Reklama

Impregnacja odzieży.

Zaczęty przez witeg, 24-02-2021, 08:05:22

witeg

Macie skuteczne sposoby na impregnację ciuchów?
Szukam sposobu zaimpregnowania kurtek do ciorania, które bywają ubrudzone w 5 minut po założeniu, narażone na uszkodzenia, nie mają wyglądać, nie muszą oddychać, ale chronić przed zimnem i deszczem. Próbowałem kilku preparatów (jakieś noname'y, Nikwax, Toko) i generalnie porażka, efekt może jakiś widać przy polewaniu wodą na próbę, natomiast chwila deszczu i plecy mokre.

philiprvn

Stosowałem wybiórcze woskowanie kurtki (rękawy, ramiona). Co prawda był to Fjallraven, ale ten materiał wcale nie jest aż tak egzotyczny jak się wydaje. Wystarczyła kostka wosku i żelazko z wyrzutem pary (sposobu z suszarką nie próbowałem). Wrażenia bardzo pozytywne.

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

hendaye

Cytat: witeg w 24-02-2021, 08:05:22

Macie skuteczne sposoby na impregnację ciuchów?
Szukam sposobu zaimpregnowania kurtek do ciorania, które bywają ubrudzone w 5 minut po założeniu, narażone na uszkodzenia, nie mają wyglądać, nie muszą oddychać, ale chronić przed zimnem i deszczem. Próbowałem kilku preparatów (jakieś noname'y, Nikwax, Toko) i generalnie porażka, efekt może jakiś widać przy polewaniu wodą na próbę, natomiast chwila deszczu i plecy mokre.

nic nie zastąpi impregnacji fabrycznej. jak zacznie przeciekać - kupić następny ciuszek. jeżeli nie musi jakoś świetnie oddychać - to decathlon albo jakieś wdzianko militarne, byle nowe (armyworld.pl masa kurtek za <200 sporo granatowych i czarnych)
ps. jeżeli militarne - to wyłącznie kontrakt, unikniesz rozczarowań

witeg

@philiprvn , @RNL dziękuję,  ten wosk brzmi zachęcająco, spróbuję. :-)
@hendaye ile prań wytrzymuje DWR? Miewam zajęcia, że kurtka jest do prania po jednym dniu.

hendaye

przyznam, że nie mam pojęcia. fabryczne impregnacje powinny starczyć na kilka prań, raczej mniej niż 10. chociaż... mam spodnie ecwcs sortshell, które trzymają się zadziwiająco dobrze pomimo prań i szargania w krzakach.
jeżeli masz taki przerób, to może spróbuj z ciuchami roboczymi? one powinny wytrzymać najwięcej.

witeg

Ależ ja o impregnację ciuchów roboczych pytam.  :)

hendaye

w takim razie może rozwiązanie to jakieś mało inwazyjne czyszczenie?

witeg

Mieszanki gówna, krwi, dziegciu, jodoformu plus nieprzewidziane ekstra dodatki?

hendaye

czyli ocieplany sztormiak, bo zdaje się, że rybacy mają podobne otoczenie. a co wieczór kerszer

RNL

Cytat: witeg w 24-02-2021, 21:10:21

Mieszanki gówna, krwi, dziegciu, jodoformu plus nieprzewidziane ekstra dodatki?

Jesteś prawnikiem?
,,Good luck, Mr. Gorsky"

tomking

Cytat: RNL w 24-02-2021, 21:23:05

Jesteś prawnikiem?

Kurdeee!!! parsk! i opluta matryca!  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

RNL

@witeg - możesz też pewnie na firme rozpisać zakup takiego czegoś, gdyby dekontaminacja wchodziła w grę jeszcze: https://sklep.arpapol.pl/srodki-do-prania-i-dekontaminacji/3947-detergent-do-impregnacji-ubran-specjalnych-24-l.html

Ale porządne zawoskowanie. zaolejowanie bawełny czy nyco to jest to czego szukasz.

Jest też oryginalnie olejowana odzież stajenna - Australijczycy robią, ale kosztuje, firma Kakadu. Po jakimś czasie czuć takie ciuchy bitumicznym zapachem, ale ogólnie nie do zarąbania.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

witeg

Dzięki, natenczas nie mam możliwości rozpisać na firmę, poza tym chyba nie będę ta długo żył, żeby wykorzystać  bańkę 24l, raczej pokombinuję z olejem i woskiem. 

RNL

Lub flizelinowe fartuchy barierowe ale to mało ekologiczne

,,Good luck, Mr. Gorsky"

witeg

Eeee... tak żeby sprawę wyjaśnić i nie iść za daleko w fantazjowaniu, mam kilka kurtek w stanie nadającym się do używania, tylko po iluś praniach chłonących wodę jak gąbka i chciałbym je zaimpregnować. Nie potrzebuję szczególnych barier sanitarnych, kombinezonów chroniących przed skażeniem biologicznym, chemicznym, promieniowaniem jonizującym, po prostu jak deszcz siąpi, żeby nie leciało od razu po plecach. Mam talent do brudzenia się i upodobanie do zajęć z brudzeniem związanych, typu grzebanie się w ziemi, zabawy z psami, etc. Od czasu do czasu  zdarza mi się robić korekcję/leczenie racic u krów i wtedy na ubraniu jest mieszanka o której wspomniałem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się po prostu komplet ubrania na zmianę, sztormiaków, gumowych płaszczy, fartuchów nie lubię bo mało wygodne, poza tym żeby nie straszyć zwierząt lepiej wyglądać jak człowiek, a nie jak kosmita.

Emu

Woskowanie wystarczy na lekki deszcz.

super

o jakich materiałach mówimy ?
bawełna ? Nylon ? poliester? NYCO? PESCO? Z czego te kurtki są zrobione ?

szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

witeg

Temat dałem z myślą o wszystkich tkaninach, żeby można było wrzucać patenty na impregnowanie różnych materiałów, elementów odzieży, bo wydaje mi się, że nie tylko ja mam z tym problem.
Jeśli chodzi konkretnie o mnie to jest to zbieranina różnych materiałów coś będzie z bawełny, coś z ortalionu, jakieś gore-texy w których membrana dawno temu przestała istnieć, ale jak całe to wyrzucić szkoda....

RNL

To wosk na gore tex słabo, na bawłnę, NYCO, len, jak najbardziej.

,,Good luck, Mr. Gorsky"