Reklama

Systemy ostrzące 2020

Zaczęty przez Dzimi93, 05-10-2020, 00:27:10

Dzimi93

Witajcie.
Szukam kolejnej opcji do potestowania. Mam Lansky deluxe + diament extra coarse ale wkurza mnie trochę zabawa imadełkiem, to że przy 17* szlifuje imadełko zamiast noża (zrobiłem recurve na 940...). Jakie są teraz polecane, niedrogie systemy. Wiem że jest kazak albo ostry ale to nie ta półka. Czytalem i oglądałem dużo na temat chinaapexow różnej maści ale jestem ciekaw co aktualnie jest na topie? Coś się zmieniło? Wiem że trzeba brać od razu diamenty ale który z "apexów" najlepiej się sprawdza a który ma największe wady waszym zdaniem?
Pozdrawiam :)

lobuz1

Dzimi93

Mam ją na liście właśnie :) fajnie że ma ruchomy węzeł prawo lewo. A jaką ma rozpiętość kątów? I czy przy 17* nie wadzi o uchwyt?

lobuz1

Zależy od noza. Przy scyzoryku victorinox może wadzić a kuchenne Santoku nie.

drazel

fenei

46$, odjąć kupon na nowego użytkownika = mniej= niezły interes.
Patrzę na multi, 161,07zł  :D

Mały tip, kamienie w zestawie zwykle są do dupy.

Swoją drogą, da się to normalnie przykręcić do czegoś czy tylko imadełko?
Znaczy ja wiem, dziury zawsze można dorobić.

drazel

Dzięki, wygląda nie najgorzej. może się skuszę

lobuz1

Cytat: fenei w 06-10-2020, 13:26:52

46$, odjąć kupon na nowego użytkownika = mniej= niezły interes.
Patrzę na multi, 161,07zł  :D

Mały tip, kamienie w zestawie zwykle są do dupy.

Swoją drogą, da się to normalnie przykręcić do czegoś czy tylko imadełko?
Znaczy ja wiem, dziury zawsze można dorobić.
Nie ma otworów montażowych, ten zacisk z zestawu daje radę.

rem2

Obecnie korzystam z tego https://www.aliexpress.com/item/4001244499985.html
Na plus przykręcanie do blatu,obracanie noża bez wykręcania go z imadełka i sporo kamieni w zestawie, minus taki że okrągłą śrubkę od regulacji wysokości ramienia muszę dopier..... kluczem do rur żeby się trzymała stabilnie (albo w końcu ruszyć tyłek do metalowego i wymienić ja na motylka)
Z kątem można zejść dosyć nisko chociaż oczywiście zależy to głównie od tego ile ostrza wystaje z imadełka
Kamienie w zestawie fajne a przynajmniej te do 1500, wyższymi coś średnio widzę efekty więc najczęściej wykańczam stropem i pastą z zestawu żeby się ładnie świeciło

Dzimi93

Dokładnie ten zamówiłem właśnie :)

fenei

Spoko, dodają kamienie do koprostali :/
Znaczy się ok, koprostalu byle diament czy ceramika nie naostrzy. Zeżre, ale nie naostrzy.

Oszuści do oszustów, dziwki do dziwek a do gównoliny takie coś.
Symetria  :shy:

Dzimi93

Wzialem opcje z diamentami 240 600 800 1000 i osobno 120

rem2

Cytat: Dzimi93 w 10-10-2020, 20:47:39

Wzialem opcje z diamentami 240 600 800 1000 i osobno 120

Diamenty też mam do tego ;P. 120 na normalnym nożu bym w ogóle nie dotykał, 240 to już jest bardzo zgrubne piłowanie które robi widoczne rowki w ostrzu, 600 jest tak akurat na początek jak nie ma jakiegoś dramatu i 1000 na matowe wygładzenie. A jak ma być bardzo fajnie to kup jeszcze stropy skórzane i pastę i będziesz robić na lusterko :D.

Porównując to jak się zachowują kamienie i diamenty na niskich gradacjach to po kamyku 120 ostrze jest mniej zmasakrowane niż tych diamentach 240. Diamentami jest fajnie bo szybko ale łatwo jest przesadzić jak się zbyt entuzjastycznie pomacha, błotko z kamieni jest bardziej finezyjne, z drugiej strony zawsze można zaczynać diamenty od 600tki ... Na robienie połysku i tak tylko pasty i skóra bo do kamieni 3000+ to trzeba mieć cierpliwość buddyjskiego mnicha żeby zobaczyć efekt(albo te kamienie z zestawu są do dupy).

Dzimi93

Mam już skore i pasty więc bede się bawil :)

ksm123

Cytat: rem2 w 10-10-2020, 22:22:22

120 na normalnym nożu bym w ogóle nie dotykał,

Na normalnym też bym nie dotykał, ale jak nóż szefa kuchni z serii BergHOFF Hollow przerabiałem tak, aby ostry był do końca klingi, to zacząłem od kamienia 80  :]

Krzys

Mam Lansky z diamentami ale chodzi mi po głowie Kazak. Od paru dni oglądam YT, czytam i tak sobie myślę UBR czy Pro? Ceny małe nie są stąd napisałem do nich czy przewidują jakieś upusty jeśli oprócz ostrzałki wezmę dodatkowo akcesoria ale są nieugięci ;-) Czy na prawdę potrzebuję Pro?

---Dodane:

Zamówiłem UBR z dodatkami. Wysyłka w przyszłym tygodniu bo brak na magazynie.

BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

Krzys

Mam Lansky z diamentami ale chodzi mi po głowie Kazak. Od paru dni oglądam YT, czytam i tak sobie myślę UBR czy Pro? Ceny małe nie są stąd napisałem do nich czy przewidują jakieś upusty jeśli oprócz ostrzałki wezmę dodatkowo akcesoria ale są nieugięci ;-) Czy na prawdę potrzebuję Pro?

---Dodane:

Zamówiłem UBR z dodatkami. Wysyłka w przyszłym tygodniu bo brak na magazynie. Jak dojdzie to napiszę parę słów.

BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

Kosiara47

Ekipa, pytanie mam: czy te 15stopni na pionowym maszcie w Kazaku Juniorze to ma być tak ustawione jak na tym moim marnym zdjęciu ?? Czy te naniesione wskazania są miarodajne czy sie nie sugerować. I czy ta część którą skręcam na stałe do masztu, ma być powyżej czy poniżej naniesionej wartość...
Wolę pytać niż zacząć i błądzić :/
Tak szczerze to nawet nie wiem jak mam kątomierz tam przyłożyć żeby jakąś dane sam nanieść :/

fenei

Nie sugerować.

Weź pod uwagę, że noże są różnej szerokości a pomiędzy standardowym  kamykiem do apexa a np. Haidu jest różnica grubości. Masz dwustronne chwytadło więc się da (jakbyś nie wiedział  :D .
Znaczy to też pieprzenie bo przy czubku i w środku są różne szerokości.

Reasumując.
Teoria to piękna sprawa a oddziały zamknięte są pełne fanatyków.

SMF spam blocked by CleanTalk