Reklama

Nóż meteor cobra - stal zagadka

Zaczęty przez siostra, 28-01-2021, 23:22:52

siostra

Witam.
Z pełną premedytacją kupiłem nóż Meteor Cobra. ( Ma dla mnie kilka zalet między innymi cenę - 55zł )
Liczę na podpowiedź - jaka to stal? Info głosi, że 440. Byłoby super. Ale skład opisany jest jako żelazo z domieszkami:
węgiel 0,15-0,35%
chrom 0,12-0,14%
mangan 0,1%
Ma ktoś pomysł? Łącząc razem: nierdzewność, ilość węgla i manganu jak 420J2 ( stal używana do noży kuchennych ) ale za mało ( bagatelne 100 razy ) chromu. Nie jestem ekspertem ale przy tak niskiej ilości chromu ta stal by rdzewiała na potęgę. Do tego jest info, że nóż wyprodukowano w Chinach co oznacza, że może być z byle czego a informacje zawarte w opisie / ulotce mogą się mieć nijak do rzeczywistości.
Będę wdzięczny za pomysł odnośnie materiału z jakiego wykonana jest ta klinga.
Napiszę jeszcze do polskiego dystrybutora choć nie liczę na zbyt wiele ( w razie czego dam znać )
Zamierzam nóż skatować - niech pokaże co potrafi ( albo i nie )

Raptorartur

Serio masz takie pytania przy dużym nożu z pochwą za 55 PLN?

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

siostra

kostek.ok

Tego to nawet chińczyki nie wiedzą, co ten nóż produkują , na tym forum tez nie sądzę, żeby taki jasnowidz był, co to zgadnie, trzeba badania zrobić  :?

siostra

Zdaję sobie sprawę, że pewnie polegnę, ale co mi szkodzi zapytać? I gdzie pytać jak nie na takim forum? ( Napisałem do dystrybutora - może coś odpiszą? ) Te noże są już jakiś czas dostępne więc może komuś udało się czegoś więcej dowiedzieć i się tym podzieli.

Testral

Nikt się nie podzieli, bo chyba na tym forum nikt by nie kupił czegoś takiego. A na pewno nikt się nie zastanawiał jaką to stal, bo to bardzo proste- plastelinominium. Miej świadomość, że koszt produkcji tego noża to obstawiam 7,50.  Będzie tępy po 3 patykach.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

Blunio

Cytat: siostra w 29-01-2021, 00:30:03

Napisałem do dystrybutora - może coś odpiszą?

Trochę się pospieszyłeś, taki numer może by "przeszedł" pierwszego kwietnia  :rotfl:

Co do składu i pochodzenia materiału sama nazwa daje wiele do myślenia - METEOR !  :alien:
Kiedyś powszechną praktyką było wyrabianie narzędzi z meteorów żelazistych, może powrócono w przypadku Twojego nabytku do tej metody  :question:

BTW już na sam dźwięk nazwy tego noża cierpnie skóra na grzbiecie   8D
Masz chyba stalowe nerwy bawiąc się takim czymś   :mad:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

kali

W składzie jest oczywista pomyłka, tego chromu powinno być 100x więcej. To musi być najtańsza martenzytyczna stal nierdzewna, więc odpowiada z grubsza 420 i podanemu składowi (po korekcie). Chcesz się dowiedzieć dokładnie, to zbadaj skład. Ogólnie nie ma o czym rozmawiać i z kim rozmawiać.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

siostra

Kilka komentarzy - postaram się rzeczowo:

Kali - widzę, że podzielasz moje podejrzenia, że mam do czynienia ze stalą 420J2 ( patrz opis noża ).

Testral - zdziwił byś się - nie tylko ja kupiłem. Temat tego noża pojawiał się już na forach. Czasem potrzeba noża do tyrania, noża w ktory np walniesz młotkiem, którego nie boisz się uszkodzić czy nawet zniszczyć - bo koszt niewielki. Nóż który się łatwo tępi łatwo sie tez ostrzy co w pewnych warunkach bywa zaletą. Nawet jak zniszczę klingę zostanie mi całkiem porządna skórzana pochwa ( za całe 55zł ). Gdybym zniszczył rękojeść nie będzie większych problemów z wymianą.

Blunio - kwestia relacji towaru do ceny. Wszystko zależy czego potrzebujesz i do czego.  Szkoda mi wydać 5 stów, kupić Ka-bara 1217 i potem walić w niego młotkiem. Z brutalnym traktowaniem tego noża nie będę miał oporów.

Testral

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

mercano

Cytat: Testral w 29-01-2021, 09:35:42

Po co walić młotkiem w nóż?

Opis przedmiotu jest odpowiedzią na Twoje pytanie:
https://allegro.pl/oferta/zestaw-swiateczny-mlotek-noz-do-rozbijania-bahco-9879694373
Nóż z tej aukcji cieszy się na naszym forum wręcz legendarną opinią niezniszczalnego narzędzia.

siostra

Zadałem proste pytanie o rodzaj stali. Wiecie coś konkretnego - to napiszcie - chętnie przeczytam. Reszta to bicie piany.
Mercano - dzięki za podpowiedź - niestety potrzebuję dłuższej klingi a zwłaszcza lepszej ochrony dłoni ( jelec ), nie potrzebuję też kolejnego młotka. Ale info zapamietam, może kiedyś .....

Blunio

Cytat: siostra w 29-01-2021, 10:11:22

Zadałem proste pytanie o rodzaj stali. Wiecie coś konkretnego - to napiszcie - chętnie przeczytam. Reszta to bicie piany.

Kupiłeś nóż do tyrania i traktowania młotkiem ? Kupiłeś to masz.  :?
Reszta to bicie piany.  :rolleyes:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

fenei

siostra

Swego czasu chciałem przyspieszyć odmrażanie zamrażalnika i odbić lód od ścianek. Nożem. Skończyło się przedziurawieniem ścianki, dziurą wywaliło freon. Zasztyletowałem bidulę.
Teraz serio: - nie wiem co to test lodówki - poproszę o rozwinięcie tematu..

mercano

Cytat: siostra w 29-01-2021, 12:04:26

Teraz serio: - nie wiem co to test lodówki - poproszę o rozwinięcie tematu..

Z grubsza rzecz biorąc - to:

Jeśli po zrobieniu sita z drzwi lodówki nóż nie polegnie - test zaliczony. :)

siostra

To nie ma sprawy - sam takie coś planowałem zrobić z ciekawości. Jak mi się uda ( znajdę cel ) zrobię foto noza po wszystkim

grumic

Cytat: Testral w 29-01-2021, 09:35:42

Po co walić młotkiem w nóż?

Przypomniał mi się Diabełek i jego socom, wspomnień czar :P

Raptorartur

W PGK Protechy batonują na bieżąco :)

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

hiko

Stal w tym przypadku to loteria, kwestia co akurat udało się Chińczykowi przetopić. Stara patelnie czy garść widelców...

SMF spam blocked by CleanTalk