Reklama

Sanrenmu S725P - epicki chwyt

Zaczęty przez Marcel F., 06-01-2021, 15:50:51

Marcel F.

Świetny full tang z Sandvikiem na ostrzu za rozsądne pieniądze (niestety nie widziałem w polskich sklepach tego modelu). Rewelacyjnie wyprofilowana rękojeść (G10) z dziwacznym otworem pośrodku. Wykonanie perfekcyjne, dziarski w akcji, niesamowicie wygodny. Pochwa z "kydexu" z fajnym patentem na regulację. Bardzo udany zakup w Krainie Kitaju (140 zł po rabatach).

W akcji:

https://www.youtube.com/watch?v=x_rsuasFIqk&t=1423s

Trak

Epicki dlatego, że zwróciłeś atencję, że jest mega?

Marcel F.

Cytat: Trak w 06-01-2021, 15:54:08

Epicki dlatego, że zwróciłeś atencję, że jest mega?

Epicki chwyt, bo to najlepszy chwyt noża jaki do tej pory zanotowałem :)

Raptorartur

Mało noży widać w ręku miałeś :)

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Marcel F.

Cytat: Raptorartur w 06-01-2021, 16:21:43

Mało noży widać w ręku miałeś :)

Wypowiedz się jak spróbujesz ;)

InQuizitor

mercano

@Marcel F.
Dzięki za prezentację noża. :kosunia:
Rzeczywiście wygląda na bardzo wygodny. Projekt też niebanalny, choć dziura wielce frapująca. ;)
Nie jestem fanem fixedów, ale ten z radością bym wypróbował.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

InQuizitor

Krzysztofon

Fajnie że się podoba, wygląda niegłupio, za tę cenę sensowny zakup IMO.

Podobny otwór w esse ma służyć do zaczepienia karabińczyka jak jest taka potrzeba (?). Nie bardzo to widzę ale tak mówią.

Raptorartur

Cytat: Marcel F. w 06-01-2021, 16:54:24

Wypowiedz się jak spróbujesz ;)

Wiesz, stworzyłem setki noży i nie biorąc go do ręki mogę powiedzieć, że przy dłuższym używaniu ten górny róg na dupce da się we znaki. Podobnie jak to dziwne zakończenie podcięcia na palec wskazujący.
Ale spoko, kiedyś sobie to przypomnisz ;)
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Marcel F.

Cytat: Raptorartur w 06-01-2021, 17:58:58

Wiesz, stworzyłem setki noży i nie biorąc go do ręki mogę powiedzieć, że przy dłuższym używaniu ten górny róg na dupce da się we znaki. Podobnie jak to dziwne zakończenie podcięcia na palec wskazujący.
Ale spoko, kiedyś sobie to przypomnisz ;)

A czy ja napisałem, że to jest idealny nóż na godziny pracy? Jest różnica między chwytnością a wygodą dłuższego użytkowania, prawda? Nie kwestionuję wiedzy, tylko przedstawiam nóż, którego na forum jeszcze nie było. No i zakładam, że nie sprzedajesz swoich noży za 140 zł? ;)

Trak

Cytat: Marcel F. w 06-01-2021, 18:03:03

A czy ja napisałem, że to jest idealny nóż na godziny pracy? Jest różnica między chwytnością a wygodą dłuższego użytkowania, prawda? Nie kwestionuję wiedzy, tylko przedstawiam nóż, którego na forum jeszcze nie było. No i zakładam, że nie sprzedajesz swoich noży za 140 zł? ;)

Chyba za 140zł nie sprzedaje, ale to nie wygodna, czy nawet przeepicka rękojeść stanowi o cenie.

LordDisneyland

Po zamontowaniu w otworze jakiegoś styliska uzyskamy coś na kształt motyki, i voila- możemy bushcraft z ogrodnictwem połączyć ;)

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

dzyndzl

Cytat: Marcel F. w 06-01-2021, 18:03:03

(...)
...tylko przedstawiam nóż, którego na forum jeszcze nie było.
(...)

Było o młodszym bracie:
https://forum.knives.pl/index.php?topic=195491.0
..... ...

puchbeary

Cytat: Krzysztofon w 06-01-2021, 17:32:17

Fajnie że się podoba, wygląda niegłupio, za tę cenę sensowny zakup IMO.

Podobny otwór w esse ma służyć do zaczepienia karabińczyka jak jest taka potrzeba (?). Nie bardzo to widzę ale tak mówią.

Krzyśku - otwór w tym Esse jest na ostatniej prostej rękojeści - rozumiem, że siły tam działające są już mniejsze niż w 1/3 tangu licząc od ostrza.

Z dupy ta dziura - osłabia konstrukcję (w fulltangu - dodatkowa bzdura) a nic w zamian nie daje.

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

Fred

Cytat: puchbeary w 06-01-2021, 18:58:37

Z dupy ta dziura - osłabia konstrukcję (w fulltangu - dodatkowa bzdura) a nic w zamian nie daje.

Wuja się znasz, to oczkowa 13-ka ;)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

cosinus

Dodam, ze ten sens słowa "epicki" jest w języku polskim chropowato brzmiącym anglicyzmem.
Po polsku takiego idiomu się nie używa.

RNL

Taka dziura ma sens. jeśli używamy rękojeści noża jako rękojeści do holowania czegoś na lince. W utrzymanej mocno w stylu Adama Słodowego książce "ABC doświadczonego myśliwego" pełnej tipsów i trików, jest taki obrazek jak facet ciągnie zwierza wykorzystując rękojeść typowego bawariana jako uchwyt. Tam oczywiście nie ma dziury, ale może to pomagać jak jest, myślę sobie.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Krzysztofon

Cytat: puchbeary w 06-01-2021, 18:58:37

Krzyśku - otwór w tym Esse jest na ostatniej prostej rękojeści - rozumiem, że siły tam działające są już mniejsze niż w 1/3 tangu licząc od ostrza.

@puchbeary - Ani przez sekundę nie chciałem bronić tej dziury  :rotfl: piszę tylko gdzie podobną widziałem i jak to producent tłumaczył. Sam sensu za dużo nie widzę. Może ulżenie, ale w sumie tez nie bardzo - ile to będzie ? 10 g?

Poza tym sam nóż nie wygląda bezsensownie, stal nie obraża, ergonomia też - jako nóż na początek i za te pieniądze - why not?.

Cytat: RNL w 06-01-2021, 19:55:36

Taka dziura ma sens. jeśli używamy rękojeści noża jako rękojeści do holowania czegoś na lince. W utrzymanej mocno w stylu Adama Słodowego książce "ABC doświadczonego myśliwego" pełnej tipsów i trików, jest taki obrazek jak facet ciągnie zwierza wykorzystując rękojeść typowego bawariana jako uchwyt. Tam oczywiście nie ma dziury, ale może to pomagać jak jest, myślę sobie.

Gość w filmie o ile dobrze załapałem mówi o potrzebie bezpiecznego odwieszenia noża przy wspinaczce, na wodzie lub zabezpieczenia podczas używania na wysokości (?) jakoś nie widzę tego odwieszonego noża z gołą głownią ale nie mam doświadczenia.

SMF spam blocked by CleanTalk