Reklama

Blur, w jakiej stali?

Zaczęty przez tlx4ku, 02-01-2021, 10:32:39

tlx4ku

Cześć, pytanie do bardziej zorientowanych. Mocno myślę nad zakupem blura, ale prosiłbym o doradztwo w jakiej stali.
M4 odpada bo droższa i podobno mega ciężka do ostrzenia, więc mój wybór pada na s30v i sandvik 14c28n. Wiadomo nóż codziennie w kieszeni bo ma to być mój codzienny folder.
Z góry dzięki za porady
Najlepszego w nowym roku

kali

Mam S30V i lubię, jakoś trudno się nie ostrzy (poza recurve). Problem był z tym, że gruby nad ostrzem i sporo szlifowałem na mniejszy kąt, teraz z samego osteza zbieram. Poza tym ma z 10 lat i trudno powiedzieć czy cały czas tak samo obrabiają cieplnie, kiedyś chodziły plotki, że hartują nisko, teraz, że całkiem wysoko...
A 14c28n jako stal ma dobre opinie i na pewno stosunkowo łatwo się ostrzy.
Sam bym brał z M4, nawet się nad nim zastanawiałem, ale dla bajeru i z ciekawości ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

sp5it

Mam SG2, używam z 10 latek, dobrze trzyma ostrość.
M

Duku

Mam ZT 303  s30v, stal dobrze wytrzymuje tyranie u mnie więc do takiego EDC spokojnie się nadaje. Tu masz fajnego Blura 1670 S30V :
https://forum.knives.pl/index.php/topic,164931.0.html
S!

Nie jest sztuką być dumnym z dokonań swoich przodków i Ojczyzny. Sztuką jest żyć tak, żeby to oni mogli być dumni z Ciebie.
Mój dziadek

mercano

Było ostatnio na bazarku dwa Blury z M4 w cenie 300 - 350 zł - to +/- tyle, ile żąda się za Blura z S30V.
Skusiłem się na jednego i jestem bardzo zadowolony. Ostrzyć jeszcze nie musiałem. Dużym plusem jest możliwość demontażu sprężyny wspomagania - po tym zabiegu klinga śmiga jak na łożyskach.  8D

tlx4ku

Właśnie dlatego pytam o te stale, bo są dostępne z różnych miejsc prawie w tej samej cenie. Ja nie jestem mistrzem ostrzenia więc dłuższe zabawy z ostrzeniem odpadają...?? Dzięki za podpowiedzi, ale jeszcze myślę....