Reklama

MAŁY KRZYWUS

Zaczęty przez Tekton, 30-04-2020, 00:03:22

Tekton

Tym razem taki krzywusek, moze spodoba się jakiemuś myśliwemu albo grzybiarzowi.
Taki - bo lubię nożyki nieoczywiste i chciałem sprawdzić kilka rzeczy, hamon, gardkę z karbonu, łuski na tłoczeniach, pochewka do noszenia w pionie i poziomie, karbowanie rękojeści itd.

Technikalia:
Stal 125sc  3mm, własna o.c. z hamonem, Rękojeść: czeczota brzozowa - własna stabilizacja,  gardka: CF i mosiądz. Pochewka: jucht.
Nożyk nieduży nieco ponad 17 cm, w tym 6,5 cm ostrego.

Tak wygląda na cztero centymetrowym pasie:

Tak w detalach:

A tak w całości:

Pozdrawiam :)

junasz

Interesująco to wygląda... choć od samego patrzenia zaczynam czuć, że dłoń mnie boli... chętnie zmacałbym dla sprawdzenia.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Daimyo_K

Taki pyrkaty bardzo, ciekawe jak to w dłoni leży.

Russia cancer of the world.

pawelmomo

Jasiek

Założę się, że leży doskonale!

Nóż ciekawy, pochwa porządna, ale te skręcane piny wyglądają dość okropnie. Może dasz radę wymienić na mosiężne, żeby spokojnie sobie zachodziły patyną?

duże rękojeści mają wielkie zalety; małe też mają niemałe...

Tekton

W mojej dłoni leży dobrze, zwłaszcza w pozycji do cięcia, jak znajdę chwilę to zrobię fotkę.

Co do pinów to zgoda, miałem akurat takie w pudełku więc takimi skręciłem, pewnie da się znaleźć 12 mm mosiężne, albo jeśli komuś będzie zależało, to dorobię customowe jak w "bułatowym paradnym".

Dzięki że zaglądacie

dosia

dosia :)

mnicha

Każdy ma swój odchył, i nie ma co o tym dyskutować.