Reklama

metalowa pochwa

Zaczęty przez hanzo hasashi, 31-01-2021, 08:44:16

hanzo hasashi

Witam wszystkich,czy wie ktoś jak robiono metalowe pochwy na dłuższe ostrza ,a może wie ktoś jak robi się pochwy na szable ?

Krug

W fabryce tłoczno dwie połówki i lutowano.
Gdyby miał zrobić ręcznie, to robi  model wnętrza pochwy, i klepie na nim dwie połówki a potem jak w fabryce.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

hanzo hasashi

To bardzo ciekawe ,a są jakieś materiały na ten temat?

Krug

Nie spotkałem, nie szukałem. Może gdzieś w niemieckich archiwach fabryk produkujących w przeszłości szable są opisy technologii, rysunki techniczne, oprzyrządowanie. Niektóre niemieckie fabryki istnieją do dziś i produkują szable, kordziki itp. Może w łódzkiej wifamie mają takie coś, robili szable wz1976 jeszcze w latach 90 ubiegłego wieku. Pisać, pytać, możę odpowiedzą.

edycja:

https://www.wkc-solingen.de/de/sortiment/limitiert

Krug-Noże.

Blunio

Kiedyś mój wujek pracujący w narzędziowni zakładów PZO wział ode mnie noż wz. 55 żeby zrobić replikę. Zrobił tych replik chyba ... naście, ale największy problem był właśnie z pochwą. Ze stali nie wychodziła, więc robił z jakiegoś metalu kolorowego. Oryginały były oksydowane a te właśnie repliki wujek pochromował.
Tak że chcąc robić metalowe pochwy rzucasz się na głęboką wodę  ;>

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

hanzo hasashi

No właśnie bardzo mało informacji znalazłem w necie może ktoś jeszcze będzie coś wiedział.

Krug

Cytat: Blunio w 31-01-2021, 13:17:41

Kiedyś mój wujek pracujący w narzędziowni zakładów PZO wział ode mnie noż wz. 55 żeby zrobić replikę. Zrobił tych replik chyba ... naście, ale największy problem był właśnie z pochwą. Ze stali nie wychodziła, więc robił z jakiegoś metalu kolorowego. Oryginały były oksydowane a te właśnie repliki wujek pochromował.
Tak że chcąc robić metalowe pochwy rzucasz się na głęboką wodę  ;>

Od tych ruskich nożyków były robione inną metodą, ale nawet mało rozgarnięty narzędziowiec dałby radę ogarnąć tak nieskomplikowaną rzecz, którą można zrobić bez oprzyrządowania, w jednym egzemplarzu.

Edzia:
Po co robić coś co nawet za 1prla można było przekręcić za butel wódki?  :P

Krug-Noże.

SMF spam blocked by CleanTalk