Reklama

WH Spectrum nowe foteczki

Zaczęty przez qkiel, 04-10-2005, 12:28:13

Jumbo

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

Jumbo

Crom, nie miałem na balkonie żadnych ładnych poznanianek. Hmm, trza to zmienić...   :p

Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża

Hakas

Nóż piękny, miałem go w ręku. Jednak czegoś mu brakuje w rękojeści. Jak się spotkamy to porozmawiamy. Pozdrawiam.

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

bagnet

...

...

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

kiedi

Jumba wrzuciłbyś te czarnobiałe w dużej rozdzielczości .....Proszęęęę

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

jawor

Cytat: Jumbo

Crom, nie miałem na balkonie żadnych ładnych poznanianek. Hmm, trza to zmienić...   :p

Stary, tak zapodałeś że pananianki na balkonie by Ci tylko przeszkadzały se myślę. Foty z.....e. Poznanianki se na balkon zaproś po sesji.

>THINK TWICE CUT ONCE<

Jumbo

Dałem foteczki, więc chyba wypada jeszcze kilka słów napisać o tym nożu, bo miałem okazję go sobie troszkę poużywać.

Technikalia:

Ostrze - stal 154CM
Rękojeść - aluminium 6061 T6
Blokada - MattLock

Nożyk lekki i zgrabny. Szlif piękny, równy i mile tnący. Bez problemu radzi sobie z biurowym polem walki, bo głównie do tego został stworzony.

Rękojeść wygodna, chociaż bez wkładek w otworach sprawia wrażenie delikatnej. Ale to tylko złudzenie. Rękojeść jest mocna, wytrzymała i na pewno nie złamie się, tudzież nie odkształci przy normalnym użytkowaniu. Trzeba zwrócić uwagę na śliczne wykończenie powierzchni. Tutaj nie ma takich rzeczy jak niedoróbka, nadlewka. Wszystko pięknie oczyszczone, sfrezowane i aż miło w ręce leży. W tylenj części zamontowano stalową poprzeczkę, do której możemy sobie przyczepić kawałek sznurka. Co prawda bardzo cienkiego, ale zawsze. W sumie to możemy sobie na nim zawiesić np. świecący ajzolek od kómórki. :)

Zarówno kołek do otwierania jak i kołek od blokady ciekawie frezowany, co nadaje lekko jubilerski ton całosci. Może się podobać, ale nie musi. Chociaż w nożu do garniaka pięknie się w sumie komponuje i zaciekawia ogladaczy.

Śruba główna jest... brzydka i kosmiczna. Nie pasuje mi designersko do reszty noża. Do tego jako iż nietypowa, to sami sobie nie pokręcimy śrubką. Ale chyba nie będzie takiej potrzeby, bo jakie obciążenia boczne czekają na tak elegncki nóż?
Reszta subek w rękojeści to torxy. Niestety też tak jak śruba główna psują mi całość lustrzaną powierzchnią. Aż prosiłoby się o jakąś oksydę, albo inną miłą formę barwienia.
Blokada trzyma pewnie i trwale. Ten odwrócony backlock naprawdę się sprawdza i zrobił na mnie dobre wrażenie, chociaż na początku patrzyłem na to rozwiązanie dość nieufnie.

Nóż nie ma klipsa, ale za to dostajemy pochewkę ze skóry z klipsem. Przyznać muszę uczciwie, że wygląda ona przepięknie i wraz z oryginalnie zaprojektowanym klipsem, doskonale jest wyważona estetycznie. Wykonanie wzorowe. Szwy równe, bez pętelek, supełków. Nóż w pochewce leży dobrze, spokojnie się w nije blokuje na wcisk i nie wskazuje na to, by nam mógł z niej wypaść podczas spaceru po firmie.

Nóż w łapce leży dobrze, chociaż mi osobiście brakuje chociażby szczątkowego jelca. Fałszywe ostrze pozwala na bezproblemowe wbijanie się w np. chleb, owoce itp.

Co mi się w nożu nie spodobało, to wykończenie ostrza. Nie jest to mirror, ale też chyba nie satin. Boli o tyle, że po otwarciu ostrza i popracowaniu, ostrze wyglada jak po kontakcie ze śmietnikiem i trzeba ciut się postarać, by znów nabrało błysku. Warto nosić w kieszeni garniaka szmatkę i buteleczkę Ajaxa! :)

Podsumowujac:

Lekki, ciekawy designersko i elegancki folder, doskonały do garnituru, ale i jako dodatek do mniej oficjalnych ubiorów. Zdecydowanie nie taktyczny i nawet nie starający się taki być. Wykonanie perfekt, mechanika perfekt. Miłe rozwiązanie z pochewką, daje sporo radości, bo ona sama w sobie już jest ozdobą, a wraz z nożem, stanowią elegancką formę ozdoby, której ne powstydziłby się chyba nikt.

Co mi się jeszcze bardzo spodobało, to fakt, iż na klindze mamy tylko logo WH i nic więcej. Nie ma napisu Taiwan, oznaczenia stali, pozdrowień dla rodziny, limited edyszyn, podziekowań dla znajomych. Czyste i wolne od tych śmieci, staje sie również swoistą ozdobą.

Nóż do testów udostępnił Yahoo, któremu dziękuję i mówię, że mu ten nóż i tak zabiorę.   :p   ;)

Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża

Hakas

Jumbo jesteś niepisanym królem fotografii na naszym forum. Dzięki twojej pracy i zdolnością forum zyskuje na urodzie.

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima