwę odwęgloną?

killrathi

Dobra ja pasuje... nikt cie nie przekona... wiesz wszystko. Noze zajebiste, marketing udany, filmy nie za dlugie a cytaty pod nozami wcale nieirytujace.
Bywaj zdrow. Dyskusja jak ze wspomnianym slupem.

Fryzjer

Cytat: killrathi w 17-03-2020, 16:36:17

Dobra ja pasuje... nikt cie nie przekona... wiesz wszystko. Noze zajebiste, marketing udany, filmy nie za dlugie a cytaty pod nozami wcale nieirytujace.
Bywaj zdrow. Dyskusja jak ze wspomnianym slupem.

Nie podałeś żadnego argumentu poza obrażaniem mnie, nie odpowiedziałeś też na moje pytanie, warto się zastanowić kto tutaj bardziej przypomina słupa ;)
A co wy do tej długości filmów i cytatów macie to już kompletnie nie rozumiem, nie chcecie - nie czytajcie, nie oglądajcie.

SMF spam blocked by CleanTalk