Reklama

Wałkownica - używa ktoś?

Zaczęty przez Oldoklo, 30-05-2020, 14:56:50

Oldoklo

Lubię domowe pierogi i domowy makaron ale zawsze wkurza mnie wałkowanie ciasta i sprzątanie po tej czynności.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z używaniem ręcznej wałkownicy? Jest sens kupować np coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/maszynka-do-ciasta-3w1-makaronu-pierogow-lasagne-9281152661

"Krytykować, potępiać i narzekać potrafi każdy głupiec – i większość głupców to robi. Ale aby zrozumieć i darować, potrzeba charakteru i samokontroli."

bfxXx

Ja używam, głównie do robienia makaronu. Ale niestety ciasto i tak trzeba wstępnie rozwałkować wałkiem, więc nie wiem czy Cię to zadowoli.

Oldoklo

Cytat: bfxXx w 30-05-2020, 15:15:13

Ja używam, głównie do robienia makaronu. Ale niestety ciasto i tak trzeba wstępnie rozwałkować wałkiem, więc nie wiem czy Cię to zadowoli.

Dzięki. A na jaką grubość trzeba wstępnie rozwałkować?

"Krytykować, potępiać i narzekać potrafi każdy głupiec – i większość głupców to robi. Ale aby zrozumieć i darować, potrzeba charakteru i samokontroli."

bfxXx

Tak żeby maszynka nie miała problemu z chwyceniem ciasta. Z 1cm może.

szenkx

Kupiłem w lidlu lata temu i dalej działa.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

quba

Używam podobnej maszynki praktycznie za każdym razem, gdy robię pierogi lub makaron - jeśli ktoś nie lubi wałkowania ciasta to jest to fajna sprawa.
Wałka nie używam w ogóle - dzielę ciasto na mniejsze części i "spłaszczam" je ręką do odpowiedniej grubości (niecały centymetr), potem wystarczy ścisnąć trochę brzeg żeby maszynka w ogóle je złapała i jazda  :)
Najpierw przepuszczam ciasto na największym rozstawie (u mnie 7), potem 2/3 i ciasto na makaron/pierogi gotowe.
Osobiście mogę polecić.

Oldoklo

Dzięki Panowie. Więc chyba się skuszę.

baw

Nie trzeba rozwałkowywać, wystarczy w dłoniach spłaszczyć kawałek ciasta.

Jeśli już kupować, to Marcato.

Otchłań czeka

SMF spam blocked by CleanTalk