Reklama

Skaza na trzonku Hultafors H006

Zaczęty przez pawelpluta, 15-01-2021, 16:29:40

pawelpluta

Witam

Ma ktos pomysł co to za skaza na trzonku i czy ma to wpływ na użytkowność? Hultafors H006

Wygląda jak 4 wypalone ze sobą połączone kropki po przeciwnych stronach grzbietu  trzonka .

Czy to może być sęk? Próbowałem to zeskrobać nożem , ale cały czas jest to wyraźnie zaznaczone na drewnie .

biathlon

Może to być odbarwienie po długim kontakcie z metalem, rdzą. Jakiś gwóźdź, dwie wbite zszywki? lub coś takiego. Po jakości zdjęcia trudno coś bardziej stwierdzić.
Wpływu na wytrzymałość styliska z uwagi rozmiar możesz się nie obawiać.

pawelpluta

Tak to wygląda po próbie zdrapania i po impregnacji olejem lnianym drapanej części

bocian13

Jak Ci to nie daje spokoju to zetrzyj więcej aż zniknie i po problemie. Jak uporczywie nie będzie chciało znikać, można myśleć dalej ;)

biathlon

Olej ma cechę że wyciąga słoje i jeszcze bardziej uwidacznia przebarwienia.  Na nowym zdjęciu wygląda to jednak jak naturalne przebarwienie. Coś takiego może wystąpić na jesionie, akacji itp. Samo przebarwienie nie ma wpływu na wytrzymałość. Słój ładnie ułożony więc nie grymaś bo mógł Ci się gorszy trafić  :D

pawelpluta

No dobra już nie grymasze ;)

Słoje są faktycznie idealnie pionowo, delikatnie zakręcają w połowie ale idą później dalej pionowo do końca .

Ostatnie pytanie . Czy od tego skrobania, które spowodowało tam jednak jakiś ubytek drewna ze strony skrobanej , nastąpiło jakieś osłabienie trzonka?
Wydaje mi się że po stronie skrobanej jest on węższy . Czy zostawić , bo ważniejszy jest układ słojów od tej nieznacznej grubości ?

Wybaczcie pytania , ale drewno , trzonki itd to nie moja bajka i nie znam się na tym po prostu.

biathlon

Trudno ocenić ile zdjąłeś drewna. Ale jeśli skrobnąłeś jakieś 2-3 milimetry to przy tej grubości styliska to żaden problem.

pawelpluta

No aż tyle to chyba nie . To byłoby dość widoczne . :)

marcin90-70

@pawelpluta chciałbym mieć w życiu tylko takie problemy... Zazdroszczę :D

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Swirek89

:D Kurde ale wadliwa siekiera... Jeszcze teraz skrobana i nie można oddać... Trudno niech stracę i za 50zl mogę odkupić. Uwolnię Cię od tych myśli hehe  :D

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

Cnk

Zaryzykuję tezę, że nawet jakbyś z 1/3 tego trzonka zeskrobał, to on by to wytrzymał. Przy tej wadze siekiery; długości, grubości styliska, drewnie, z którego jest zrobione trzeba mieć talent żeby ją złamać.

pawelpluta

Już dzisiaj sobie popracował ;)

biathlon

I to się chwali, oby tak dalej. Piękny klimat...

pawelpluta

Denerwuje mnie ta skaza. Jest na bazarku jakby ktoś szukał .

joloass

Cytat: pawelpluta w 17-01-2021, 20:29:16

To juz obsesja ... trza bylo wypalic na niej swoje inicjaly :grin:

kostek.ok

Cytat: pawelpluta w 17-01-2021, 20:29:16

To nie jest skaza, tylko lekkie przebarwienie, to jest trzonek od siekiery, ja nie wierzę że czymś takim można się przejmować, lub w ogóle o tym myśleć, najlepsze trzonki są z akacji, a jak chcesz zajebistą siekierę, to kup Ochsenkopfa, rąbałem tym druty zbrojeniowe na kamieniu, śladów na siekierze nie było.

tomking

Takie skazy są dla hipochondryków  :rotfl:

Ty rąbiesz siekierą drzewo czy lans?  :rzyga:

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

joloass

A taka ladna i sprawna siekiera ... ale go rozumiem; nie kazdy jest drwalem, nawet jak chcialby nim byc - czesto to kwestia okolicznosci, a nie osobistych predyspozycji  :rolleyes:
Poza tym jest taki film: Skaza / Damage (1992) ... w sumie  niezly ?

Cnk

Cytat: kostek.ok w 20-01-2021, 20:50:08

to kup Ochsenkopfa, rąbałem tym druty zbrojeniowe na kamieniu, śladów na siekierze nie było.

Przepraszam za OT, ale cytując klasyka: tego żadna siekiera nie uczyni  ;-) Jestem w stanie uwierzyć w druty zbrojeniowe, ale uderzenie w kamień musi pozostawić ślad na każdej siekierze. Mam głowicę Ochsenkopfa, może sobie obsadzę i sprawdzę  ;>

kostek.ok

Cytat: Cnk w 21-01-2021, 15:23:15

Przepraszam za OT, ale cytując klasyka: tego żadna siekiera nie uczyni  ;-) Jestem w stanie uwierzyć w druty zbrojeniowe, ale uderzenie w kamień musi pozostawić ślad na każdej siekierze. Mam głowicę Ochsenkopfa, może sobie obsadzę i sprawdzę  ;>

Wszystko zależy od twardości kamienia  ;P piasek kwarcowy może mieć 86hrc, a co dopiero kamień  ;-)
To była siekiera do rozłupywania drewna, nie cackałem się z nią wcale, dokładnie taka :
https://sklep-kosiarki.pl/akcesoria-lesne/narzedzia-do-prac-lesnych/siekiery/ochsenkopf/siekiera-spaltfix-1250-g-ochsenkopf-53429.html
Rąbałem tez ten drut, najczęściej fi 6 gładki z rolki, na grubym klocku granitowym, konkretnie to był 8cm Baltic Brown, jakbyś i taki test chciał powtórzyć, naprawdę ślady były niewielkie, nie trzeba było jej podostrzać, żeby działała, dopiero stępiła się trochę i zaokrąglił się czubek jak rąbałem korzenie w rowie 2m głębokim, na rurę kanalizacyjną, bo się trafiały takie polne granitowe okrągłe kamienie, które są dużo twardsze niż granit, którego używa się na pomniki, pękł też trochę trzonek wzdłuż i poluzowała się głowica, ale to dopiero po 2 dniach potężnych uderzeń w wielkie kamienie, trzonka nie wymieniłem, bo nie pęka dalej, trafił się taki trzonek, który miał korę polakierowaną, a nie tylko przebarwienie, jeżeli masz taką głowicę, to się założę, że porąbiesz nią żelazną bramę i śladów praktycznie na ostrym nie będzie .