Reklama

Harnds Wolverine

Zaczęty przez maba, 05-05-2020, 23:14:01

maba

Wrzucę w nowy wątek, bo to naprawdę ciekawy budżeciak, który został u mnie na dłużej, a to znaczy, że ma coś w sobie :D

• Długość głowni: 85 mm
  • Długość całkowita: 205 mm
  • Długość po złożeniu: 120 mm
  • Grubość głowni: 3,2 mm
  • Długość krawędzi tnącej: 88 mm
  • Grubość rękojeści: 15 mm
  • Waga: 106 g

Dizajn trochę pokręcony, proporcje raczej średnie, niebieskie detale zbędne, no i to logo za duże i brzydkie, więc na fotkach nie robi wrażenia.

Sam miałem mieszane odczucia, bo wolę prostsze kształty, ale po wzięciu w łapę okazało się, że leży świetnie i to całkiem użyteczny folder. Podcięcia wygodne, rampa i flipper idealne, a klips aż tak się nie wbija w dłoń, choć szkoda, że nie jest przekładany.

Poza wyglądem wyróżnia jakością i dbałością o detale, które są wybitne i niespotykane w składakach za 35 dolców.

Linersy odchudzone najlepiej jak się dało, a nie zwykłymi otworami jak u innych w tej cenie, łożyska ceramiczne, solidny liner lock, ładnie położona powłoka, głownia wycentrowana, równe nacięcia, fajnie wykończone G10, brak ostrych krawędzi, a nawet klej na każdej śrubce. Mega pozytywne zaskoczenie, a przecież staram się sprawdzać każdą ciekawą nowość w tej cenie.

Na minus dość średnia mechanika jak na łożyska, wprawdzie przy otwieraniu strzela pięknie, ale przy składaniu nie płynie tak jakby mógł, to pewnie przez powłokę, choć mi to akurat nie przeszkadza przy liner locku.

No i na koniec głownia  - stal Sandvik 14C28N, a według testów Harnds używa prawdziwej, więc nie ma strachu. Szlif pełny płaski i dość cienka KT (~0,4mm), więc tnie naprawdę elegancko.

Myślę, że najwięksi na rynku spokojnie mogliby wrzucić swoje logo i sprzedawać go 3x drożej :shades:

ej_ty_bagieto

Ciekawy folderek, chociaż nie w moim stylu. Harnds wypuścił sporo fajnych budżetowych opcji w ostatnim czasie. (Wind, Assassin).

PS

Co to za nożyk po środku? (ten z drewnem)

Elo Mordeczko

maba

Mój niby też nie, ale mam słabość do powłok + zawsze to coś ciekawszego do noszenia niż Bugout :D

A drewniak to Petrifield fish PF719, czyli kolejne super budżetowce:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,204124.msg2652190.html#msg2652190

fifek

Ktoś w Polsce Handluje Harndsem? jest jakiś dystrybutor? Spodobiał mi sie Warrior i Asasyn.

rafnov

Gdzie dziś się to kupuje? Gearbest swego czasu przestań istnieć a potem wrócił odmieniony.
Ali to jakaś pomyłka, wpisuję model a wyrzuca mi dziesiątki innych tylko nie ten co trzeba.
@fifek, też mi się Warrior podoba.

gribshift

Bo na ali nie szukaj szukajką, tylko przez gogla :)

https://aliexpress.com/i/4000507290758.html?gatewayAdapt=gloPc2polMsite

Na amejzonie też są

Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

rafnov

SMF spam blocked by CleanTalk