Reklama

Olight S30R Baton III - nietypowe 18650?

Zaczęty przez robur4ever, 10-02-2021, 20:59:03

robur4ever

Witajcie.

Dwa dni temu przyjechała do mnie latarka Olight S30R Baton III, w zestawie była bateria Olight-a 18650.
W domu miałem (zakupione wcześniej do innych celów) ogniwo Panasonic-a (z tej aukcji --> https://allegro.pl/oferta/ogniwo-panasonic-akumulator-3400mah-ncr18650b-6063956040).

Dzisiaj chciałem podmienić baterie i okazało się że, oprócz braku wystającego "cycka" ;) samo ogniwo jest krótsze.  Trochę mnie to zaskoczyło, pierwszy raz spotykam się z taką różnicą przy teoretycznie tych samych bateriach (oznaczenie 18650).

Pytanie pierwsze - na co zwracać uwagę przy zakupie takich baterii do Olight-a / na jakieś szczegółowe nazwy kodowe czy tylko na wysokość?
Pytanie drugie - czy z tą baterią mogę coś powalczyć? Zastanawiałem się nad jakąś podkładką przewodzącą prąd która "wydłuży" baterię, nie wiem tylko czy to jest dobre/bezpieczne rozwiązanie :)

Będę wdzięczny za porady i podpowiedzi od Kolegów z dłuższym stażem w takich tematach :)

Pozdrawiam
Marcin

Harry

Porównywałeś pewnie ogniwa bez zabezpieczenia i z. Płytka z obwodem zabezpieczającym i wystający plus dodają kilka milimetrów do długości ogniwa.

tomking

Cytat: robur4ever w 10-02-2021, 20:59:03

Witajcie.

Dwa dni temu przyjechała do mnie latarka Olight S30R Baton III, w zestawie była bateria Olight-a 18650.
W domu miałem (zakupione wcześniej do innych celów) ogniwo Panasonic-a (z tej aukcji --> https://allegro.pl/oferta/ogniwo-panasonic-akumulator-3400mah-ncr18650b-6063956040).

Dzisiaj chciałem podmienić baterie i okazało się że, oprócz braku wystającego "cycka" ;) samo ogniwo jest krótsze.  Trochę mnie to zaskoczyło, pierwszy raz spotykam się z taką różnicą przy teoretycznie tych samych bateriach (oznaczenie 18650).

Pytanie pierwsze - na co zwracać uwagę przy zakupie takich baterii do Olight-a / na jakieś szczegółowe nazwy kodowe czy tylko na wysokość?
Pytanie drugie - czy z tą baterią mogę coś powalczyć? Zastanawiałem się nad jakąś podkładką przewodzącą prąd która "wydłuży" baterię, nie wiem tylko czy to jest dobre/bezpieczne rozwiązanie :)

Będę wdzięczny za porady i podpowiedzi od Kolegów z dłuższym stażem w takich tematach :)

Pozdrawiam
Marcin

Pierwsze to nie baterie tylko akumulatory! Nie myl pojęć, bo na nogę nie mówisz ręka.

Drugie to powinieneś do tego Olighta kupować akusy 18650 z zabezpieczeniem, one są trochę dłuższe i mają zwykle wystający plus. Jak nie jest wystający można podkładać małe magnesy czy inne podkładki. Jak chodzi o wymiar to na upartego podłuż cokolwiek przewodzącego i tak będzie działało. Czyli te, które masz możesz wykorzystać tylko jest problem z tym by nie rozładować ich do końca, bo prawdopodobnie zakończą żywot. Po to zabezpieczenie.

Co do akusów zerknij np. W BTO jakie mają 18650 z zabezpieczeniem i wybierz wymiarowo podobne, a kup gdzie chcesz.

P.S. Te Panasoniki bez zabezpieczenia są całkiem OK.

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

maba

Wybrałeś głupiego Olighta, to teraz cierp ;P

Oni stosują dedykowane ogniwa które są drogie i kiepskie. Wprawdzie na zwykłych z wystającym plusem będzie świecić, ale już ich nie naładujesz w latarce.

https://www.militaria.pl/olight/akumulator_3,6v_olight_18650_do_latarki_s30r_i_perun_-_3500_mah_orb-186c35_p102607.xml

robur4ever

Podziękował za wyjaśnienia Koledzy - teraz wiem "na czym stoję" :)

Pozdrawiam
Marcin

tomking

Siema Panowie z dawnego Torch.pl

Miło znów w tym gronie. Zdrowia ;)

@robur4ever  jesteś w dobrych rękach @maba i @Harry

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

robur4ever

@tomking  dzięki jeszcze raz Tobie i kolegom za pomoc i konstruktywną ;P krytykę @maba  :D

Harry

@tomking @maba

Moja wiedza latarkowa w stosunku do Waszej to mały pikuś. Niestety nie mam czasu na jej pogłębianie i na szczęście mam Was. :)
Cieszę się, że wiele osób z tactical i torch przyszło na knives. Może dzięki temu nie trzeba będzie latać po wielu forach, by się czegoś konkretnego dowiedzieć.
Pozdrawiam i sorry za offtop.  :kosunia:

cosinus

Każdy akumulator "z zabezpieczeniem" będzie kompatybilny w Olightami, łącznie z ładowaniem w latarce?

Marqo

Cytat: cosinus w 01-08-2021, 13:17:59

Każdy akumulator "z zabezpieczeniem" będzie kompatybilny w Olightami, łącznie z ładowaniem w latarce?

Obawiam się, że nie. Zależy jaki model latarki, niektóre będą świeciły ale na ładowanie bym nie liczył. Te nowsze olighty nawet nie zaświecą na innych akumulatorach.

cosinus

Cytat: cosinus w 01-08-2021, 13:17:59

Cytat: Marqo w 01-08-2021, 13:24:38

Obawiam się, że nie. Zależy jaki model latarki, niektóre będą świeciły ale na ładowanie bym nie liczył. Te nowsze olighty nawet nie zaświecą na innych akumulatorach.

OK. Podbijam pytanie, z nowymi założeniami.
Aku Olighty sygnalizują już zużycie, jeden z trzech istotne, pasuje coś kupić.
Chce załatwić ten doraźny problem, ale przemieścić cała logistykę  ladowarkowo-akumualktorową, by :

a) mieć kompatybilność z ładowarką - powerbankiem np na 2x18650
b) wybrać rozsądną markę latarek na przyszłe zakupy. Cudów nie oczekuję, niechby w rodzinie były proste i kątowe. Super-duper wąski szperacz nie jest konieczny. Oczywiście - już zmądrzałęm - kompatybilność z szerokim rynkiem akusów. Sprytne szybkie ładowanie bez demontażu byłoby miłym dodatkiem, nie jest konieczne

Obecnie posiadam (mowa o 18650) Olight Perun *), S2A Batton II i ładowarkę Olight Omni-Dok
Mam i będę kontynuował rozmiar AA / 14500 w NiMH i litowych, choćby przez inne zastosowania

Mam świadomość, ze jak sie powiedziało Olight, to się szuka w aku zabezpieczonych, co ogranicza wybór. A może tu zmienić myślenie ?

Podajcie
1. markę / typ ogniwa, nie musi mi pokryć obu latarek, moje ryzyko że
2. Ładowarka - powerbank
3. w przyszłosci marka latarki - rzetelna, ekonomiczna
*) strasznie dziwny firmware, przy zużytym aku włączenie najwyższego trybu ciągłego / migania daje zwis na twardo, konieczny specjalny reset.

SMF spam blocked by CleanTalk