Reklama

Moda w plamki?

Zaczęty przez cosinus, 24-02-2021, 10:15:03

cosinus

Gdzieś, na starym forum chyba, a może tu, było stwierdzenie, że Multicamy się przejadły. Coś w tym jest, jak złączyć w ogromnymi wyprzedażami Camogromu, MTP i klonami.

1. Które plamki prorokujecie, jako obecnie wchodzące w modę? Co eleganccy kanapowi, fotelowi, taboretowi, krzesłoobrotowi komandosi będą nosić?
Greenzone? Wildwood? badlands?

A może zostać w miejscu, i poczekać aż moda się obróci i wróci do flecktarnu czy wuzetu?

BTW widziałem w środku miasta  w deszczu brygadę budowlańców wykończeniowców, w jednakowych WZ93 (trudno stwierdzić kontrakt czy niezależne) - ale naprawdę dobrze wyglądali.

2. Do multicamu nie wiem jak kto, ale ja nie stronię od Coyote, moim zdaniem estetycznie się z MC komponuje. Zresztą rozsiewcy demokracji też mają plecaki coyote.
Skądinąd w PL to ciekawy kolor, dla nas "taktyczny", dla tzw gawiedzi w Polsce nie jest to kolor militarny.
Pytanie: jak się ma plecaki, kieszenie w Coyote, z którą plamką to jeszcze łączycie?

RNL

Nie zdziwię się gdy będzie powrót do jednolitych barw stosunkowo jasnych- vide Gorka.

Powody:
1.mundur i tak ginie pod balistyki i oporządzeniem
2. W przyszłych wojnach będzie rósł dystans pomiędzy szwejami a drony i tak raczej w paśmie widzialnym nie będą ich śledzić
3. Jasny gładki mundur nabiera z czasem cech otoczenia (zawsze, nawet jak pójdziecie w białej koszuli do klubu gogo to tez tak się stanie)
4. Przyszłość to kamuflaże adaptacyjne, może nawet holograficzne.

Z moich skromnych doświadczeń terenowych uważam ze większość modeli maskowana ma zbyt ciemne barwy - las jest co do zasady jaśniejszy, łąka tym bardziej, nie mowiąc o cqb.
Kupiłem rok temu parke ghillie na zdjęcia zwierząt. Woodland. I co? Owszem, używam ale stapiam się otoczeniem na zasadzie - o kolejny zwalony pień, a nie ,,o nic tu nie ma" do czego bardziej przydatne byłoby ghillie pustynne

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

LordDisneyland

Ja ostatnio do flecktarnów dokupiłem to....

https://i.ebayimg.com/images/g/Tn0AAOSwEaBaKVdr/s-l1600.jpg

oraz to...

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0108/6305/0811/products/RomanianM90LeafPatternLight-WeightJacketLikeNew.jpg?v=1588105608

...a zatem tym wzorom nie wróżę popularności :D bo chyba nikomu poza mną się nie podobają. Czyli - jak zwykle w przypadku moich ciuchów ;)

Aha, też mam plecak w kojocie, bo spore przeceny były...a zazwyczaj wybierałem cuś ciemnego.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

philiprvn

To może czas na powrót do kamuflażu ,,Gepard"?

RNL

Bardzo bym chętnie nosił. Miałem spodnie uop kiedyś - kamo fajne wykonanie słabe, krój uesow. Coś podobnego ma teraz nasza SG

Plamy większe ale podobna kolorystyka i taki miks multicamu, wuzety i flectarnu właśnie. Bardzo uważam udany wzór.

https://www.sortmund.pl/product-pol-2812-ZESTAW-Koszula-polowa-SG-PBG-krotki-rekaw-i-Spodnie-polowe-SG14-Ripstop-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtDGRlE88i8USVHR3WErO6d_-gbF9WmAD_fsDFTDer_cAByrkd7dshwaAtebEALw_wcB

,,Good luck, Mr. Gorsky"

ramor7

Ja bardzo lubię Kryptek Mandrake.

Moje EDC : CRKT Avant, Leatherman Wave/ do tego zestaw bitów z przedłużką i kluczem fajkowym Vicka, latarka 5.11 EDC 1AAA,?  Lumintop EDC 18, plecak 5.11 AMP 24 plus apteczki.... i cała masa rzeczy, które mogą się kiedyś przydać.

RNL

A jak mamy mówić co lubimy to ja bardzo lubię

1. Bieriozka/ Srebrny liść
2. Partizan- niestety nieodłączne skojarzenie z ss sprawia ze nie ubiorę)
3. Szwedzki splinter
4. Na bezlistny czas i wysokie lasy - treebark

Edit: a gdyby ktoś miał materiał lub kurtkę w kamuflażu ,,Lampart" z czasów PRL to chętnie kupię
,,Good luck, Mr. Gorsky"

ramor7

Cytat: cosinus w 24-02-2021, 10:15:03

Pytanie: jak się ma plecaki, kieszenie w Coyote, z którą plamką to jeszcze łączycie?

Oporządzenie w CB łączę  z marpatem, multicamem, gorką 5 i ciuchami w jednolitym kolorze
Moje EDC : CRKT Avant, Leatherman Wave/ do tego zestaw bitów z przedłużką i kluczem fajkowym Vicka, latarka 5.11 EDC 1AAA,?  Lumintop EDC 18, plecak 5.11 AMP 24 plus apteczki.... i cała masa rzeczy, które mogą się kiedyś przydać.

dzyndzl

..... ...

redtwo.m

Cytat: cosinus w 24-02-2021, 10:15:03

Gdzieś, na starym forum chyba, a może tu, było stwierdzenie, że Multicamy się przejadły. Coś w tym jest, jak złączyć w ogromnymi wyprzedażami Camogromu, MTP i klonami.

1. Które plamki prorokujecie, jako obecnie wchodzące w modę? Co eleganccy kanapowi, fotelowi, taboretowi, krzesłoobrotowi komandosi będą nosić?
Greenzone? Wildwood? badlands?

A może zostać w miejscu, i poczekać aż moda się obróci i wróci do flecktarnu czy wuzetu?

BTW widziałem w środku miasta  w deszczu brygadę budowlańców wykończeniowców, w jednakowych WZ93 (trudno stwierdzić kontrakt czy niezależne) - ale naprawdę dobrze wyglądali.

2. Do multicamu nie wiem jak kto, ale ja nie stronię od Coyote, moim zdaniem estetycznie się z MC komponuje. Zresztą rozsiewcy demokracji też mają plecaki coyote.
Skądinąd w PL to ciekawy kolor, dla nas "taktyczny", dla tzw gawiedzi w Polsce nie jest to kolor militarny.

kANAPOWY kOMANDOS wraca do oliwki, zgodnie z zasadą: Nie bądź jeleń - szanuj zieleń:)

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

ramor7

A do mnie dotarła we wtorek Gorka 3M. ?

RNL

Mają Ruski pomysły, co?

,,Good luck, Mr. Gorsky"

ramor7

Ruski szpej jest super. Robi robotę.

redtwo.m

RNL

W sensie działań operacyjnych w lasach pomiędzy Włoszczową a Zakrzewem?

;-)

Kamo fajne. Mam nadzieje ze w praktyce będzie jaśniejsze niż na obrazkach

,,Good luck, Mr. Gorsky"

ramor7

Ciekawy kamuflaż. Zdjęciom z artykułu do terenowych sporo brakuje.

cosinus

MAPA zaczyna być dostępna handlowo.

Ceny ... adekwatne dla modowych dandysów :(

BTW:

Cytat: redtwo.m w 20-04-2021, 20:09:52

MAPA c.d.
https://wmasg.com/pl/articles/view/20872?fbclid=IwAR31EQTJtjXVCF64ckBO6ImML5HoSFjt4JxltP1bVjSTj1hdC6KyvbZP170

w/w prezentuje ten kolor jako zimny *), obecna oferta w sklepach jako intensywnie zielony. Jaki jest naprawdę?
Intensywnie zielony to trochę kiszka, trzeba mieć podmianę.

*) moje własne kryterium  idealnego kamuflażu, choćby był letni, błotny czy MC: ma nie je...ć po oczach zimą/w marcu/jesienią w ex liściastym lesie.
Pełna niewidzialność nie jest wymagana.
O ile sejm jeszcze zimy nie odwołał, co by było lepszą decyzją niż CPL

SMF spam blocked by CleanTalk