Reklama

Nasze Nowe Ostre Zabaweczki 2021

Zaczęty przez drazel, 01-01-2021, 15:28:59

johan80

Cytat: slayers dance w 23-01-2021, 14:56:35

To tak na zapas :)
No i to jest jakby troszkę zmieniona wersja,
jest mini choil, KT jest niżej od progu.
No i nowa - jednostronna pochewka.
To akurat nawet na plus, bo nóż siedzi lepiej niż w tej dwustronnej.

W sklepie kupowałeś? Jeżeli tak to zapodaj linka proszę. :)


slayers dance

#161
Cytat: soll w 23-01-2021, 15:00:59

@slayers dance  :)
Z ciekawości, do czego używasz i jak często ostrzysz?

Wcześniej niestety rzadko go używałem, teraz jeden wytrawiony w chrzanie - jest cały czas w użyciu w kuchni.
Podostrzam na stalce co 8-10 dni, ostrzę może z raz w miesiącu na systemie Ruixin.
Lasek mam niedaleko - to i czasami na zabawy zabieram żeby trochę ponadużywać, to wtedy ostrzenie obowiązkowe
Cytat: johan80 w 23-01-2021, 15:23:06

W sklepie kupowałeś? Jeżeli tak to zapodaj linka proszę. :)

@johan80
Poleciał priv.
Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

soll

Cytat: slayers dance w 23-01-2021, 16:11:27

teraz jeden wytrawiony w chrzanie - jest cały czas w użyciu w kuchni.

Opowiedz coś więcej, jak i dlaczego?  :)

"Wypraszam sobie, nie jestem inżynierem, jestem technikiem"

slayers dance

#163

Nóż bardzo rdzę łapał po kuchennych rewolucjach, no i zostawiał posmak stali na jedzeniu.
Najpierw chciałem zrobić patynę musztardą - wyszło słabo, ocet tez nie łapał. Później przyszedł czas na chrzan.
Za pierwszym razem obłożyłem klingę chrzanem, odłożyłem na jakieś dwie godziny. Tam gdzie było
mocniej przykryte - patyna wychodziła, o dziwo, słabsza. To na drugi, trzeci i czwarty raz
- nasmarowałem klingę tylko tym płynem co się w słoiczku z chrzanem w dołku odkłada.
Za każdym razem odkładałem nóż na godzinkę - dwie i później porządnie myłem.
Efekt - moim zdaniem - jest dobry, nóż nie zostawia już metalicznego posmaku
Nawet jak odkładam go mokrego na suszarce z innymi sztućcami
(bez w otrzepywania czy wycierania) to na klindze pojawią się może ze dwie kropeczki rudej
+ na samym czubku bo tam woda po klindze spływa i przez to czubek dłużej jest w wilgotnym.

Nóż przeznaczony jest do innych niż kuchenne zastosowań, ale w kuchni radzi sobie dobrze.
Struganie warzyw - spoko, wędlinka - jak wściekły, sery - słabo, marchewkę łupie podczas krojenia.
Praca w miękkim - radzi sobie fajnie (nawet z cebulą w kostkę),
przy pracy w twardym (marchewka, seler) szlif i grubość klingi dają o sobie znać.

A wziąłem go do kuchni - właśnie po to żeby móc go jak najczęściej używać,
co będzie leżał i się marnował :)

Edycja.
Żeby nie było off-topu,
cepelia jaką przed chwilą wylicytowałem za 10 zł, bo mi się "rączka" spodobała:

I Foron (Spezialqualitat :))z przed paru dni:

Przepraszam za jakość zdjęć, wziąłem aukcyjne,
bo nie wiem kiedy zrobię zwoje.

Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

soll

"Wypraszam sobie, nie jestem inżynierem, jestem technikiem"

donGÓRALesko

Dzięki pomocy @Testral a, któremu chciałem serdecznie podziękować  :-* stałem się szczęśliwym posiadaczem tej oto Czarnulki  :D

W porównaniu z Opinelem 12, którego przyniósł mi Ścięty Mikołaj (Marcin)

Typ temperamentu: gniewny
Osobowość: paranoiczna
Czynności ekspresyjne: obronne
Funkcjonowanie interpersonalne: prowokacyjne
Styl poznawczy: podejrzliwy
Obraz ja: nienaruszalny

Testral

Obejrzałem sobie, świetnie wygląda w tym blackwashu. Lucha im po prostu wyszła rewelacyjnie.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

wfmen

#167

BENCHMADE w wersji "fruwającej" - 62



slayers dance

Gratulacje, to taki "biały motyl" wśród balisongów.

Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

Raku

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

pecado

Się dostarczyciele jakby umówili i zeszły dwie rzeczy na raz


We Knives - Peer, projekt: @Ostap


@sliwkosky - Black Raven (Elmax, dąb)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

kgrzesiek


slayers dance

Otter Messer 180 - Webermesser, wzorowany na tradycyjnych nożach tkackich z Bergisches Land.

Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

Silek1

Cytat: pecado w 25-01-2021, 18:54:51

Się dostarczyciele jakby umówili i zeszły dwie rzeczy na raz


We Knives - Peer, projekt: @Ostap


@sliwkosky - Black Raven (Elmax, dąb)

Szczerze gratuluję obydwóch, w szczególności Śliwki   :kosunia:
Podaj proszę jakie ma wymiary  :)


Frey

Swietny ten Black Raven! Gratulacje  :)


spuud

Cytat: pecado w 25-01-2021, 18:54:51

Się dostarczyciele jakby umówili i zeszły dwie rzeczy na raz
We Knives - Peer, projekt: @Ostap
@sliwkosky - Black Raven (Elmax, dąb)

We ani mnie grzeje, ani ziębi (jak 99,9% folderów), ale Śliwka wygląda świetnie!

spośród wszystkich nieważnych rzeczy na świecie...noże są najważniejsze...

Kubitron

Cytat: slayers dance w 25-01-2021, 20:11:10

Otter Messer 180 - Webermesser, wzorowany na tradycyjnych nożach tkackich z Bergisches Land.

fajny :) gratuluję

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Raptorartur

Świetne noże Pecu 8D
U mnie następny brylant w kolekcji :slini:

Brr Gava

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

abartat

Świetny ten Brr, zazdro straszne lol, Gratulacje :D


Fred

Cytat: Raptorartur w 25-01-2021, 22:55:13

Świetne noże Pecu 8D
U mnie następny brylant w kolekcji :slini:

Brr Gava

Zrobił se satyne na WE i cwaniakuje :D ;)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski