Reklama

Prezentowiec

Zaczęty przez Ipielgrzym, 29-08-2020, 14:37:45

Ipielgrzym

Hej,

Poszukuje noża dla kumpla na prezent. Nóż będzie pracował codziennie ale tylko w grubym kartonie kablach taśmie i folii. Znajomy nie jest wnozowiony nie miał do tej pory żadnego ,,normalnego" noża.
Budżet to około 200-250pln
Długość około 80mm
Recon 1 jest dla niego za duży a wicek za mały...

Polecicie coś ciekawego? Jak byście Wy mieli dostać jakiś nożyk w tej cenie to jaki by Was najbardziej ucieszył?:)

Zerkałem na kershaw dividend ale nie wiem czy nie zniszczy się za szybko, myśle tez o racie 2 jednak z kolei co sądzicie o takim małym robolu na prezent?

Pozdrawiam,
Filip

kgrzesiek

RAT 2 za mały może RAT 1 będzie dobry. Wersja z D2.
Właśnie ten nóż zaproponowałem Koledze, który nigdy wcześniej nie nosił foldera i jest bardzo zadowolony. Nosi i używa codziennie.

Ipielgrzym

Dzięki za poradę kgrzesiek!

Rat1 nie będzie podobnych rozmiarów jak recon1 wstyd się przyznać ale sam nie macalem jeszcze szczurka, zawsze wybór padał na coś innego :P

Jeszcze jedno pytanie czy na zwykłej ostrzale da radę naostrzyć D2? Myślałem w sumie nad aus8 albo 8cr13mov żeby problemów nie było:/

kgrzesiek

RAT 1 delikatnie mniejszy od Recona. Smuklejsza rękojeść i jest mniejszy/węższy po złożeniu. Dobrze się nosi.
Czytając o kartonach zaproponowałem D2, na dłużej wystarczy. Można brać z AUS8 - tańszy i prostszy do ostrzenia.
Zwykła ostrzałka tzn. kamień? Wystarczy kupić płytkę diamentową za parę złotych i wstępnie można ostrzyć zmęczoną kt, a na kamieniu wykończyć. To nie są duże koszta.
Może jeszcze Spyderco Tenaucios? Troszkę ponad budżet z 8cr13mov z dobrym stosunkiem kt do rękojeści w kompaktowym rozmiarze.
No i była by jeszcze cała masa chińczyków w budżecie, ale na tych się zbytnio nie znam.

kgrzesiek

Kiepskie są takie ostrzałki. Większość odradzi. Najtaniej płytka diamentowa i podostrzanie z ręki. Jak się nie umie to jakiś prosty system o ustalonym kącie, ale to trochę drożej, choć warto bo ostrzałkę kupuje się na długo. Można też zrobić sobie podstawkę np z drewna o ustalonym kącie i nakleić diamentowe płytki.

Ipielgrzym

No no rozumiem, ale jak ktoś się tym nie interesuje i w kuchni używa marketowych noży to nie czuje potrzeby żaby pracowac czymś innym. Dlatego właśnie się martwiłem czy używając takich ostrzałem ogarnie sobie D2? Z ostrzem w aus8 nie powinno być chyba problemu?

SMF spam blocked by CleanTalk